..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > Belkýs TUNÇAY




9 Haziran 2005
Sorunlu Gençlik  
Belkýs TUNÇAY
Onlar içimizden birileri. Hayatý paylaþtýðýmýz, ayný ortamlarda karþýlaþtýðýmýz birileri. Seslerini kendi derinliklerinde saklarlar. Kafalarýnda sorular vardýr, ve bir þeyler arar dururlar. Arayýþ içinde yaralanýr ve üstesinden gelemedikleri herþeyi içler


:BDDA:
Onlar içimizden birileri. Hayatý paylaþtýðýmýz, ayný ortamlarda karþýlaþtýðýmýz birileri. Seslerini kendi derinliklerinde saklarlar. Kafalarýnda sorular vardýr, ve bir þeyler arar dururlar. Arayýþ içinde yaralanýr ve üstesinden gelemedikleri herþeyi içlerine atarlar.

Gençler, boþlukta olmayý, birine ihtiyaç duymayý çok iyi bilirler. Ailenin ne demek olduðu yaþamak isterler. Bir þeylerin eksikliðini duyar, geceleri aðlar ve adý konmamýþ sancýlarla boðuþurlar. Onlar yalnýz olduklarýný zannetmekten kaçar, deðilmiþ gibi yaþamaya çalýþýrlar.

Ailelerden, kendilerini tamamlayamayýp yuva kurmuþ anne babalarda, evlatlarýnýn ihtiyaçlarýný ne görebiliyor nede karþýlayabiliyorlar. Evlatlarda aileden göremedikleri beklentilerin acýsýný, ya baþka yerlerde gidermeye baþlýyor yada agresif davranýþlarda bulunarak bunu dýþarý vuruyorlar.

Tatmin olamayan gençlerin yaþantýsý sallantýlý geçiyor. Neredeyse ip üstünde yürüyorlar sanki. Birine tutunmak, birinin varlýðýný hissetmek, sevmek sevilmektir onlarý memnun edecek olan. Ebeveynlerin deðer vermesi, ilgi göstermesi, gençleri ayakta tutacaktýr ve beslenen sevgiyle ruhlarý iyileþecektir.

Onlar, sevgisizlikle elde tutulamaz. Sevgisizlikle onlarýn saðlýklý bir insan olmasý beklenemez. Varlýklarýný görmezden gelerek sorumluluklarýný üstlenmeleri istenemez. Sert bir tavýrla, kötü üslupla, þiddetle, onlarýn bir þeyleri anlayýp öðrenmesi saðlanamaz. Birlik bütünlüðü olmadan evine baðlý olmalarý umulamaz.

Kimliklerini oluþturmada büyükleri etkin konumda deðilse, devreye kendi dürtüleri ve arkadaþ çevresi girer. Arkadaþlýðýn içinde, birbirlerini neye teþvik edecekleri, kiþiliklerine nasýl bir çizgi çizecekleri vardýr. O yüzden edindikleri arkadaþlar en az kendileri kadar önemlidir. Bu konuyu takip etmeli çünkü zihni bulanýk bir genç doðru seçim yapamayabilir.

Kendileri ve toplum için, gerçekten neler hissettikleri, neler düþündükleri çok önemli. Geleceði nasýl ele alacaklarý buna baðlýdýr. Evde çýkan kavgalar ve de soðuk tutumlar, evde olmak istememelerine ayrýca giderek kiþiliklerinin bozulmasýna yeterlidir.

Öðütten önce dinlenilmeye, yönetilmekten önce yönlendirilmeye açýktýrlar. Affedilmek, ilerideki olabilecek hatalarýnýn önünü kesebilir. Üstlerine gidildiðinde harekete geçecek olan savunucu tepkiler, suçluluk ve piþmanlýk duygusu uyandýrýlarak engellenebilir. Sosyal faaliyetlerde geçirilen hoþ vakit, ilaç gibi gelebilir.

Gençlerle iletiþimi, karakterlerine uygun þekilde kuran aile, evlatlarýnýn belki de istenenden daha iyi seviyeye yükseldiðini göreceklerdir. Bunu da onlarýn yapýsýný takip ederek öðrenebilirler. Dikkat edilmelidir ki, onlarýn ne duruma gelecekleri; nasýl yetiþtikleri ve ne istedikleriyle alâkalýdýr. Yüreklerine düzgün bir uðraþ koymalý. En büyük yardým ise, hedeflenen sonuca göre yaklaþmaktýr. Onlar sorunlu gençlik oluyorlarsa, büyüklerde çözücü özelliklerini kullanýrlar. Böylece müthiþ bir denge kurulmuþ olacaktýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Anlatýlmak Ýstenen
Gönderen: Orkun Levent BOYA / Ankara/Türkiye
8 Temmuz 2005
Her bir cümlesi ayrý birer yazý konusu olabilecek bir yazý kaleme aldýðýnýz için tebrikler... Ama, her bir cümlesi ayrý birer yazý konusu olabilecek kadar çok sayýda hususu bu kadar kýsa bir yazýya sýðdýrmaya çalýþmanýza bir anlam veremedim. Yazýda, "mesaj verme isteði" sezinledim. Bu yönüyle biraz daha uðraþýlsa, büyükler için "didaktik" bir yazý olabilirdi, diye düþünüyorum. “Onlar, sevgisizlikle elde tutulamaz.” demiþsiniz... bir an sor mak istedim, "kim sevgisizlikle elde tutulabilir ki?" “Kimliklerini oluþturmada büyükleri etkin konumda deðilse, devreye kendi dürtüleri ve arkadaþ çevresi girer.” demiþsiniz... Kimliklerini oluþturmada, büyüklerinin etkin konumda bulunmasý, benzer kimliklerin oluþmasýna yol açmaz mý?.. Karakter transferi, anlamýna gelmez mi bu durum? bence, kimlik oluþturulmaz, kazanýlýr. Bunu da ancak, özgür düþünen bir beyin yapabilir? Ayný þekilde, “Öðütten önce dinlenilmeye, yönetilmekten önce yönlendirilmeye açýktýrlar.” diyorsunuz... "öðüt" nedir? "yönlendirmek" nedir? peki "yönetmek" bunlarýn neresindedir? birbiriyle çok, iç içe girmiþ kavramlarý, birbirinin karþýtýymýþ gibi kullanmanýz, sanýrým yine, "mesaj verme isteði" nizden kaynaklanmýþ... yöneltmek-yönetmek-öðüt...bu üçü üzerine sanýrým biraz daha düþünülmesi gerek... Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dostluðu Sayýklýyor Sessizlik
Kendinizle Pozitif Dayanýþma
Kötümser misin Gülümser mi?-1
Hayat ve Zaman
Kötümser misin Gülümser mi? -2
Birbiriyle Ýyi Geçinen Düþler Ve Gerçekler
Tartýþmadaki Tartýþlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kirpiðinde Asýlý Kalan Son Arzu [Þiir]
Sessizlik... [Þiir]
Küçük Bir Kar Tanesi [Þiir]
Bayramca [Þiir]
Âmâde [Þiir]
Zamana Sataþmak [Þiir]
Çocuk Üzerinde Etkili Olamamak [Ýnceleme]
Gençlik ve Büyükler [Ýnceleme]


Belkýs TUNÇAY kimdir?




yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Belkýs TUNÇAY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.