..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Murat Sayým




9 Mayýs 2005
Ataerkillik Küçük Yaþta Aþýlanýr.  
Murat Sayým
- Evin reisi babadýr. - Baba içeri girdiðinde onun koltuðu hazýrdýr. - Televizyonun kumandasýný baba kullanýr.


:CCFD:
Nedir ataerkillik? Genel bir açýklama yapmaktansa ataerkilliði günümüzde nasýl yaþadýðýmýzý örneklerle anlatmak daha çarpýcý olur diye düþündüm.
-     Evin reisi babadýr.
-     Baba içeri girdiðinde onun koltuðu hazýrdýr.
-     Televizyonun kumandasýný baba kullanýr.
-     Babanýn istediði programlar seyredilir. Eðer evde iki tane televizyon varsa, her zaman kullanýlan büyük televizyonda babanýn programý, diðer küçük odada, mutfakta, yatak odasýnda..v.b yerlerde bulunan küçük televizyonda da diðerlerinin istediði program seyredilir.
-     Yemek yenilen masada babanýn yeri bellidir, diðerleri farklý farklý yerlerde oturabilirler.
-     Dairenin giriþinde sanki sadece bir erkek yaþýyormuþ gibi zilin yanýnda babanýn ismi vardýr.
-     Davetiyelerde “.....Bey ve Ailesi” yazýlýr. Baba tek baþýna bir birey olarak kabul edilebilir ama yanýndakiler her zaman “diðerleri” diye nitelendirilir.
-     Yolda araba kullanan kadýn her zaman hatalýdýr. Zaten kadýnýn araba kullanmasý yanlýþ bir þeydir. Madem ki arabayý erkekler icat etti, o zaman neden kadýnlar kullanýyor diye bir zihniyet hakimdir.

Bu kaba taslak bilgileri belirttikten sonra esas konumuza gelebiliriz. Ataerkillik öyle büyüdükten sonra ortaya çýkan bir yaþayýþ biçimi deðildir. Bizim çocuklara olan tutumlarýmýz ve onlarýn ilgilenmelerini istediðimiz þeyler çocuklarýn beynine ataerkil unsurlar içinde yaþayýþ biçimini aþýlamaktadýr. Kýzlara verilen oyuncaklarý bir düþünün. Bebekler, küçük ama gerçeðine týpatýp benzeyen çamaþýr makineleri, bulaþýk makineleri, küçük ev prototipleri ve daha birçok sözde sadece kadýnlarýn sorumluðunda olan iþleri kapsayan oyuncaklar. Bu tür oyuncaklarla oynayan kýz çocuðu büyüyünce ister istemez evin sorumluluklarýnýn (bulaþýk, temizlik, çocuk bakýcýlýðý...v.b.) sadece kendisine ait olduðunu düþünecektir. Kendi yaþadýðý durumdan bir an olsun sýyrýlýp kendi hayatýna dýþardan bakýnca bunun farkýna varabilir ancak yetiþkin olduðunda da kumanda evin içindeki erkeðin elinde olduðu için onu sorgulamak bir yana belki farkýna bile varamayacaktýr.

Öbür tarafta erkek evlada bahþedilen oyuncaklar kaba ve haþmetli gürültüleriyle arabalardýr. Ama araba dedik diye hemen geçmeyin. Þahin, Doðan, Anadol deðil: son model Ferrari’ler, X5’ler ve daha kim bilir belki de çoðunun büyüyünce ulaþamayacaðý pahalý arabalar. Sistem kendini müthiþ besliyor. Küçükken eline araba verdiðin zaman meyvesini büyüyünce alýyorsun: yetiþkin erkekler arasýnda en heyecanlý, en hevesli ve hararetli, daha doðrusu konuþabildikleri ender konulardan bir tanesi de araba konusu oluyor. Bir de bunlara þiddet içeren çizgi filmler, tabancalar..v.b oyuncaklar eklenince, erkek çocuk büyüdüðünde karþýsýndaki þoförle konuþmak yerine kavga etmeyi tercih ediyor. Sunay Akýn’ýn dile getirdiði bir söz vardýr- sonuna kadar da katýlýrým- “Oyuncaklar bilimin bir adým ötesindedir.” Ýþte bunun örneðini ben gözlerimle Irak savaþýnda gördüm. Henüz gerçeklerini görmeden kocaman korkutucu her tarafý ölüm kokan devasa oyuncak tabancalarý çocuklarýn elinde gördüm. Sonra da küçüklüklerinde o tabancalarýn oyuncaklarýyla alýþtýrma yaptýrýlmýþ Amerikan askerlerinin Irak savaþýnda gerçekleriyle canlar aldýðýný gördüm.

Bir yanda hýz, þiddet ve kabalýkla herþeyin üstesinden gelebileceðine inandýrýlan erkek çocuklar, öte yanda da sadece evin iþlerini yaparsa mükafatlandýrýlacaðýna inandýrýlan kýzlarýmýz var. Renkleri bile farklý, erkekler maviye kýzlarda pembeye tutkundurlar. Renklere cinsellik koyan biz büyükler maviyi erkeklere, pembeyi de kýzlara yakýþtýrmýþýz, o gün bugündür erkekler pembeyi diþil bulup kendilerine yakýþtýrmýyorlar. Renklerin gücüyle oluþturulan bu kýz çocuklar ve erkek çocuklar arasýndaki diyalektik düzen altýnda, kaba kuvvet ve þiddet erkeklerin elinde olduðu için erkekler (kendilerine göre) her zaman kýzlardan bir adým önde görülürler.

Küçük kýzlarýmýzýn giydiði etekler hafif açýlýnca, “þiist ört bakým üstünü, ayýp” derken öte yanda erkek çocuklarýmýza “göster bakayým, aðabeylere pipini!” deyip, namusun ve namussuzluðun tarifini yalnýzca erkeklerin yapabileceðini aþýlarýz. Bu fotoðrafýn ilerde oluþturduðu manzara, elinin kiri hala elinde dururken aldatan, karýsýný öldüren erkekler oluyor.

...ve biz yýllardýr biliriz ki, aðaç yaþken eðilir ama sadece biliriz, o kadar...

                                                  




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
6 Haziran 2006
Sevgili Murat Sayým; Ortak bir yanlýþýmýzý ne güzel iþlemiþ ve örneklendirmiþsiniz.Adý her ne olursa olsun, yazýnýzda anlattýklarýnýz, ortak ayýbýmýz...... Yurdumuzun birçok yöresinde; düðün gecesi gelinin yataðýnda erkek çocuðu yuvarlarlar. Gelinin ilk çocuðu oðlan olsun diye. Yine bazý yörelerde gelin eve girerken tavuk kesilir. Gelin tavuðun kanýna basar, eve öyle girer. Eðer horoz kesilirse, gelinin evdekilere horoz gibi dikleneceðine inanýlýr. Yani gelin, daha eþinin evine ilk geliþte, kuzu gibi olmaya, her þeye boyun eðmeye yönlendirilir. Ayrýca, ayaðýnýn altýna koyun postu serilir, gelin bu posta basar, öyle içeri girer. Amaç, gelinin koyun gibi uysal olmasý içindir. Kýsacasý, geleneklerimizin, âdetlerimizin bir çoðu, kadýnlarý baský altýna almaya, onun dik baþlý olmasýna (kendini savunmanýn adý dik baþlýlýk) engel olmaya yöneliktir. Ýþte toplumumuzun kadýna verdiði deðer. Kýzlar ailede; aðabey veya erkek kardeþe hizmet etmekle baþlatýlýyor, erkek egemenliðine boyun eðmeyi kabul etmeye. Sonra erkek kardeþin yerini eþ alýyor. Baba evinde erkek kardeþ, evlenince de eþ, kadýnýn hep önünde oluyor. Deðiþen bir þey yok velhasýl. Kadýn hep ikinci sýrada. Ayrýca, erkek çocuklarýmýzýn cinselliðini ön plana çýkarýyoruz. Basit bir sünnet olayýný, bir þölene çeviriyoruz. Buna baðlý olarak da, erkek çocuklarýmýzýn,kendilerini kýz çocuklarýmýzdan üstün görmesine, kiþilikleriyle deðil, cinsiyetleriyle övünmelerine zemin hazýrlýyoruz....Oðlanlarýmýzýn kýzlarla gezip tozmasýný böbürlenerek anlatýyor; ama kýzýmýzýn bir erkek arkadaþý varsa, bundan utanýyoruz. Söylemeye çekiniyoruz. Peki, kýzlarýn duygularýnýn hiç mi önemi yok?....Ýþte böyle........Yazýnýz beni nerelere götürdü!....Tebrik ederim...Sevgiyle kalýn.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Spermler" Sokakta Yarýþýyorlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Varken Yok, Yokken Var
Þarkýlar Beceriksizliðimizi Gösteriyor
Misafirperverliðimize Ne Oldu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelimesiz Düþünen Þiir [Þiir]
Bir Akþam Üstü [Þiir]
Milliyetçi Tahta Kurdu [Þiir]
Çocuklar [Þiir]
Kuaförler ve Sevgilimin Saçlarý [Öykü]
Anakronik Savaþlar [Öykü]
Pisuar [Öykü]
Moda ve Uzaklaþan Benlik [Eleþtiri]
Konutlaþmýþ Yaþam [Eleþtiri]
Bir Yalnýzlýk Öyküsü [Ýnceleme]


Murat Sayým kimdir?

Doðuþ Üniversitesi Ýngiliz Dili ve Edebiyatý Bölümü'nden mezun oldum ve ayný bölümde Yüksek Lisans öðrencisi ve Araþtýrma Görevlisiyim .

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum yazarlar


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Murat Sayým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.