..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Hürrem Görgün Baydemir




21 Mart 2005
Güvensizlik Tiradý  
Hürrem Görgün Baydemir
Ýnsanlara karþý duyulan derin güvensizlik yorucu, bir o kadar da yýpratýcýdýr... Sahtekarlýðýn yorgunluðudur bu. Testlerde kadran kýrsa bile, hayatýn içinde size hizmet etmekte pek de gönüllü davranmayan zekanýzýn ihanetini telafi için yaratýp þekillend


:BEJG:
Ýnsanlara karþý duyulan derin güvensizlik yorucu, bir o kadar da yýpratýcýdýr. Meðer ki, kafanýz, her türlü entrikaya yatkýn, keskin görüþ açýsýna sahip, duyarsýz bir makine gibi iþlemiyorsa.

Yýllar geçtikçe, etrafýnýzda dönen dolaplarý algýlamakta, önlemini alýp kendinizi korumakta güçlük çekeceðinizi bilmenin rahatsýzlýðýyla kaplanýr içiniz. Her ne kadar kendinize bile söylemekten kaçýnsanýz da, güvensizlik adýna inþa ettiðiniz o kalýn, aþýlmasý zor duvarlarýn arasýnda sürdürdüðünüz hapis hayatýnda düþlediðiniz, eriþmek için yanýp tutuþtuðunuz tek þey; güvenebileceðiniz, hesapsýzca kendinizi açabileceðiniz insanlardýr. Bu ümitsiz arzunun ne zamandan beri içinizde yandýðýný ayrýmsadýðýnýzda, gelip göðsünüze oturuverir yorgunluk.

Sahtekarlýðýn yorgunluðudur bu. Testlerde kadran kýrsa bile, hayatýn içinde size hizmet etmekte pek de gönüllü davranmayan zekanýzýn ihanetini telafi için yaratýp þekillendirdiðiniz kiþilikleri giyip çýkarmanýn yorgunluðu. Rengini, þeklini unutacak kadar uzaklaþmýþ olduðunuz gerçek kendinizi yitirmenin kaygýsýdýr. Ayrýmsadýðýnýz her bir gerçekliðin sizi size yaklaþtýrmak yerine, gerçekte birlikte olmaktan büyük zevk aldýðýnýz, mutluluðunuzun ana kaynaðý kendi kiþiliðinizle ne kadar baþkalaþtýðýnýzý iþaret ediyor olmasýndan duyulan acýdýr.

Rahat tavýrlý insanlara imrenirken buluverirsiniz kendinizi. Olduklarý gibidir onlar sizin gözünüzde ve küçük heykellerini dizersiniz hapisanenizdeki hayranlýk raflarýna. Onlarý idealize etmekten bir an için vazgeçebilseniz, görürsünüz ki, aranýzda çok da büyük fark yoktur.

Kimileri Bizans oyunlarýný görme becerisini iyice geliþtirmiþ, bizzat bu piyese katýlýp baþrole göz dikecek kadar uyum saðlamýþtýr düzensizliðin düzenine. Bu tür insanlarýn güvensizlikle ilgili sorunlarý olmadýðý gibi, yaþamlarýnýn olmazsa olmazlarý arasýnda baþ köþeye kurulmuþ bu dürtüleri sayesinde oldukça da eðlenirler. Ýnsanlara duyduklarý güvensizliðin tek yýkýcý yaný, kafalarýnda geliþtirdikleri alternatif senaryolar için masum insanlarý da seçebilmeleri ve olan bitenden habersiz, biçimsiz bir öykünün kahramaný olarak seçilmiþ aktör adaylarýna kendilerini iftiraya uðramýþ hissettirmeleridir. Haklý ya da haksýz çýkmak onlar için bir kiþisel yarýþ konusu deðil, yönünü saptamalarýna yardýmcý bir pusula; yollarýný açýk tutup kendi güvenliklerini azamiye çýkaracak bir savunma yöntemidir.

Kimileri de, homosapiens türünün yarýþýp, dalaþmadan, savaþýp öldürmeden evrim sürecindeki varlýðýný rahat ve huzur içinde sürdüremeyeceði gerçeðini özümsemiþlerdir. Kiþilik çatýþmalarýnýn, tarih sayfalarýný renklendiren öyküler olmanýn ötesine geçirilerek, sosyolojik ve teknolojik geliþmenin ana besini haline getirilen ve bilimin sadýk hizmetkarý rütbesiyle onurlandýrýlan savaþlar, cinayetler, felaketlerle özdeþleþtirildiði gerçekliðini benimsemiþlerdir. Güvensizlik ve savunma dürtülerinin insanlýðýn tekamül sürecindeki ana etken olduðu düþüncesiyle yürüyenler, çevrelerindeki geliþmeler karþýsýnda tedirginlik duymak yerine, izlemek ve öðrenmek yolunu seçerler. Bu yolda incinebilecekleri gibi zarar verebileceklerini de kabullenmiþlerdir.

Herkesin her þeyin farkýnda olduðu reel dünya üzerinde sizler ve onlar ayýrýmýný yapmanýza neden olan; kendiniz için hayýflanýp, mutlu adlederek özendiðiniz insanlarla aranýza uçurum koymanýza yol açan tek þey; sizin gerçekleri görmenize raðmen, yel deðirmenleriyle savaþan Don Kiþot misali, nafile bir çabayla uhrevi doðrularýn var olabileceði, erdemli bir asýl dünya hayallerinizin peþinde koþmanýzdýr. Çocuksu korunmasýzlýðýnýzýn illüzyonlarýna hapsolduðunuzu farkedene kadar...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülümsemeler de Hoyrattýr Bazen
Anýlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hürrem'e Huzur Haram
Iþýklarda Lütfen
Özgürlük Kulesi
Kýrdýlý Mecazkar Faslý
Banka
Yýkýldý...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bulutlar da Tükenir Bir Gün [Þiir]
Çok Geç Kaldým; Acele Ettirmeyin [Þiir]
Hiç Hatýrlamýyorum [Þiir]
Dost Muyuz? [Öykü]
Beþ Yýllýk Ceza [Eleþtiri]


Hürrem Görgün Baydemir kimdir?

Ýnsanlarýn arasýnda dolaþarak kendi ruhunu keþfe çýkmýþ bir gezgin. . . Meraký dinmeyen bir çocuk. . . Ýflah olmaz bir duyguobur. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Alain de Botton, Edgar Alan Poe, Orhan Veli Kanýk, Paulo Coelho, Rosa Montero, Shakespeare, Michel Tournier, Montesquieu, ...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hürrem Görgün Baydemir, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.