..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþmekten yükselme doðar. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Pastorel > Gürcan Erbaþ




30 Mayýs 2005
Bahar, Ýstanbula Hep Geç Gelir!  
Her sabah yaptýðým gibi erken kalkmýþ, bir fincan kahvemi içip bakkalýma koþmuþtum.

Gürcan Erbaþ


Komþu bahçede dut toplayan kýzlarý görünce çok þaþýrdým. Hani bahar, geç gelirdi Ýstanbula! Ama Doða, bilir iþini..ne bir dakika erken gelir, ne bir dakika geç kalýr !!!


:CGGB:


Her sabah yaptýðým gibi erken kalkmýþ, bir fincan kahvemi içip bakkalýma koþmuþtum. Kapýmý açtýðýmda da gazetemin zemine býrakýlmýþ olduðunu görerek sevinmiþtim. Gazeteyi içeri býrakýp kendimi sokaða attým. Kapýcý, benden de erken geliyor..ona da seviniyorum ama hýnzýrý yakalayamadýðým için sigara ve Colamý almak bana düþüyor. Gece geç saatlere kadar sigara elde internette koþuþturmak yorduðu için sabah, sokaða atýyorum kendimi. Temiz ya da kirli ne olursa çekiyorum Ýstanbul havasýný ciðerlerime.. Günde iki paket sigara içiyorsanýz bunun ne anlama geldiðini bilirsiniz . Bakkala bu kadar erken koþmamýn iki nedeni var. Bir kapýcýyý sabah sabah yakalayamýyorum iki yakalasam da kýyamýyorum bir kez daha onu geri göndermeye!
Pencerenin tülünü araladýðýmda hava, yine bulutluydu. Yine, bahar gelmemiþ, dedim. Meteoroloji de akþam, saðnak geçiþli yaðmurdan söz etmedi mi ? Bu yüzden sokaða her çýkýþýmda ya bir kazak ya bir süveter alýyorum sýrtýma sonra da terliyor ve de Ýstanbulun havasýna sövgülerle dönüyorum eve. Sanki bu þehrin havasýný, suyunu bilmiyor muþum gibi !
Bakkala giderken birþey dikkatimi çekti...sonunda ! Yahu ben, bunu nasýl görmedim diye hayýflandým.
Evlerimiz, þimdi bildiðiniz gibi oniki, ondört katlý. Eski evler, tarihe karýþtý. Ama bizim apartmanýn hemen yanýndan baþlayarak sokaðýn sonuna kadar uzanan, bahçeli tam dört ev var. Bunlarý her sabah bakkala giderken Kâbeyi tavaf eder gibi izliyorum, gözlüyorum. Ýkisi çocuk yuvasý, bahçelerinde erik, kiraz, dut aðaçlarý..hâlâ bu aðaçlar, insaný þaþýrtacak kadar zinde ve yeþil..öyle duruyorlar. Ýnadýna her yaz, meyva da veriyorlar.
Dördüncü ve son evin sahibine þapka çýkarýyorum..her önünden geçiþimde. Çünkü geçen yýl; o banka cüzdanlarý þiþkin, adamlarýna " Hey bakýn bakalým, nerde o eski yýkýlacak evlerden kaldý? " diyen müteahhitlere inat evini yeniden restore ettirdi, yeniden yarattý. Hani nasýl desem, Ýngilterenin o eski Viktorya Dönemi mâlikânelerine benzetti. Bahçeye, aðaçlarýn altýna da herhalde ruhunu okþayacak küçük heykelcikler koydurttu. Ne de iyi yaptý ! Sabahlarý önünden geçerken Yedi Cüceleri, Pamuk Prensesi ben de selamlýyorum. Bir de aðzýndaki küçük torbasýnda bebek getirmiþ leyleði ! Beni asýl imrendirip kýskandýran bunlar deðil. Evin hemen yanýndaki koca ceviz aðacý. Birgün kapýlarýný çalýp " Ya birkaç ceviz verin ya da birlikte toplayalým ! " demekten kendimi alamayacaðým.
Baþa dönelim yine..sabah bakkala giderken bakýp da göremediðim ancak dönüþte ayýrdýna vardýðým, sonra da yüz kere hayýflandýðým, kendi kendime gülerek " Eeee.. iþte bunu görse görse senin gibi Ýstanbulun son dinozorlarýndan biri görürdü ! " dedirten olay, çocuk yuvasýnýn bahçesinden sokaða taþan dut aðacýydý. Aaa.. bu da ne ? Bugün ayýn kaçý yahu? Mayýs'ýn 23'ü iþte !
Dutlar olmuþ ve sokaða dökülmüþtü. Ben, bunu iki gündür görüyor ve pas geçiyordum ha ! Durup bir daha düþündüm. Pekiyi dedim.. bizim Fatih'deki eski evin bahçesinde ne zaman olurdu da dut yerdik biz ? Tabiii yaaa! Tam bu mevsimde! Mayýsýn sonunda , okullar tatil olmadan , son yazýlý sýnava hazýrlanýrken bahçede... pýt..pýt.. iki dut, düþüverirdi kafama.
Bakkaldan sigaramý alýp dönerken kaldýrýma düþmüþ dutlarý gördüm, ziyan oluyorlardý yerde. Utanmasam eðilip avuçlarýmý dolduracaktým ki diðer komþu evin bahçesinde iki kýz, birer ucundan tuttuklarý çarþafý germiþler, annelerinin dut aðacýný silkelemesini bekliyorlardý.
Doða böyledir iþte! Zamanýný iyi bilir...ne bir gün erken gelir, ne de bir gün geç kalýr!
Ýstanbula bahar geç gelir ! diyen o eski ihtiyarlarý düþünüp güldüm. Bir de çöp bidonuna tünemiþ nafakasýný arayan tekir kediye.
Kedilerin bahardan haberi var mý ? bilmiyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yengem
Gece, Yalnýzlýðýmý Paylaþtý
Þarký
Bocce Federasyonuna Üye Oldunuz Mu?
Solmasýn Yurdumun Gülleri
Bir Beþ Not Borç da Benden
Niyetçi
Kapýda Ayý Var
Kapýda Ayý Var II
Muhteþem Kopya

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Benim Atlarým [Þiir]
Lebon'da Buluþalým [Þiir]
Anýlar Kutusu [Þiir]
Kaside [Þiir]
Sotaya Düþmeyen Þiir [Þiir]
Atatürk Aramýzda [Þiir]
Hayalet [Þiir]
Eski Çeþme [Þiir]
Bir Sebep Göster [Þiir]
Bekleyiþ [Þiir]


Gürcan Erbaþ kimdir?

1942 Ýstanbul doðumlu, edebiyatýn her türünden hoþlanýr, ayrýca resim yapar. Kendi adýna yayýnladýðý þiir kitaplarý: Kaç Ýstanbul Var Ýçinizde, Mavi Düþler, On üzerinden on veriyorum sana, Dedemin Kitabý, Solmasýn Yurdumun Gülleri, 19 Yaþ Þiirleri, Sesler Düþünceler Duygular, Aynadan Yansýyan, Onikiden Sonra, Gece Korkularý.

Etkilendiði Yazarlar:
Halide Edib, Adalet Aðaoðlu, Yakup Kadri,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gürcan Erbaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.