..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn her aný hakkýný ister. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Ayten Suvak




9 Temmuz 2005
Balkona Çýkma C (Ý) Hat Yap  
Ayten Suvak
Türkçemiz acaba neden balkonla ilgili 'ciddi' deyimler içermiyor?


:BEFG:



Nasýl ki Kontrollü Araç Trafiði direksiyon baþýna geçince aþýrý adrenalinden canavarlaþan “insanlar” için devreye sokulmuþtur, Canavarlýðý Kontrol Mekanizmasý da yoldan çýkmýþlýðý yola getirmek üzere iþleme konulmalýdýr.

“Seni sollamaya çalýþan araca karþý kibarlýk sökmez, acýmasýzca haddini bildir!” der iç ses. Acý acý siren çalar dýþ ses, kontrol elden çýkmýþtýr bir kez. Canavar þahlanmýþtýr; kendini, arabaný cümle aleme gösterme anýdýr. Eski marka “Düldül”leri Bülbüldere’ye gönderme zamanýdýr. Akrep ne ki, jaguar gelse ezilmeli hezeyanýdýr.

Hamlet’in seyircisi ve söyleyecek dizeleri olmasaydý, intiharýn baþdöndüren büyüsünü hissedebilir miydi? Ýþte sürücünün de seyircisi var, büyüye varsýn tanýk olsunlar. Ýnsaný asýl besleyen nefrettir. Ondan doðan fikirler asaletlidir. Nefretin yeri Cennet’tir, mertebesi þehadettir. Bunu bilmeyen anti-teröristtir.

Kontrollu Canavarlýk Kursu’nda bu fikirleri kanýnýza sokan asi yazar Jean Genet’dir. Kötü zevkin uyumunu denge olarak görmesi kursumuzun dayandýðý ana temeldir. Þiddet bizi rahatsýz eden bir sükûnettir buyurmuþtur kendisi.Bu þu demektir ki:

Rahatsýzsanýz buyurun heyecana
Nerede þiddet orada bereket
Kaptýrmayýn kendinizi rahatlýða
Uyuþmak yaramaz insan olana
Balkona çýk þöyle bir bak etrafýna
Aklýný baþýna topla
Objektif bak durumlara

Batý kültüründe yer alan “Balkona çýkmak” deyimini yazýya sokmak üzere uydurduðumuz dizeler, þiddetin ruhu rahatlattýrdýðý iddiasýna þiirsellik katmak içindir.
Bu deyimin gereði olarak, duygusal patlamalara duygusal reaksiyonlar vermemek için balkona çýkmalýsýnýz. Oradan sizi sýkan durumu metaforik olarak kuþ bakýþý incelerken, olayýn hem içinde hem dýþýnda yer alabilirsiniz. Okudukça ve seyrettikçe sizi boðulma raddelerine getiren insanî canavarlýklardan kendinizi soyutlamak için çýkarsýnýz balkona. Soluklanýrsýnýz derin derin. “Neler oluyor böyle! Çivisi mi çýktý bu dünyanýn!” demenin tam sýrasýdýr. Siz balkonda soluklanýp dururken ve olaylara hâkim bir konumda olduðunuzu düþünüp böbürlenirken Papa’nýn balkonunda da sanabilirsiniz kendinizi hayalinizin yettiði ölçüde, iþte Roma’yý ve Dünya’yý kutsadýnýz bile:

Urbi Et Orbi
Kutsadýnýz Dünya’nýn çýkan çivisini, ama temelli kaybetti dinî dengesini!

Balkonlarýyla ünlü yüksek otoriteleri, Papa’yý, Hitler’i, Mussolini’yi ya da seçmen kapmaya çalýþan politikacýlarýn nutuk attýklarý balkonlarý; Romeo-Juliet’in ya da uzun burunlu Cyrano’nun edebî balkonlarýný ve son bir örnek olarak da, tarihe mal edilmeye deðer bulunmayan uslu kadýnlarýn “ büyük balkon” diye anýlan iri göðüslerini býrakýn bir yana, hem “kontrol” hem “zevk” içeren “bakma ve hükmetme” eyleminin marazî deyimine yüksekçe bir tepeden trafiði izleyerek de katkýda bulunabilirsiniz. Bir kaza olsa da ölü görsek gibi canavarca bir zevkle gözlerinizi kýrpmadan seyredersiniz trafik canavarýný bir vukuat yapsýn diye. Balkona çýkmak deyiminin içerdiði gibi olayýn hem içinde hem dýþýndasýnýzdýr o an. Bu evrede Canavarlýðý Kontrol Mekanizmasý devreye girmeli ve sizi içinizdeki þeytanla birlikte kutsayýp, iyi meleðe döndürmelidir. Yazýk ki kutsamalarýn da ölçüsü sýnýrlýdýr ve kimi zaman da etkisizdir. Öyle ki evinizin balkonunda nefeslenirken bile canavarlýðýn hedefi olabilir, manyak bir taraftar kurþunuyla insanlýðýnýzdan edilebilirsiniz.Günümüz liderlerine önerilse bile “Balkona çýkmak” tekin deðildir; onun yerine, ne kadar sýkýlsanýz da, salonda oturup internette sessiz C(i)HAT yapsanýz insanlýðýnýz bir süre daha sizi idare edebilir...


Ayten Suvak







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aslýna Huu, Nesline Huu...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dijital Ýlüzyon
Pencere05
Barkodu 869
Göbekler Açýk Akýllar Kaçýk
Vedat Günyol'a Saygýyla
Bir Bedri Bey Bir Iþýl Haným Bir De...
Kor Yandý Ýçim Ay
Adamým Davku Üzerine
Aruoba Tümceler Suvak Cümleler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dilin Kemiði Var Mýdýr, Yok Mudur? [Þiir]
Aynalý Çarþý'da Aþk [Þiir]
Yaz Biter Yazý Bitmez... [Þiir]
Nazireler [Þiir]
Bak Þimdi... [Þiir]
Alýþkýnýz Yanmaya Kerem... [Þiir]
Beni Selülitlerimle Sev... [Þiir]
Tanrým [Þiir]
Bugün Boþver [Þiir]
Gönül Diyor ki... [Þiir]


Ayten Suvak kimdir?

Ruhum gibi dalgalýdýr yazýlarým da, kimi zaman hüzünlü, ama çoðu zaman neþelidir. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Virginia Woolf, Orhan Pamuk...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ayten Suvak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.