..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > ömer kýrat




10 Mayýs 2005
Dünden Sonra Yarýndan Önce  
Sýðýnak Þövalyeleri

ömer kýrat


Bush'un Rusya gezisinin ve 2. Dünya Savaþý Zaferi kutlamalarýnýn beni yazmaya zorladýklarý bir hikâye...


:BJEH:
Geçmiþte bir yerlerde…

Duvardaki harita eskimiþti. Üzerinde yapýlan iþaretlemelere, iþaret etmelere, dokunuþlara ve kýzgýnlýk anlarýnda fýrlatýlan eþyalarýn yýpratýcý etkilerine maruz kalmýþtý. Yüzeyi, üzerine çizilmiþ Dünya’nýn gerçekte sahip olduðu engebelerden daha fazlasýna sahipti. Normalde olmayan sýra daðlar, vadiler, platolar oluþmuþtu haritanýn buruþuk yüzünde…
Odadaki diðer buruþuk yüzün sahibi olan adam, yüzündeki ifadeyi daha da memnuniyetsiz bir hale getirdi. Haritaya daha doðrusu Dünya’ya tiksinerek bakýyordu. Kýsa bir süre önce avucundaki topraklarda, artýk ordusunun yenilgisini kutlayan insanlar vardý.
Nerede hata yapmýþtý. Düþünceleri ve uygulamalarý kusursuzdu. Yani Yahudilerin iðrenç yaratýklar olduðunu kim reddedebilirdi ki… Ya da demokrasinin, kendisini iktidara getirmekten baþka, ne faydasý vardý? Komünistlere karþý savaþmasý da hata olamazdý. Gerçi bazý generalleri O’nu, Sovyetlere saldýrmamasý konusunda uyarmýþtý ama komünistler özgür dünyayý tehdit ediyordu. Durdurulmalarý gerekiyordu.
Bu gezegeni, tek çatý altýnda toplama hayalleri yýkýlmýþtý. Tek bir dilin (Almanca’nýn) olduðu, dev Alman þirketlerinin serbest ticaret yaptýðý, Enerji kaynaklarýnýn Alman kontrolünde olduðu bir dünya hayali uçup gitmiþti.
Þimdi bomboþ sýðýnaðýnda, yalnýz baþýna oturup, diðer sýðýnaktaki dublörünün intihar etmesini ve resmen öldüðünün açýklanmasýný bekliyordu. Tehlikeli olmasýna raðmen, biriyle konuþma ihtiyacý hissetti. Odadaki telsizin baþýna geçti ve radyo dalgalarýný taradý…

Gelecekte bir yerlerde…

Duvardaki büyük ekran cývýl cývýldý. Iþýklar parlýyor, renkler dans ediyordu. Dünya’nýn küçültülmüþ versiyonundaki gökyüzü, uçan cisimler ve onlarýn kesik çizgilerle belirtilen rotalarýyla doluydu. Sadece bu da deðil, her uçan cismin indiði noktada, çiçek þekillerine benzeyen, kýrmýzý, sarý, dairesel þekiller oluþuyordu. Genelde büyük þehirlerin olduðu noktadakiler kýrmýzý, kýrsal alandakiler sarýydý. Ekran renkten renge giriyordu.
Odada, yüzü renkten renge giren diðer þey ise bir insandý. Kelimenin tam anlamýyla “bir” insan… Tek ya da son da diyebilirdiniz. Ekrandaki haritaya, þaþkýnlýkla ve korkuyla bakýyordu. Olay, bu noktaya nasýl gelmiþti. Nerede hata yapmýþtý?
Teröristlere, yani Müslümanlara karþý harekete geçmek hata olamazdý. Hele ki 11 Eylül’den sonra… Gerçi o olay, daha önceki dýþ politikalarýn sonucuydu ama o zaman baþkan o deðildi. Babasý ve diðerleriydi. Dolayýsýyla onlardan sorumlu tutulamazdý. Saddam’ý ve Osama’yý da kendileri yaratmýþlardý. Fakat onlarýn: Demokrasi Aþýðý, Amerikan Sempatizaný, Özgürlük savaþçýlarý olmalarý gerekiyordu.
Hem nükleerleri ilk onlar ateþlememiþlerdi. Ýranlýlar, nedense, Amerikan askerlerini aðýrlamak istememiþ ve en aðýr silahlarýný kullanýp, onlarý buharlaþtýrmýþlardý. Ardýndan, idam fermanlarýný imzaladýklarýný anlayýp, Ýsrail ve Türkiye’ye fýrlatmýþlardý son nükleerlerini… Ne de olsa üretmek için o kadar uðraþmýþlardý, kullanmadan ziyan olmasýný istememiþlerdi. Ýsrail, Hindistan, Çin ve Rusya’nýn ardýndan, düðmeye basma sýrasý tekrar Amerika’ya gelmiþti. O da oyunu sert oynamýþtý.
Þimdi, bu süper güçlü sýðýnakta, tek baþýna kalmýþtý. Biriyle, tabi hayatta kalan biri varsa, konuþmak ihtiyacý duydu… Elinin altýndaki modern iletiþim aygýtlarýnýn baþýna oturdu. Herhangi bir sinyal aradý…

Hiçbir yerde…

—Sesimi duyan var mý? Herhangi biri…
—Kimsin!
Dedi bir ses… Aksanýndan Alman olduðu anlaþýlýyordu.
—Ben… Ben Bush! George Duble “v” BUSH!
—Ne tuhaf bir isim... Benimki Adolf! Asil Ariyan kanýndan Adolf HÝTLER!

Bush, cevap karþýsýnda þaþýrdý. “Hitler mi? Aman tanrým. Bula bula kendini Hitler sanan bir kaçýk buldum.” diye içinden geçirdi. Fakat konuþacak baþka birini bulamamaktan korktuðu için devam etti…

—Demek Hitler’sin! Neyse artýk kim olduðunun pek önemi yok. Hiçbir þeyin önemi yok. Hatta çoðu þeyin önemini býrak, kendisi bile kalmayacak her þey bittiðinde… Sanýrým bu savaþ, yaptýklarýmýzýn sonuncusu olacak. Eee söyle bakalým Hitler (!) Ýngilizceyi nereden öðrendin?
—Genç ve aptalken öðrenmiþtim. Tabi, siyasi hayatýmda baþka bir ülkenin dilini konuþabilmem, savunduklarýma ters düþeceði için bunu gizledim. Artýk bir önemi yok. Bu savaþýn her þeyi mahvettiðine katýlýyorum ama son olduðuna katýlmýyorum. Reich, küllerinden yeniden doðacak!
—Ooo anlýyorum. Sen 2. savaþtan bahsediyorsun. Peki, 3. hakkýnda ne diyeceksin? Bildiðim kadarýyla Avrupa da yok oldu, Amerika gibi…
—Üçüncü savaþ mý? Amerika gibi mi? Dalga mý geçiyorsun!
—Sakin ol Führer… Sanýrým nükleer bomba denen þeyi duymuþsundur.
—Ya! Tabi ki… Fakat elde edemedim! Belki birkaç tane olsaydý yenilmezdim. Mesela Normandiya’yý açýkhava fýrýnýna çevirirdim. Tabi Stalingrat’ý da…
—Haklýsýn. Nükleer güç, sadece tek kiþinin elindeyse iþe yarayabilir. Çünkü bu konuda tekel deðilseniz ve nükleer güç kullanarak problemi çözmeye çalýþýrsanýz, iþe yaramýyor. Nükleer güç kullanmak, tahtadaki problemi çözmek için, tahtayý silmeye benziyor ya da yakmaya. Neyse… Ýþte biz, bunlardan bir sürü yaptýk. Fark etmediðimiz þey herkesin birkaç tane olduðuydu. Þimdi dünyada hiç düþman kalmadý. Oturup konuþmak için bile… Bilmiyorum, belki Afrika ve Avustralya’da, savaþýn ilk etkisinden kurtulanlar vardýr. Ama artýk bu gezegen öldü ve üstünde yaþayan, hayatta kalan son birkaç asalak da yakýnda yok olacak…
—Sen deminden beri neden bahsediyorsun? Amerikan domuzu! Sanýrým kafayý yemiþsin! Dünya’nýn yok olduðu falan yok! Alo! Cevap ver! ALO!

Son nükleer bomba, sýðýnaðýn yakýnýna düþmüþtü. Dolayýsýyla, farklý zamanlar arasýnda kurulan telsiz baðlantýsý koptu. Gerçi zaman kronolojik olarak farklýysa da içerikleri o denli farklý deðildi. Sonuçta, geçmiþin ve geleceðin iki hayaleti, sýðýnaklarýnda, tek baþlarýna ölümü beklerken, size de “Ýlginç bir hikâye.” demek düþtü…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
100 Dolara Dizüstü
Kelebek Etkisi
Muz Kabuðuna Basýp Düþen Maymunun Hikâyesi
Kolaya Kaçmak

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi
Buzdolabý Adam Elma
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal)
Frank Einstein
A Playlist Story
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama
Ordu Olmayan Adam
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var!
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sherlock ve Watson [Roman]
Hâlâ Emekleyen Ýnsanlýk [Deneme]
Dünya Kadýnlar Dünü [Eleþtiri]
Türban Baðlamýnda Korunmasýz Dinsel Ýliþki [Eleþtiri]
Bir Mayýs Ýþçisi Gibi Yayýlmak Meydanlara [Eleþtiri]
Numeroloji [Bilimsel]
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði [Bilimsel]
Diyet [Bilimsel]
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre! [Bilimsel]
Ödeme Güçlüðü Çekenler [Bilimsel]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.