..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Estetik > Mustafa Günay




20 Þubat 2005
Adlandýrmak  
Mustafa Günay
Adlandýrmanýn anlamý ve zorluðu üzerine bir deneme...


:BIGB:

SORU ÝÞARETÝ/ Mustafa Günay

ADLANDIRMAK...
     
     Ýnsan herþeyi adlandýrýr, etiketler, kategorize eder, sýnýflandýrýr. Bütün bu giriþimler, bir adlandýrmanýn yanýsýra tanýmlama, anlama ve egemen olma isteðinin de ifadesidir. Çünkü hiçbir adlandýrma masum deðildir. Bu yüzden adlandýrma eylemi kadar, verilen adlarýn, onlarýn anlamlarýnýn ve adlandýrýlanlarýn da önemli olduðunu unutmamak gerekir.
     Adlandýrmak kolay bir þey deðildir. Ad verirken zorlanýr insan. Adlandýrmak durumunda olduðumuz anlarda, sýkýntý olmamýz bundan olsa gerek.
     Bilmem resim sergilerini gezerken, bazý ressamlarýn kimi tablolarý adsýz býraktýðýna tanýk oldunuz mu hiç? Geçtiðimiz günlerde bir sergide, çok sayýda resmin “adsýz”(isimsiz) olarak adlandýrýlmasý dikkatimi çekti. Ýþte dedim tam soru iþareti konulacak bir durum...Bu durum beni düþünmeye ve sorular sormaya yöneltti. “Ýsimsiz” ya da “adsýz” olabilir mi bir resmin ya da fotoðrafýn adý? Bu aslýnda adsýzlýðýn adlandýrýlmasý deðil midir? Belki de adlandýrma eyleminin baþarýsýzlýðý ya da uygun bir ad bulmayý zamana býrakma...Evet belki zaman verir adýný, çoðu yaþantýlarýmýzýn ve anýlarýmýzýn.
     Yalnýzca ressamlar deðil, kimi zaman þairler de ad vermekte zorlanýrlar, yazdýklarý þiirlere. En azýndan kendimden biliyorum, kendimi þair olarak adlandýrmasam da. Masum olmayýþý, zorluðu ve daha benzer nice nitelikleri, adlandýrmanýn ne kadar önemli, gerekli ve üzerinde düþünülmesi gereken bir eylem ve durum olduðunu düþündürüyor ister istemez.
     Aklýma gelen ilk örnek: Erkeklerin adlarýný bir düþünün ve bir de kadýnlarýn adlarýný. (Duygu Asena bir kitabýna hangi adý vermiþti, anýmsadýnýz mý: Kadýnýn Adý Yok.) Cinsiyete dayanan ayrýmcýlýk, pekçok konuda olduðu gibi, adlandýrma konusunda da karþýmýza çýkýyor.
     Ýnsan yalnýzca nesneleri, varlýklarý deðil, içinde yaþadýðý toplumu/kültürü ve içinde bulunduðu zaman kesitini de adlandýrma gereksinimi duyar. Ýnsanlýk tarihinin çeþitli dönemlere ayrýlmasý, bölümlenerek ele alýnmasý da belli bir tarzdaki adlandýrmalarýn, sýnýflandýrmalarýn ve tanýmlamalarýn sonucu deðil midir? Yenidendoðuþ dönemi, Aydýnlanma dönemi ya da günümüze iliþkin olarak da: bilgi çaðý-toplumu...Ya da baþka adlar-tamýmlar da var: modernlik, modern-sonrasý, eski dünya-yeni dünya, küreselleþme vb... Verilen her ad, yapýlan her sýnýflandýrma, konulan her etiket, olay ve olgularý, ve kiþileri algýlayýþýmýzý ve kavrayýþýmýzý da etkiliyor, yönlendiriyor. Bu nedenle aklýmýzýn eleþtiri lambasýný yakarak bakmalýyýz kavramlara ve adlara...
     Bir yerde okumuþ ve not etmiþtim, ama nereden aldýðýmý yazmamýþým: “Bütün kýtalar arasýnda, üzerinde yaþayanlarca algýlanmýþ ve adlandýrýlmýþ tek kýta Avrupa’dýr.” Peki diðer kýtalarýn ve kültürlerin adlandýrmasýný yapan Avrupa mýdýr? Avrupa-Batý, adlandýrýp tanýmlamýþ Doðu’yu ve diðerlerini...Peki biz Avrupa’yý Avrupa’nýn tanýmladýðý gibi anlamak ve görmek durumunda mýyýz? Yoksa kendi tarihsel-kültürel gerçekliðimizden yola çýkarak, kendimizle ilgili adlarý, sýnýflandýrmalarý ve tanýmlarý, aklýmýzýn eleþtiri lambasýnýn ýþýðýnda gözden geçirmek gerekmez mi?
     
...............................
Dizeler:
“yokluðun cehennemin öbür adýdýr
üþüyorum kapama gözlerini”(Ahmed Arif)

“Sana adlar aradým
adsýz kaldým”
(...)
“Adýný gizleyeceðim
sen de bilme Lavinya”(Özdemir Asaf)

Sözler:
“Ýnsan hiçbir dilde, dilde olduðu kadar zor anlaþmaz.” (Karl Kraus)




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: felsefe ile adlanmak?
Gönderen: sibel güntöre / Ýstanbul/Türkiye
3 Temmuz 2005
Sevgili Mustafa , kalemine ve düþün gücüne saðlýk. Felsefe ile yaþamak , yaþama felsefe gözlüðü ile bakmak. Hem iþin en keyifli hem de en zorlu yaný. Felsefe eðitimi almýþ , kendisini bu eðitim ile donatmýþ olmanýn bir ayrýcalýk olduðunun herkes ayýrdýnda olsa ! Ýþimizi , hem kolaylaþtýran hem de sýnýrlayan adlandýrmalar eþliðinde yaþam içinde dönenip duruyoruz. Daha bebeler doðmadan bir telaþ alýyor ebeveynleri ismini koymak "adýna"...ad vermek , o ad ile yaþamak ve adlandýrmalar eþliðinde yaþam koþusu içinde varlýk sorgulamalarýný yapmak.Her nesneye bir ad vermekle mi baþladý konuþma?!Bu adlarýn , kavramlarýn içini doldurmak ya da boþaltmakla mý kazandýk yorum gücümüzü ? Ya,etiketlerle yaþamaya olan isyanýmýz ? Yaþam kolaylýðý için verilen adlarla barýþýk yaþamak gibi bir gayret içinde solumaktayýz hep. Anlamlandýrma kaygýlarý içinde adlandýrmalara mecbur gibiyiz, istesek de istemesek de ..ne adlardan ne adlandýrmalardan vazgeçemeyeceðimiz gerçeði içinde , kavramlarý sorgulamayý hiç unutmamak gerektiði bilinci içinde , kavramlarýn ve adlarýn içini boþaltmadan ve yozlaþtýrmadan kavrayabilme gücünü felsefe okumalarý ile geliþtirebileceðimize duyduðum güven ile , soru iþaretlerimizin ve eleþtiri gücümüzün hiç bitmemesi dileðimle , yazacaðýn bir sonraki denemeyi merakla beklediðimi belirterek ,en kolay yoluyla ,senin kaleminden , yepyeni bakýþlarla tanýþacaðýmýzý umuyorum. Sevgi ve saygýlarýmla. sibel.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn estetik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þiirdeki Felsefe, Felsefedeki Þiir

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hermann Hesse'den Mektup Var
Birkaç Dergi
Attila Ýlhan'ýn Ardýndan
Þarkýlar Kimi Söyler?
Jules Verne
Yola Çýkmak, Yolda Olmak
Anlatmak Anlaþýlmak
Bulutlanmak
Kentler ve Yazlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sisifos Gibi [Þiir]
Mayýs Yaðmuru [Þiir]
Hal Durumu [Þiir]
Özne: Felsefe - Edebiyat Ýliþkileri [Bilimsel]
Özne: Nihilizm Sorunu [Bilimsel]
Özne [Bilimsel]


Mustafa Günay kimdir?

Felsefe açýsýndan sanat ve edebiyat eserlerinin deðerlendirilmesine önem veriyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Albert Camus, Nermi Uygur, Milan Kundera, Oðuz Atay, Edip Cansever


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Günay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.