..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > Faik Murat Müftüler




28 Haziran 2005
Rüya  
Faik Murat Müftüler
Yardým mý, ekmek mi, yoksa merhamet mi diledikleri bilinemeyen haykýrýþlar, belki de olasý akýbetin korkusundandýr. “Aiutilo per favore dio!"


:BIBJ:
   Sabaha karþý; kim bilir saat kaç? Alacakaranlýkta, varlýklarýnýn anlamýný yitirmeye baþlayan sokak lambalarýnýn ýþýðý henüz rüyamý bölememiþ. Yine de görebiliyormuþum sarý beyaz ýþýltýlarýný. Kan ter içindeymiþim. Rivayetle söylüyorum; çünkü ancak uyandýktan sonra hatýrlanabildiler.

   1942 kýþý mýdýr nedir? Kuzey Ýtalya olsa gerek. Duman ve ziftten kararmýþ tahtalarý bir insan kolunun ancak sýðabileceði kadar boþluklar býrakýlarak yanlamasýna çakýlmýþ olan vagon, týklým týklým insan dolu. Kollarý tahta parmaklýklarýn arasýndan uzanmýþ, elleri havayý avuçlamakta. Parmak eklemleri çýtýrdýyor; sanki avuçlar daha fazla açýlýrsa bir umut yakalamalarý mümkün olabilecekmiþ gibi. Arada bir, vagonun önünden geçen SS subaylarý boþluðu avuçlayan ellere kýrbaçlarýyla vuruyorlar. Parmaklar kanýyor. Gözlerdeki kanlar, kanlý parmaklarla silinmelerinden midir, yoksa kanlý yaþlar dökmelerinden mi? Anlaþýlmýyor. Çýðlýklar, çýðlýklar… Yardým mý, ekmek mi, yoksa merhamet mi diledikleri bilinemeyen haykýrýþlar, belki de olasý akýbetin korkusundandý. “Aiutilo per favore dio! Aiutilo per favore dio!”

   Vagonun ön tarafýnda neden çuvala konduðu bilinmeyen bir beden çýrpýnýyor. Çuval, vazgeçmek bilmeyen mahkûmunun çýrpýnýþlarý yüzünden rutin hareketlerle kývranýyor. Çýkabilse çuvaldan ne olacak ki? Umut bir damla daha fazla nefesten baþka bir þey deðil çuvaldaki için. Kývranýyor, kývranýyor.

   SS subaylarýndan biri bana doðru yürüyor. Subay, komþum Hüseyin amcadan baþkasý deðil. Þaþýrýyorum. “Was tun Sie dort? Ausgehen!” diye baðýrýyor. Kýrbacý yüzümde patlýyor. Tüm Nazi askerlerini tanýyormuþum meðer. Ürperiyorum. Konu-komþu, eþ-dost, akraba, hýsým veya hasým. “Ausgehen! Ausgehen!”. Sanýrým gitmemi istiyorlar. Ellerimle yüzümü kapatýyorum. Sesler diniyor. Buharlý lokomotifin týslamalarý, düdük sesleri, çýðlýklar, hakaretler, inlemeler… Hepsi, zifiri karanlýk bir suskunluðun içinde kayboluyor. Sadece çuvaldakinin çýrpýnýþlarý kalýyor. Vagonun ahþap zemininde, dizlerinin, dirseklerinin çýkardýðý gümbürtüleri iþitiyorum. Durmak bilmiyor. Merak edip yüzümü açýyorum. Karþýmda kendimi görüyorum. Ýkili koltuðumda oturmuþum. Kederliyim. Ýleri geri sallanýyorum. Korkunç bir manzara. Göðüs derim soyulmuþ, adalelerim kazýnmýþ. Göðüs kafesime baktým dehþetle.

   Kaburgalarým, her bir arzunun uzanabileceði kadar boþluklar býrakýlarak yanlamasýna dizilmiþ. Ýçerisi týklým týklým aþk dolu. Aþkýn, þehvetin, özlemin, hüznün, tutkunun ve tüm arzularýn elleri kaburgalarýmýn arasýndan uzanmýþ; merhamet dileniyorlar. Sað tarafta, sevgilinin neden içinde olduðunu yalnýzca benim bilebildiðim bir yürek çýrpýnýyor. Varlýklarý önemsendiðinde ancak görülür olabilen Nazi askerleri, hain sýrýtýþlarla trenin ardýndan el sallýyorlar.

   Varlýklarýný önemsediðimizde ancak görülür olabilen Nazi askerleri, tutkularý toplama kampýna yolluyorlar. “Allah vere de ölmeseler” diye dua ediyorum. Uyanýyorum… Aðlamýþým. Rivayet deðil –miþli geçmiþ zaman…Ýspatý ýlýk bir ýslaklýk ile yastýðýmda iþte.


   Faik Murat MÜFTÜLER

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çok etkileyici...
Gönderen: Reyhan YÜKSEL / istanbul/Türkiye
2 Haziran 2007
Hocam merhaba. Sizin yazarlýk yönünüzün olduðunu gerçekten bilmiyordum. Burada rastlayýnca ne kadar profesyonel olduðunuzu anladým. Yazýlarýnýzýn takipçisiyim artýk. Bu yazýnýz da muhteþem. Baþarýlarýnýzýn devamýný dilerim. Saygýlar... http://www.izedebiyat.com/yazar.asp?id=4432




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Buðulu Camýn Ardýndaki
Söz - Anlam
Beþ Kere
Bungee Ayrýlýk
Boyama Kitabý
Aramak Üzerine
Popüler Optimist
Ya - Sa
F (X) =?
Mantýðý Seviyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Matematik [Þiir]
Mahkeme [Þiir]
Sevda Sýçradý [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Concerto Grossi No: 1 B Minor Opus: 37 [Öykü]
Altýný Çizmeden Okumak [Öykü]
Mutlak Sözcük [Öykü]
Þans [Öykü]
Aþkýn Perspektifi [Öykü]
Siyah - Beyaz [Öykü]


Faik Murat Müftüler kimdir?

Profesyonel hayalperest , amatör yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk'u çok beðenirim . Etkilenmeye çalýþtým , beceremedim . Taklit bile edemem .


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Faik Murat Müftüler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.