..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Emir Düzel




9 Mayýs 2005
Tv'nin Yansýttýklarý  
Emir Düzel
yahu ben þimdi ne diyeyim ki buraya, ne yazayým?


:AHEC:
O gün hasta olduðumda ertesi günkü yazýlýma çalýþacak kadar baþ aðrýsý izin vermiyordu bana. Sabahtan akþama kadar uyuyup kafamý dinledikten sonra biraz televizyon izleyip de çalýþýrým düþüncesiyle televizyonu açtým ve yattýðým yerden baþ aðrýsý ile beraber seyrettim. Keþke açmaz olaydým televizyonu diyordum hâlâ. Ýzlemez olaydým þu televizyonu.

Televizyon kanallarýný zaplarken –bu halk arasýnda daha çok kullanýlýyor fakat gerçeði bildiðiniz gibi “deðiþtirirken” olacaktýr- hiçbir kanalda doðru dürüst program olmadýðýný fark ettim. Bilirsiniz; “Kadýnýn Sesi”, efendim “Serap Ezgü ile Biz Bize” gibi programlarýn da o vakitte olmasý ve bu programlarýn toplum psikolojisini bozduðu gayet açýktýr. Bir kanalda bulduðum programda adam Hýrvatistan’daydý. Hýrvatistan’ýn her yerini dolaþarak ülkeyi bize tanýtýyordu. Anlatýyordu; yollarda sadece trenlerin kullanýldýðýný, otobüs ve minibüsün olmadýðýný, sokaklarda genellikle kadýnlarýn görüldüðünü, kravatlarýn Hýrvatlara ait olduðunu vs. özellikleri anlatýyordu. Bu adamý daha önce de izlemiþtim, çok iyi sunumlar yapar. Ýsim vermeyeyim, belki siz anlamýþsýnýzdýr.

Hýrvatistan’da okuyanlarýn Türkoloji bölümünü seçtiðini gösteriyordu bize. Türkoloji; yani Türkçe ve Türk edebiyatý’ný okuma bölümünü tercih edenleri gösteriyordu televizyonda. Belki gören olmuþtur aranýzda ama inanýn Hýrvatlar bizim kadar iyi konuþuyor. Hýrvatlar bizden daha iyi konuþuyor desem abartmamýþ da olurum herhalde ki bizler Türkçeyi, bu nadir güzellikteki dili nasýl kullanýyoruz! Sunucu Hýrvatlara normal bizim konuþtuðumuz gibi konuþtu. Onlar için tek engel sunucunun hýzlý konuþmasýydý. Her soruya güzel cevap verdiler. Dediðim gibi Hýrvatlar bu bölümü okuyor. Dilimizin nadir güzellikteki dillerden biri olduðunu da onlardan öðrendim sanki. Bakýn, elin yabancýlarý bile dilimizi biliyorken biz -herkes hata yapabilir tabii, ilgililer için diyorum- niye inatla dilimizi düþürmeye çalýþýyoruz?

Hasta hâlimle seyrettiðim, baþ aðrýsýna raðmen seyrettiðim bu programý bir yandan seyretmeye çalýþýyordum, bir yandan da hâlâ kanallarda araþtýrma yapmak için kanalý deðiþtirmek istiyordum. Ama izledim, bari sonuna kadar izleyeyim diye kýyamadým kanalý deðiþtirmeye.

Türkoloji bölümü öðretmeni tabii ki bir Türk’tü ve sahiden tebrik etmek gerek.

Program bitmiþti ve hemen kanal deðiþtirip nerde hangi kanal nasýldýr amacýyla yola koyulmuþtum. Star TV’de bir yarýþma programýný seyrettiðimde, final bölümünde bir kadýn ile bir adam yarýþýyordu. En sevdiðim yerlerden birisidir ki yarýþma programlarýnda dilbilgisi ile ilgili sorular da sorarlar ve bu yarýþmanýn finalinde de buna rastlamýþtým.

Adama dilbilgisi ile ilgili soru sorulduðunda adam gayet iyi bildi. Bayana “Dilbilgisinde eylem, F harfi?” diye sorulduðunda önce pas diyerek adeta benim o baþ aðrýsýnda sinirim de tutmuþtu. Herkesin bildiði gibi cevap “fiil”di ve bunu 1 tur sonra söyledi. Hiç kimse bana heyecandandýr demesin; ben de bilirim yarýþmadaki heyecaný ama bu konu unutulacaksa kiþi ismini de unutsun! Eminimdir ki, benim gibi Türkçeye çok önem verenler de tepkili olmuþtur bu duruma. Sonuçta biz -biz diyorum- belki de yýllar geçtikçe Türkçeye yeteri kadar önem vermiyoruz, kelime daðarcýðýmýz azalýyor. Merak ediyorum da bu durumu Türkoloji bölümünü okuyan bu yabancýlar mý kurtaracak?

Sinili bir þekilde televizyonu kapattým ve hâlâ yazýlýma çalýþamadým, istemediðim hâlde uyudum. Ertesi gün bu konu hakkýnda sýnavda bir soru çýkmýþtý. Bu fikirlerimi yazarak yazýlýmýn iyi geçtiðini belirtirim.

Ve ayrýca bu durum beni hýrslandýrdý mý bilmem ama her ne kadar televizyonu bir yandan aptal kutusu diye eleþtirirken bir yandan da bize böyle durumlarý gösterip belki de bu durumu düzeltmemizi saðlayacaðý için televizyona minnettarým da… Ama insanlarýn vazgeçilmez tek eðlencesi televizyondur, bunu da unutmamak gerekir.

Bu durumun biran önce düzelmesi dileðiyle…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarýþma Programlarý Üzerine

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kültür Erozyonu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þanssýz Çiçek [Öykü]


Emir Düzel kimdir?

yaratýcýlýk uðruna herþey.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk,Murathan Mungan, Sait Faik Abasýyanýk,Milan Kunderas,Nazým Hikmet


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emir Düzel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.