..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eþi ne iki görüþ vardýr, ne iki saç kýlý, ne de iki tohum. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Hatice Gerikalmaz




7 Mart 2005
Erkekleri Eðitmenin Yollarý  
Hatice Gerikalmaz
Erkekler, erkekler ve yine erkekler. Kadýn erkeksiz, erkekte kadýnsýz yapamaz. Doðanýn dengesi bu iki varlýk üzerine kurulmuþtur.


:BHGD:
Erkekler, erkekler ve yine erkekler. Kadýn erkeksiz, erkekte kadýnsýz yapamaz. Doðanýn dengesi bu iki varlýk üzerine kurulmuþtur. Bütün kainattaki her þey insan oðlunun yararýna sunulmuþtur. Yüce yaradan insanoðlunun emrine sayýsýz nimetler sunmuþtur. Bunlarý yaparken bütün yarattýklarýndan erkek ve diþi olmak üzere bir çift yaratmýþ, yaratýrken de erkeði diþiye oranla daha sert ve daha güçlü kýlmýþ hatta bu konuda en sevdiði kulu Habibi de “Allah’ü Teala kulun kula secde etmesini emretseydi. Bende kadýnýn kocasýna secde etmesini emrederdim.” Buyurarak bu konuda ne kadar hassas olduðunu göstermiþtir.
Fakat diðer taraftan da “Kadýnlarýnýza eziyet etmeyin, onlar sizin tarlanýzdýr.” Buyurarak kadýnlarý da yüceltmiþtir. Peki o halde erkekler ne kadar bu hadiseye uyuyor. Kaçta kaçý! Ya da erkek olmanýn nimetinden yararlanýp, ne kadar ileri gidebiliyorlar?! Benim gördüðüm kadar erkekler bu konu da o kadar ileriye gidiyorlar ki her þeyi kendi istek ve arzularýna göre yönlendirip, hiç taviz vermezler. Özellikle kýrsal kesimde kadýný köle gibi kullanýyorlar.
Birkaç gün önce bir konferansa gittim. Çocuk eðitimi üzerine konuþma yapan erkek Profesörün çocuk eðitiminden çok erkeklerin yanlýþlarýndan eþlerine karþý ne kadar anlayýþsýz ve kaba davrandýklarýndan bahsetti. Yaptýðý araþtýrmalardan bu sonucun hiçte küçümsenmeyecek derecede olduðunu gözler önüne seriyordu.
Ben bir feminist deðilim ama biz kendimizi eðitiyoruz; erkeklere daha iyi görünmek, iyi beslemek, daha fazla huzur vermek için ne hallere katlanýyoruz. Çocuklarýmýzý eðitiyoruz, çocuk eðitimi ile ilgili nerde bir kitap nerde bir haber bulsak üzerine atlýyoruz. Çocuklarýmýzý en iyi þekilde yetiþtirmek için uðraþýyoruz. Komþularýmýzla bilgi alýþveriþinde bulunuyor.
Peki biz bu kadar didinip dururken, erkekler ne yapýyor? Ben erkeðim benim sorumluluðum evin maddi konularýný çözmek, ben çalýþýyorum, para kazanýyorum ama benim sorumluluðum sadece para kazanýp evin ihtiyaçlarýný gidermek deyip. Evin kapýsýndan içeri girerken, adeta kral gibi girip tahtýna oturuyor. Bütün istekleri tek tek önüne geliyor. Yemeði, meyvesi, çayý daha sonra elinden hiç düþürmediði TV kumandasýyla yataðýna uzanýyor ve bütün yorgunluðunu atýyor. Yani kýsacasý diþi aslanýn, erkek aslana sunduðu nimetler evin erkeðine sunuluyor. Bilmez ki o günün 10-12 saatini çalýþýrken, evdeki hanýmý 16-18 saat çalýþýyor. Ama onun yaptýðý iþin parasal bir deðeri olmadýðý için önemsizdir. Peki nerde kaldý karýsýna karþý söyleyeceði bir iki kelimelik sohbet. Nerde kaldý çocuðunun eðitimi! Akþamdan akþama ailesine verecek az bir sevgisini de TV karþýsýnda yada uyuklayarak geçirmek onu mutlu eder.
Çocuklarýmýzý eðitmek çok kolaydýr. Biz onlarýn anneleriyiz, küçük olduklarý için bize ihtiyaçlarý vardýr ve bizsiz yapamazlar ama erkekler nasýl eðitilecek bütün mesele bu! Bu konuya þöyle bir çözüm de getirmek mümkün. Eðer biz güçlüysek her iþin üstesinden gelebiliyorsak., çocuklarý eðitebiliyorsak, pekala erkekleri de eðitebiliriz.
Erkekleri eðitmek o kadar zor olmasa gerek. Biraz sevgi, biraz anlayýþ, biraz özveri hepsi bundan ibaret. Erkekler için ne kadar zor olabilir ki. Ýþten gelirken yol kenarýnda bir tane papatyayý kopartýp, kapýyý açan karýsýna gülümseyerek vermek. Konuþmaya yada kelimelere ihtiyaç bile yoktur. Yada ne kadar zor olabilir heyecanla yolunu bekleyen çocuðuna “Git baþýmdan, birazcýkta yarýn anlat” diyeceðine gülümseyerek dizine oturtup çocuðunun anlattýðý masallarý, hikayeleri dinlemek. Ya da ne kadar zor olabilir bir günlüðüne televizyonun esiri olmayýp! Kapatma düðmesine basýp “Hadi bugün sohbet edelim. “demek. Çok þey mi istiyoruz. Evet erkekleri eðitmemiz þart. Ýnanýyorum ki bir gün erkekleri en azýndan eþlerimizi eðiteceðiz. Çok deðil azýcýk eðitilsinler yeter.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Belki yardýmým dokunur:)
Gönderen: Bahadýr Yurteri / Ýstanbul/Türkiye
28 Haziran 2005
Erkeklerin davranýþlarý üzerine tespitlerinizde haklýlýk payýnýz çok yüksek. Ancak þunu da belirtmek isterim ki yalnýzca "sonuçlar" üzerinde duruyorsunuz. Olayýn nedenlerine indiðimizde iþin bir ucu da Nisa Taifesine dayanýyor, ondan olsa gerek:) Her erkek bir zamanlar çocuk olduðuna göre "Acaba onlarý eðitirken ne gibi hatalar yapýyor olabiliriz?" diye düþünmek lazým. Çocuk zamanýnýn çok büyük bir bölümünü annesinin yanýnda geçiriyor. (Bunda erkeklerin hanýmlarýna yetiþtirme konusunda pek yardýmcý olmamalarýnýn payý da var elbette)Ama baktýðýmda çevremde genelde erkek çocuklarýn "erkek nasýl olsa birþey olmaz" mantýðýyla sabahtan akþama kadar sokaða salýnýp, "saldým çayýra mevlam kayýra" mantýðýyla büyütüldüðünü görüyorum. Not:Yukarýdaki örnekler þahsýnýzla ilgili olmayýp toplumumuzda çocuk yetiþtirme konusunda edindiðim genel izlenimlerdir.

:: Erkekleri Eðitmenin Yollarý
Gönderen: gönül sevinç / türkiye/Türkiye
17 Mart 2005
Sevgili Hatice; öncelikle izedebiyat aileyemize hoþgeldiniz diyorum. kadýn... erkek... doðayý oluþturan dengede tutan en önemli faktörler.bu konuyu iþlemeniz güzel. yazýlarýnýzýn devamýný diliyorum. yazmaya devam... hayatada.../g.sevinç

:: Merhabalar
Gönderen: zeynep küçük / kýrþehir/Türkiye
10 Mart 2005
Ýlginç bir konu; içerik olarakta deðiþik. Söylediklerinize katýlýyorum. Kadýnlar Günü'nü sevinçle kutladýk. Ama ne yazýkki kadýna hak ettiði deðer verilmiyor. Özellikle kýrsal kesimde... Baþarýlar dilerim... Saygýlarýmla.

:: yeni baþtan
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
10 Mart 2005
Sevgili Hatice Gerikalmaz; Yazýnýzýn bazý bölümlerini tekrar tekrar okumak zorunda kaldým, anlayabilmek için.Çünkü birçok yerde noktalama hatasý var, yazým hatasý var.Bazen cümle bitmeden nokta koymuþsunuz......Bu yazýyý yeniden gözden geçirin bence, hatalarýnýzý düzeltin.........Yazýda kendimizi anlatabilmek için; yazým kurallarýný ve noktalama iþaretlerini doðru kullanmamýz gerek......Baþarýlar dilerim.....Her zaman daha iyiye ve güzele doðru sevgiyle kalýn........Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Güzeldi Çocuklu?um [Þiir]


Hatice Gerikalmaz kimdir?

Kýr çiceði, Dað çiðdemi, Tarla gelinciði, Sevgi ekmeði, Umut katýðý, Mutluluk ayraný, Edebiyat hayraný.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hatice Gerikalmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.