..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > ESRA BAYKAL




27 Temmuz 2001
Bir Çingene Masalý  
ESRA BAYKAL
Bir çingene masalý bu...Kýpkýrmýzý..Kan gibi...Ölüm gibi...Gonca bir gül gibi...


:CAAF:
Bir çingene masalý bu.Kýpkýrmýzý...Kan gibi...Gül gibi...Ateþli ve öldürücü...Ýnsanýn içini kaynatan , kýpýr kýpýr bir melodi gibi...Defalarca dinleyebileceðiniz ama doyamayacaðýz bir melodi...

Zamanlarýn birinde kýpkýrmýzý gül bahçeleriyle dolu , ferahlatýcý çeþmelerin aktýðý ülkelerden birinde geçer masalýmýz...O ülkede her kadýn gül kokar ; simsiyah saçlarýný süsler kýpkýrmýzý gonca güller.Elleri ipek gibidir , bembeyaz , dupduru...Erkekler , kapkara gözleri ve yanýk tenleri ile baþdöndürürler .Ve hava hep aþk kokar...

Kocaman çadýrlarýnda yaþayan bu insanlar daima güler yüzlüdürler.Adaletle yönetilirler. Baþlarýnda bulunan ve içlerinden en yaþlýlarý olan Bilge Çingene herkese çok iyi davranýr ve tüm sorunlarýyla bizzat kendisi ilgilenir. Ve bu Bilge Çingene'nin bir torunu vardýr. Bu kýz annesinden çingenelere has þehveti , hýrsý , sevdayý öðrenmiþtir ; gözlerindeki güzelliði , yüzünün masumiyetini de babasýndan almýþtýr.Bilge Çingene , torunu doðduðu gün gördüðü bembeyaz narin bir çiçekten etkilenerek ismini “ Kardelen “ koymuþtur.

Kardelen yýllar geçtikçe büyür ve güzelleþir. Çingene törelerine göre yetiþir , mert, yiðit,dansçý ve ateþlidir.Tüm çingene kabilesinin gözü ondadýr.Erkekler etrafýnda pervanedir.Ama Kardelen hiçbirisiyle ilgilenmez.O her gece rüyalarýnda gördüðü upuzun kýr saçlý , toprak gözlü , incecik uzun parmaklarý olan , güldüðünde toprak rengi gözlerinde çið damlalarý beliren bir adama aþýktýr.Bilge dedesine rüyasýný anlattýðýnda dedesi O’ na :

--“ Bekle” demiþtir.”Bekle , eðer gerçekten yürekten dilersen birgün O adamla karþýlaþýrsýn.”

Kardelen ‘ de çaresiz beklemeye baþlar. Tüm gün Þehirde , ormanda hatta daðlarda rüyalarýndaki adamý arar.Saçlarýna iliþtirdiði bir kýrmýzý gülle dere tepe tüm gün dolaþýr. Bu arada çingeneler arasýnda bir büyücü kadýn vardýr.Bu kadýnýn içi kýpkýrmýzýdýr ; tehlikelidir ,Kardelen nasýl beyaz bir temizlikteyse bu kadýn da bir o kadar kýrmýzýdýr.Gözlerinde her an fýrlatýlmaya hazýr yýldýrýmlar varmýþ gibi bakar sinirlendiðinde...Büyücü kadýnýn adý “ Amore “ dir. Ve bir de “Baia” adýnda bir oðlu vardýr bu kadýnýn.Baia çocukluðundan beri Kardelen ‘e aþýktýr ama ne yaptýysa bir türlü O’ nu ikna edemez.Annesi oðlunun bu durumuna dayanamaz ve Kardelen ‘le konuþmaya karar verir. Yine Kardelen kýrlarda dolaþmaya çýktýðý bir gün Amore , Kardelen ‘ e bir dere kýyýsýnda rastlar.

--“ Seninle konuþmak istiyorum “ der.

--“ Baia hakkýnda mý?”

--“ Evet , oðlumun seni ne çok sevdiðini biliyorsun eðer onun karýsý olursan , onu mutlu edersen sana dünyada arzu ettiðin herþeye sahip olma gücünü vereceðim” der.

--“ Hayýr “ der Kardelen “ Belki dünyada herþeye sahip olma gücü çok özel bir teklif ama ben baþka bir erkeðe aþýðým ve ölene dek O’nu bekleyeceðim “

Amore bu sözlere çok kýzar , gözlerinde yine o yýldýrýmlar belirir , ellerini gökyüzüne kaldýrýr ve incecik kulaklarý týrmalayan bir sesle baðýrýr :

--“ Dilerim , bir gün hayallerindeki adamý bulursun ama :O’na asla kavuþamazsýn ve bir daha da hiç kimseyi sevemezsin “

Sonra kýpkýrmýzý bir toz bulutu içinde kayboluverir.Kardelen bu sözlerden çok ama çok korkar.Ya bir gün gerçekten aradýðý adamý bulur da O’ na kavuþamazsa...Ama zamanla büyücünün sözlerini unutur Kardelen...

Buz gibi bir kýþ günü daðýn eteklerinde dolaþmaya çýkar Kardelen.Üzerinde bembeyaz bir kazak , siyah bir etek ve manto vardýr.Soðuktan üþüyen ellerini ýsýtmaya çalýþýrken birden gözü ilerdeki aðaçlarýn arasýnda duran bir karaltýya takýlýr. Hýzla ama sessizce o yöne gitmeye baþlar.Bembeyaz karlarýn kýzýla boyandýðýný gördüðü anda da koþmaya baþlar , kýzýl damlacýklar O’ nu yerde yatmakta olan bir adama götürür.Yüzüstü yerde baygýn halde olan adamý sýrtüstü çevirir.Ve o an dað büyük bir çýðlýkla sarsýlýr...Karþýsýnda yýllardýr rüyalarýnda gördüðü adam vardýr.Ýlk anda gördüðü adamýn saçlarýndaki belli belirsiz kýr saçlar ve kazaðýndaki kýzýllýktýr.Tiz bir ýslýk çalar , korulukta bekleyen simsiyah atý dörtnala gelmeye baþlar.Adamý ata bindirdiði gibi köye gider.Köye vardýðýnda Bilge dedesine koþar ve adamý bir çadýra yerleþtirirler . Omuzunda bir býçak yarasý vardýr adamýn. Bilge dede yarayý temizler ve sarar. Ama adamýn ateþi çok yükselir.Günler ve geceler boyu Kardelen adamýn baþýnda bekler. Ateþini düþürmek için tüm çingene ilaçlarýný dener.Ellerini hiç býrakmaz ve Tanrýsýna yalvarýr :

--“ O’nu bunca yýl bekledim , ne olur bulmuþken O’ nu benden alma “ der. O anda tiz bir kahkaha kanýný dondurur, Amore çadýrýn önündedir.

--“ O yaþayacak” der “ Ama sen asla O’ na sahip olamayacaksýn”

Kýpkýzýl bir sabah doðarken adam gözlerini açar.Kardelen sevinçten çýlgýna döner , ellerine sarýlýr , öper öper...

--“ Þükürler olsun yaþýyorsun “ der.

Adam þaþkýn þaþkýn etrafýna bakýnýr.

--“Nerdeyim ben , siz kimsiniz? “der.

--“ Adým Kardelen , burasý da bir çingene köyü , sizi daðda yaralý buldum , buraya getirdim ; Bilge dedem yaranýzý sardý günlerdir baþýnýzda bekliyorum , þükürler olsun ki iyileþtiniz” der.

Yemekler piþiriradama , yine yanýndan ayrýlmaz , yemeði kendi elleriyle yedirir.Uyuyana kadar baþýnda bekler. Ve birkaç gün sonra adam ayaða kalkar.Bu süre içinde pek konuþamamýþlardýr, adam iyice saðlýðýna kavuþunca :

--“ Adým Dettaglio “ der. “ Buraya uzak bir ülkedenim ; avlanmak için taa buralara geldim sonra soygunculara rastladým herþeyimi çaldýlar ve beni de yaraladýlar “ der. Dettaglio , Kardelen ‘in bakýþlarýndaki sevgiyi ilk anda fark eder , ve dayanamayýp sorar :

--“ Neden bana öyle bakýyorsun ?”

--“ Siz.. Siz benim senelerdir rüyalarýmda gördüðüm adamsýnýz , gerçek misiniz diye bakýyordum “ der Kardelen kýpkýrmýzý bir suratla.

Gülümser Dettalio ama gözlerinde yine bir çið tanesi belirir.Elleri titrer çünkü O’ da Kardelen ‘i çok beðenmiþtir.

--“ Ben... Size açýk olacaðým Küçük Haným “ der.
--“ Ben evliyim ve bir de dünyalar güzeli kýzým var.”

O an dünya baþýna yýkýlýr Kardelen ‘in. Kulaklarýnda ayný tiz kahkaha dolaþýr.Damarlarýndaki kanýn donduðunu , kalbindeki heyecanýn söndüðünü , ellerinin buz gibi olduðunu hisseder.

--“ Ama.. Siz.. Benim hayallerimdeki erkeksiniz “ diyebilir sadece.

Çadýrdan kaçmak ister , ayaða fýrlamasýyla Dettaglio O’nu yakalar.Yanýna otuttur .Ellerini kýzýn beyaz yüzünde ve saçlarýnda dolaþtýrýr.Minik ellerini alýp öper.

--“ Sana bundan fazlasýný veremem “ der.

Kardelen ‘in gözlerinden küçük elmas parçacýklarýný andýran gözyaþlarý dökülmeye baþlar. Tüm bedeni acýdan ve hýçkýrýktan sarsýlmaya baþlar. Dettaglio bu kez O’ nu kollarýna alýr.

--“ Aðlama küçüðüm “ der , ve anlatmaya baþlar:

--“ Ben yýllar evvel çok sevdiðim bir kadýnla evlendim , ama zaman geçtikçe sevgimiz bize yetmemeye baþladý , sanki eskiden beri birbirimizi tanýmýyormuþuz gibi karým benden benim ideallerime ters düþecek isteklerde bulunmaya baþladý. Sonra kýzýmýz doðdu ama bu evliliðimizi kurtarmadý. Þu an halen evliyim ama aramýzda hiçbir bað kalmadý. “ der.

Bu sözler Kardelen ‘in içine bir umut düþürür. Hala sevdiði adamýn yanýnda kalabileceðini düþünmeye baþlar. Bunu anlayan adam devam eder :

--“ Bak küçüðüm ; ben de senin yanýnda kalmayý isterdim ama bu mümkün deðil ; kýzýmýn yanýnda olmak zorundayým ve ülkemdeki iþlerimi de býrakamam. Bu yüzden beni affet ve git “ der.

Kardelen ne kadar aðladýysa da yalvardýysa da adam dinlemez. Ellerini avuçlarýna alýp son kez öper...Sýmsýký sarýlýr.Gitmesi gerektiðini söyler. Bilge dedenin O’ na verdiði bir ata atlayýp ardýna bakmadan ( belki de bakamadan ) gözden kaybolur. O giderken Kardelen ‘in kalbi de çookkk uzaklara gider.Köyde çalýnan ateþli , kýpýr kýpýr þarkýlar bile içini ýsýtmaz olur.Ne kadar uðraþsa da bir daha Dettaglio ‘yu rüyasýnda göremez. Ve Amore ‘nin kehaneti gerçek olur ; Kardelen bir daha kimseyi sevemez...

Yine bir kýþ akþamý , týpký Dettaglio ‘yu ilk bulduðu bir akþam gibidir...Köyde herkes koca ateþin etrafýna toplanmýþ þarkýlar söyleyip dans etmektedir. Bir anda Kardelen ‘in aylar sonra heyecanla seslendiði duyulur :

--“ Bana oynak birþeyler çalýn “

Ve gecenin en karanlýk yüzüne kýpkýrmýzý bir elbiseyle giriverir Kardelen .Saçlarýný açmýþ ve kulaðýna bir kýrmýzý gül iliþtirmiþtir.Eteklerini savurarak ateþin etrafýnda dönmeye baþlar . Her hareketinde vücudunun kývraklýðý , ateþi , acýsý hissedilir. Dönemeye ve tüm bedenini büyük bir aþkla oynatmaya baþlar ...Etrafýna kýpkýrmýzý bir hare yayar.Bu hare giderek büyür büyür ve bir anda Kardelen ateþin içine atlar , herkes onu kurtarmak için ileri atýldýðý sýrada Kardelen alevlerin sýcaklýðýna aldýrmadan ateþin içinde bedeninin tüm kývrýmlarýný hareket ettirmeye devam eder. Öylesine büyük bir acý vardýr ki içinde alevlerin sýcaklýðýný hissetmez olur...Ve bir anda bir baykuþ sesi çýnlatýr tüm köyü...Büyük bir kýzýllýk içinde yok oluverir Kardelen...

O günden sonra dilden dile söylenir olmuþ , kim ki eðer bir kýþ günü sevdalanýr da sevdiðine kavuþamazsa gökyüzünde kýpkýrmýzý bir hare içinde gözlerinde bir damla yaþla dans eden bir kadýn belirirmiþ....Ve sevdalýya can yoldaþý olurmuþ karanlýk geceyi kýzýla boyayarak...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Sen
Bir Tek Beyaz Gül
Artýk revaçta olmayan aþk mý edebiyat mý?
Otogarlar, Kalanlar Ýçindir
Büyük Bir Aþtan Geriye Kalanlar - 2
Aþka dair...
Büyük Bir Aþktan Geriye Kalanlar - 1
Son Veda
Büyük Bir Aþktan Geriye Kalanlar - 3

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.