..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Hürrem Görgün Baydemir




28 Nisan 2005
Yýkýldý...  
Hürrem Görgün Baydemir
Bir þey hissedememenin acýsý yaþýyorum, çünkü biliyorum ki, sonradan ezici aðýrlýðýný býrakacak omuzlarýma.


:BBFB:
Bir kabusun tam ortasýndayým. Kýrmýzýlý bir kadýnla uðraþýp duruyorum. Bir kavga gürültü derken þiddetle sarsýlmaya baþlýyorum. Saða sola gidip geliyorum. Gözlerimi açýyorum, bir deðiþiklik yok. Sarsýntý devam ediyor. Saða... Sola... Birileri beni savuruyor yataðýn içinde. Bir baþkasý dev bir matkapla tünel kazýyor aþaðýda. Bedenim kaskatý kesilmiþ, aciz yatýyor öylece. Etrafýmý saran ses.... Kötü, hem de çok kötü. Toprak kükrüyor, bina inliyor, cam çerçeve zangýrdýyor. Tam bir kaos. Saniyeler ekleniyor uç uca. Bitmek tükenmek bilmeyen homurtular, kükremeler, saðýr edercesine kulaklarýmý, sürüp gidiyor gecenin koyu, uyuþuk, sersem saatinde. Tek görebildiðim esneyen tavan. Bir an bittiðini sanýyorum ama yeniden baþlýyor. Defalarca yeniden, hep yeni baþtan baþlýyor. Kulaklarým acýyor. Yatak geziniyor sanki odanýn içinde. Camlar patladý patlayacak yüzüme. Hapis yattýðým bedenimden sýyrýlmaya çabalamýyorum. Ýçimde korku yok. Panik yok. Kilitlenmiþ bilincim, katýlmýþ bedenim ve ben... Orada, yataðýn içinde öylece bekliyoruz kabusun bitmesini. Ve birden sessizlik. Týk yok.

...
Kargaþanýn izleri hüküm sürüyor. Her taraf toz duman. Baþýmý çevirdiðim her yön, o hep bir tarafa attýðýmýz, reddettiðimiz, kaçýnýlmaz sonu gösteriyor. Ýnsanlar birbirlerinin gözünü niçin oymuþlardý? Birbirleriyle ne uðruna kavgalar etmiþlerdi? Ve geriye ne kaldý? Gördüklerim yüzüme çarpýp geçiyor birer birer. Bir þey hissedememenin acýsý yaþýyorum, çünkü biliyorum ki, sonradan ezici aðýrlýðýný býrakacak omuzlarýma.

Aklým reddediyor gördüklerimi. Ýnanamýyorum. Matematik, fizik, jeoloji, sosyoloji, psikoloji... Bilimin despot hakimiyeti, doðanýn faciasý karþýsýnda boynunu bükmüþ, aðustosun bunaltan sýcaðý altýndaki bu þehirden kalanlara bakýyor hüzünle. Eskiden binalar varmýþ. Dükkanlar, mahalleler, sokaklar... Apartmanlarýn kaç katlý olduklarý, hatta neye benzedikleri bile belli deðil. Üzerine basýlmýþ bir pastayý andýrýyorlar. Ezilmiþ, içindeki her þeyin dýþarý fýrladýðý, kokuþmuþ bir pasta. Þimdi sadece birer yýkýntý, enkaz olan bu yapý kalýntýlarýnda bir zamanlar insanlarýn yaþadýðýný hatýrlatanlarsa, molozlarýn arasýndan tozlu ve parçalanmýþ yüzlerini güneþe çeviren perdeler, yastýk parçalarý, ayakkabýlar, lastikleri fýrlamýþ oyuncak bir kamyon, çaydanlýk, minder, boþalmýþ bir deterjan kutusu, kýrýk bir göz farý... Kesitler görüyorum. Varlýklarýna dair tek izin kesif ve hücrelerime dek duyumsadýðým, üzerime sinen kokudan ibaret olduðu insanlarýn evlerinden kesitler var çevremde. Duvar yýkýlmýþ, bina korkunç bir açýyla yan yatmýþ ve içerideki eþyalarý görüyorum. Koltuklar, masa, sehpalar, kül tablalarý...

Ýnsanlarýn bakýþlarý donmuþ. Cam bilyalarýn ardýndan bakýyorlar. Çýldýrmaya çeyrek kaldýðýný söylüyorlar; bence beþ geçiyor. Korku, þaþkýnlýk, çaresizlik, öfke, acý, küskünlük, umutsuzluk, kýrýlan gurur, yerlerde yuvarlanan yaþamlar... Ýnsana dair, insanca ve bir o kadar yabancý. Hemen her enkazýn baþýnda en az bir kiþi, baþý avuçlarýnýn arasýnda öylece oturuyorlar. Ceplerinde kalan tek þeye, umuda sarýlmýþ, bir ses, bir soluk bekliyorlar. Kimisi üzerinde tek bir donla dolanýyor ortalarda, kendi kendine konuþuyor. Anlamaya çalýþýyor. Soracak çok sorusu var, ama cevaplayacak yok. Yaþlýlar var saðda solda; oturduðu yere çökmüþ kalmýþ. Yýkýlýp yok olmuþ anýlarýna bakýyorlar. Gençler var; yeþerip büyüyen arkadaþlýklarýna, aþklarýna sahne olmuþ sokaklarý arýyorlar. Garip bir kabullenmiþlikle bir çýrpýda sýralanýveriyor ölenlerin isimleri. Kayýplar bilinmiyor. Kurtulanlar önemsenmiyor bile, çünkü eksik gövdeleriyle bile olsalar kurtuldular; hayattalar.

Bilmeyenler öðreniyorlar. Bilenler hatýrlýyorlar. Alýþýk olanlar arsýzlaþýyorlar: Sefalet. Yokluk. Yoksunluk. Sýfýr noktasýna geri dönen hayatlar. Gelip kapýsýný açan her kamyonun önünde sýraya giriyorlar. Ne geldiði, ne daðýtýldýðý önemli deðil. Almalýlar. Almalý ve bir kenara atmalýlar çünkü, bir daha ne zaman geleceði belli deðil. Askerler düzeni saðlamaya çalýþýyorlar. Bazen baðýrmak, azarlamak ve hatta itip kakmak zorunda kalýyorlar. Gelen her þey doðru yere, doðru þekilde ulaþmalý. Ayaklar altýna alýnmýþ ekmekleri gösteriyorlar sorunca. Bir hafta sonra bunlarýn ýslatýp yemek zorunda kalacaklarýný onlar daha iyi biliyorlar.

Ve bir genç kýz. Artýk yerlerde sürünen kýyafetlerden kendine bir þeyler seçmiþ. Üstünde lacivert bir t-shirt, açýk mavi bir kot pantalon, ayaðýnda 99 modasýnýn gözdelerinden kalýn tabanlý, beyaz bantlý topuklu ayakkabýlar. Sanki Salý Pazarý?na alýþveriþe çýkmýþ. Yanýndaki arkadaþýna gülerek bir þeyler anlatýyor. Gözüm ayaðýna takýlýp kalýyor. Depremin izi orada çünkü: Bantlarýn arasýndan görünen çýplak ayaklarý toz ve kan içinde.

Hür?ce 99



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hürrem'e Huzur Haram
Güvensizlik Tiradý
Iþýklarda Lütfen
Özgürlük Kulesi
Kýrdýlý Mecazkar Faslý
Banka
Gülümsemeler de Hoyrattýr Bazen
Anýlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bulutlar da Tükenir Bir Gün [Þiir]
Çok Geç Kaldým; Acele Ettirmeyin [Þiir]
Hiç Hatýrlamýyorum [Þiir]
Dost Muyuz? [Öykü]
Beþ Yýllýk Ceza [Eleþtiri]


Hürrem Görgün Baydemir kimdir?

Ýnsanlarýn arasýnda dolaþarak kendi ruhunu keþfe çýkmýþ bir gezgin. . . Meraký dinmeyen bir çocuk. . . Ýflah olmaz bir duyguobur. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Alain de Botton, Edgar Alan Poe, Orhan Veli Kanýk, Paulo Coelho, Rosa Montero, Shakespeare, Michel Tournier, Montesquieu, ...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hürrem Görgün Baydemir, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.