..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Nur Ersen




26 Mayýs 2005
Kesekaðýdý mý Poþet mi  
Nur Ersen
“Bizim çocukluðumuzda poþet mi vardý, her konuda olduðu gibi bu konuda da ne kadar büyük deðiþiklikler oldu, her þey ne kadar da pratikleþti.”


:CACC:



Geçen yýl gittiðim el sanatlarý fuarýnda baþýnda aþçý þapkasý, üzerinde iki karýþ eninde yarým metre boyunda bir elbise bulunan küçük bir oyuncak bebek çok dikkatimi çekmiþti. Daha yakýndan görmek için yaklaþtým. Satýcý bayana sordum:
     -Bebeklerinizin iþlevi nedir?
     -Bunlar poþet torbasý olarak kullanýlýyor,
     -Nasýl yani?
     - Biliyorsunuz, çarþý-pazardan, marketlerden alýþ-veriþ yapýp evimize döndüðümüzde boþalttýðýmýz poþetlerimizi nereye koyacaðýmýzý þaþýrýrýz.
     - Evet,haklýsýnýz, çoðu ev hanýmý gibi ben de bu konuda bir takým zorluklar yaþýyorum.
     -Ýþte biz, hanýmlara kolaylýk saðlamanýn yanýnda mutfaklara da estetik bir görünüm vermek amacýyla bu bebekleri tasarladýk.
     -Çok iyi düþünmüþsünüz, nasýl kullanacaðýz?
     -Gereksiz poþetlerinizi etek ucundaki açýklýktan içeri doldurduðunuzda elbise kabarýr ve geniþler. Arkasýndaki kurdeleden, mutfaðýnýzda uygun bir yere astýðýnýzda size her an gülümseyen bir bebekle karþý karþýya olursunuz.
     Söyledikleri bana çok mantýklý gelmiþti.
     -Böyle bir buluþ gerçekten de çok iyi olmuþ, dedim ve mutfak takýmýmýn renklerine uygun olanýndan bir tane aldým.
     Eve döndüðümde ilk iþim poþetleri toparlamak ve bebeðin içine doldurmak oldu. Mutfakta her an göz önünde olan bir yere çivi çaktým ve bebeðimi astým. Çok þirin görünüyordu. “Bizim çocukluðumuzda poþet mi vardý, her konuda olduðu gibi bu konuda da ne kadar büyük deðiþiklikler oldu, her þey ne kadar da pratikleþti.” diyerek uzun uzun düþündüm.
     Anýmsadýðým kadarýyla altmýþlý yýllarda alýþ-veriþe poþetle deðil, filelerle, pazara da þimdiki turistik bölgelerde bin bir çeþidiyle görücüye çýkan aðaç dallarýndan örülmüþ sepetlerle gidilirdi. Sepetin kendi aðýrlýðý, içindekilerin de verdiði aðýrlýkla birleþince pazara gitmek sanki bir iþkence gibi gelirdi insanlara.
     Beyaz ince kýrnaplarla çok seyrek bir þekilde dokunmuþ fileler, katlanýldýðýnda ceket ya da pantolonun cebine girecek kadar küçülebiliyordu. Ayný zamanda çok pratik ve hafifti. Büyük ve küçük boylarý mevcuttu ve herkes tarafýndan kolaylýkla kullanýlabiliyordu. Çok iyi anýmsýyorum, babam sabahlarý evden çýkarken filemizi katlar, cebine koyar, iþ dönüþü gerekli olan malzemeleri içine doldurarak eve dönerdi.
     Toz þeker, peynir, zeytin, küçük taneli yiyecekler önce kesekâðýdýna konur sonra fileye atýlýrdý. Karpuz, elma, armut gibi meyveler ve iri sebzeler kesekâðýdýna gerek görülmeden fileye konulabilirdi.
     Günümüzde doðaya dönüþümlü kâðýtlar kullanýlarak da üretilen hatta astarlanacak kadar modernleþen kesekâðýtlarý benim çocukluðumda çoðunlukla okunmuþ gazetelerden, çiriþ denilen bir yapýþtýrýcý kullanýlarak yapýlýr, daha sonra bakkallara, manavlara, pazarcýlara daðýtýlýrdý. Gazeteden yapýlan kesekâðýtlarý terazinin darasýna biraz aðýrlýk verirdi. Bazen saðlam ve dayanýklý olmasý için çiriþ bol miktarda sürülür, býraktýðý kalýntý kesekâðýdýný iyice aðýrlaþtýrýrdý. Saðlamlýðý müþterinin, aðýrlýðý ise satýcýnýn iþine gelirdi.
     O dönemlerde hanýmlarýn en büyük zevki alýþveriþ dönüþü boþalttýklarý kesekâðýtlarýný yapýþtýrýldýðý yerden dikkatlice yýrtmak, magazin ve fotoroman bölümlerini baþtan sona okumaktý. Özellikle Saklambaç, Güneþ ve Günaydýn gibi renkli gazeteler çýktýktan sonra bu daha büyük bir tutku haline gelmiþti.
     Manifaturacýlardan, kýyafet satan maðazalardan, tuhafiyecilerden aldýklarýmýz da gazeteye sarýlarak elimize verilirdi.
     Evimizde biriken bu gazete artýklarýný buruþturup bir tenekenin içine atar, kýþýn sobalarda tutuþturucu olarak kullanýrdýk.
     Yýllar ilerledikçe fileler ve kesekâðýtlarý daha modern hale geldi. Önceleri pamuk ipliðinden dokunan, bu nedenle çabuk yýpranýp yýrtýlan fileler naylon iplerden ve esnek dokunuþlu renkli ve desenli naylon kumaþlardan örülmeye baþlandý. Görünüþte çok küçük olan bu fileler içi doldukça esneyip geniþliyor, bu özelliði onu daha çekici hale getiriyordu.
     Zamanla gazetenin saðlýk yönünden zararlý olduðuna ve estetik yönden güzel görünmediðine karar verildi. Kesekâðýdý yapýmýnda tamamen samanlý sarý kaðýt kullanýldý.
     Yetmiþli yýlarda pazar sepetleri yerini naylon çuvallardan yapýlmýþ Pazar çantalarýna, kesekaðýdý ve file ise ilk çýktýðý yýllarda naylon torba olarak anýlan fakat þimdiki ismiyle poþet dediðimiz torbalara býrakmaya baþladý. Herkesin evinde kolay kolay bulunmayan naylon torbalar ilk yýllarda isim yapmýþ tuhafiyeciler ve büyük maðazalar tarafýndan alýþveriþ yapanlara veriliyor, hanýmlar da bu güzel torbalarý kýymetli bir eþya gibi özenle koruyup saklýyorlardý. Ev gezmelerine giderken eliþlerini ve terliklerini içine koyuyorlar, böylece komþularýnýn önünde kendilerinin ayrýcalýklý olduklarýný düþünüyorlardý.
     Naylon torbalar hem satýcýnýn hem de müþterinin iþini çok kolaylaþtýrdýðýndan günden güne her ihtiyaca uygun modelleri ve çeþitleriyle piyasaya bol miktarda sürüldü. Artýk torba deðil poþet olarak anýlmaya baþlandý. File devri böylece kapanmýþ oldu.
     Çaðýmýz gereði yiyecek ve içeceklerimiz plâstik kaplarda ve naylon torbalarda ambalâjlanýp marketlerin raflarýnda bize hazýr vaziyette sunuluyor. Kullanýmý kolay, pratik ve ucuz olan plâstik kaplarýn, naylon malzemelerin, özellikle de poþetlerin saðlýðýmýz için en zararlý olanlarýnýn petrolün en kötü atýklarýndan yapýlmýþ olduðunu artýk hepimiz biliyoruz. Çoðunlukla pazarlarda kullanýlan ve çok kötü kokan poþetleri alýþveriþ dönüþü hemen boþaltmamýz gerektiðini de unutmayalým ve bu tür poþetleri buzdolabýmýza da koymayalým.
     Zararlý yada zararsýz tüm naylon poþetler toprak altýnda çok uzun yýllar kalýyor ve doðaya dönüþüm yapmýyor. Böylelikle çevre kirliliðine büyük oranda katkýda bulunmuþ oluyor.
     Olumlu-olumsuz tüm yönleriyle yaþamýmýzýn bir parçasý haline gelip olmazsa olmazlar arasýna giren poþetleri koymak için mutfaðýma astýðým bu minik aþçý bebek, geçmiþle günümüz arasýnda önemli bir köprü kurarken beni de çocukluk yýllarýma götürmeyi baþarmýþtý.

Nur Ersen, Ekim 2004

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çocukluðumu anýmsadým....
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
5 Haziran 2005
Sevgili Nur Ersen; Yazýnýz beni çocukluðuma götürdü.Paylaþmak isterim:Köyde oturuyorduk.....Babam bize çarþýdan þeker, çikolata, kuru yemiþ getirirdi. O zamanlar böyle þeyler, gazete kâðýdýndan yapýlmýþ kese kâðýtlarýna veya külahlara konurdu. Annem kese kâðýdýnýn içindekileri naylon torbaya boþaltýrdý. Kese kâðýdýnýn yapýþýk yerlerini dikkatlice, yýrtmadan açar, bazen de kâðýdýn yýrtýlmadan açýlmasý için buhara tutardý. “Hadi çocuklar,okuyalým,bakalým neler yazýyor.” derdi.....Kýsacasý kese kâðýdý bizim kitabýmýzdý, gazetemizdi......... Severek okudum.yazýnýzý....Sevgiyle kalýn..Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Altýn Þehir Üsküdar
Sanal Mý Gerçek Mi
Türküler Susmaz
Kara Tren
Üçüzler
Ümit Hiç Susmayan Bir Kuþtur
papatyalar aðlar mý
Sosyal Çabalarýn Neresindeyiz
Türküler Susmaz
Sevgi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýstanbul Yolcularý [Þiir]
Ben Kadýným [Þiir]
Gidiyorsun [Þiir]
Býrakma Beni [Þiir]
Sen [Þiir]
Çaða Ayak Uydururken [Öykü]
Yazýk Deðil mi [Öykü]
Dest-i Ýzdivacýnýza Talibim [Eleþtiri]


Nur Ersen kimdir?

Yazmaya birkaç yýl önce baþladým. Yolun çok baþýndayým. Devam etmeye kararlýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nur Ersen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.