..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýçtenlik bütün dehanýn kaynaðýdýr." -Boerne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




9 Aðustos 2005
Garib Ozan Bir Iþýktý  
M.NÝHAT MALKOÇ


:BHCB:
GARÝB OZAN BÝR IÞIKTI

M.NÝHAT MALKOÇ

     Bir ozan geçti bu fâni dünyadan….Sazýyla, sözüyle örnek kiþiliðiyle bir karakter heykeliydi O…Garib Ozan adýyla namý yayýlan Mehmet Sait Þimdi, içindeki sevgiyi bütün çýplaklýðýyla kelimelere aksettiren þiirler yazmýþ bir söz eriydi.O, öncelikle bir ozandý.Yani þiirlerini saz eþliðinde söylerdi.Pek çok bestesi bulunuyordu. Vatanýný canýndan aziz bilenlerin, özellikle milliyetçi camianýn sevilen sesiydi. Gece gündüz demeden inandýðý yolda çalýþýp durdu. Sazýyla,sözüyle ve özüyle…Bir þiirinde þöyle haykýrýyordu içinde korlaþan yangýný:
“Zalimler akýllý,sevenler mazlum, / Dünyada son kalan,deli biz miyiz?
Kavuþsak olmuyor,ayrýlsak zulüm, / Tanrý'nýn en kötü kulu biz miyiz?
Peki kimdi Garib Ozan mahlasýyla meþhur olan ve yüreklere taht kuran kýymetli dava adamý Mehmet Sait Þimdi:
     “1958 yýlýnda Mardin'de doðmuþtu.1984 yýlýnda Ankara Üniversitesi Fen Fakültesini bitirmiþti..TEK Genel Müdürlüðü,Ýnþaat Dairesi Baþkanlýðý’nda Jeoloji Mühendisi olarak çalýþan Þimdi, evli ve iki çocuk babasýydý. 1975 yýlýndan beri çalýþmalarýný profesyonel olarak yürüten Sait Þimdi, ülkemizin deðerli halk ozanlarý Reyhanî, Murat Çobanoðlu, Þeref Taþlýova gibi sanatçýlarla sahne, âþýklýk ve þiir konusunda uzun bir süre pratik ve teorik çalýþmalar yapmýþ ve Türkiye genelinde Garib Ozan olarak tanýnmaktaydý. 7 Ocak 2004 tarihinde ani bir rahatsýzlýk sonucu yaþama veda etmiþtir.Asýl adý Mehmet Sait Þimdi’dir.”
     Þiirlerinde âþýk tarzýnýn bütün özelliklerini görmek mümkündü. Hece ölçüsüyle yazardý þiirlerini. Þiirde söz yapýsýna ayrý bir önem verirdi. Kafiye ve ölçüde ýsrarcýydý. Þiirin içeriði kadar þeklinin de mühim olduðunu bilir ve yazdýklarýnda buna riayet ederdi. Aþaðýdaki þiirinde aþkýn biraz da hasret ve kahýr çekmek olduðunu bakýn nasýl ifade ediyor:
     “Ben sana vurulmadan / Hasretle sarýlmadan
Küsmeden darýlmadan / Aþk olur mu bir tanem”
Garib Ozan kýrk küsur yýllýk kýsa hayatýna pek çok baþarýlar sýðdýrmýþ ender þahsiyetlerden birisiydi. Davasýnýn yýlmaz neferiydi. Bütün mesaisini bu uðurda harcamayý görev addederdi.Kýsa ömrüne þu baþarýlarý sýðdýrmýþ mümtaz bir þahsiyetti:
     1987 Müzik Magazin Þarký Sözü yarýþmasýnda birincilik, 1987 Müzik Magazin Beste Yarýþmasýnda final, “Gazete” gazetesinde Þarký Sözü yarýþmasýnda mansiyon, 1990 Devlet Bakanlýðý Çocuk Þarkýlarý Yarýþmasýnda mansiyon, 1992 Malatya Kayýsý Festivali Beste Yarýþmasýnda mansiyon, kazanmýþtýr.Ayrýca Türk Sanat Müziði formunda bestelenmiþ 15 adet þiiri vardýr.Bunlardan üçü TRT denetimi neticesinde onay almýþtýr. Özgün,Türk Sanat Müziði,Arabesk gibi formlarda bestelenmiþ ve yayýnlanmaya hazýr otuz tane beste çalýþmasý bulunmaktadýr.
Garib Ozan þiirlerinde katýksýz sevgiyi anlatmýþtý. Fakat onun aþký üç günlük sevdalara hiç mi hiç benzemezdi. Namus ve arýn hakim olduðu ömürlük sevdalardý yelken açtýðý…Ailesine ve çocuklarýna çok düþkündü. Günümüzdeki gündelik iliþkiler ona göre aþk deðil,duygu sömürüsüydü. Bir þiirinde þöyle diyor yüreðinin sahibine:
“Bu tatlý sevdayý kim ne bilecek, / Gönülde sýmsýcak yaþanan gerçek,
Ne bahar isterim ne de bir çiçek, / Güllerin hepsine deðer sevgilim.”
O milliyetçilik davasýný omuzlamýþ ve otuz yýlýný bu yolda harcamýþtýr. Yurdunu canýndan azizi bilirdi Garib Ozan…Güzel bir iþi vardý; mühendisti. Çok da baþarýlýydý iþinde…Çevresi tarafýndan da sevilen ve takdir edilen bir insandý. Eðer kendini ve þahsî menfaatini düþünseydi çok daha iyi yerlere gelebilirdi. Fakat O, kendini bu milletin huzur ve refahý için davasýna adadý. Geleceðimizin teminatý olan çocuklar ve gençler için çýrpýndý durdu. Sazýný ve sözünü bu yolda kullandý. Bu yüzden pek çok eza ve cefaya kol kanat gerdi. O yýllarda adeta bir kan gölüydü memleket…Böyle bir ortamda bencil davranarak kendi istikbalini düþünmek onun gibi engin gönüllü bir þahsiyete yakýþmazdý. O da kendine yakýþaný yaptý. Hayatýný Türk milliyetçiliðine vakfetti. Çok çileler çekti. Kendisi gibi düþünmeyen kesimlerin nefretini kazansa da doðru bildiði yolda dimdik yürüdü. Zorluklar ve engeller çýð gibi üzerine geliyordu. Fakat ümidini kaybetmedi hiç…Bunu þu þiirinde açýkça görebiliriz:
“Ne karanlýk ne iþkence / Güneþ doðar biter gece
Çözülecek her bilmece / Sabret gülüm çok az kaldý”
Tarihe meraklýydý Garib Ozan…Kendi tarihini bilmeyenlerin gelecekteki tarihlerini baþkalarýnýn yazacaðýna inanýrdý. Tarih þuurunun gençlere kazandýrýlmasýnýn mücadelesini vermiþtir. Çünkü malumdur ki geçmiþini bilmeyen geleceðine yön veremez. Bunun acýlarýný yýllarca çekti bu memleket…
Çok genç yaþta aramýzdan ayrýldý Mehmet Sait Þimdi, nam-ý diðer Garib Ozan…Allah sevdiði kullarýný çabuk alýyor yanýna…Onlarýn daha da üzülmesini, çilelerle ezilmesini istemiyor herhalde…Kim bilir?
Bu kadar sýkýntýya göðüs geren rahmetli Garib Ozan’ý çok çabuk unuttu onun dava arkadaþlarý…Maalesef bu ülkemizin aydýnlarýnýn kaderi…Toplumda iz býrakan bir kiþinin ölümüyle beraber methiyeler peþpeþe gelir. Fakat topraðý henüz kurumadan unutulur gider. Vefayý bir semt adý ve o semtin bozasý olarak sanarýz.Vefa asil bir histir. Vicdan sahibi olan bizler, ömrünü davasý için feda eden bu gibi þahsiyet abidelerini gönlümüzde yaþatmalýyýz. Onlarý gelecek nesillere model þahsiyetler olarak sunmalýyýz. Sözlerimi Garib Ozan’ýn M.Kemal Atatürk, Mehmet Akif Ersoy ve Nihal Atsýz gibi þahsiyetlere ithafen yazmýþ olduðu “Onlar Iþýktýlar” adlý güzel þiirinin ilk dörtlüðüyle noktalamak istiyorum…Ve diyorum ki muhterem Garib Ozan sen de onlar gibi ýþýktýn. Sen göçtükten sonra gönül dünyamýzdan bir yýldýz kaydý. Allah rahmet ve maðfiret eylesin. Ruhun þâd olsun:
“Onlar Iþýktýlar sönmeden yanan / Vakit geldi birer birer söndüler
Akþam gittikleri yerler ýþýrdý / Sabah geldikleri yere döndüler”

E-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Aþk Baðýnýn Bülbülü
Ziya Gökalp'in Manevî Dünyasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.