..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
O Acý Günler!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Esareti yaþamayan hürriyetin kýymetini bilemez.Millet olarak asýrlar boyunca hürriyet aþkýyla yanýp tutuþtuk.Bunun için en deðerli varlýðýmýz olan canýmýzý seve seve verdik.Her zaman da vermeye hazýrýz.


:BCDG:
Esareti yaþamayan hürriyetin kýymetini bilemez.Millet olarak asýrlar boyunca hürriyet aþkýyla yanýp tutuþtuk.Bunun için en deðerli varlýðýmýz olan canýmýzý seve seve verdik.Her zaman da vermeye hazýrýz.
     Ýnsanýn fýtratýnda hür yaþama temayülü vardýr.Bunu deðiþtirmek hiç mümkün deðildir.Onun içindir ki bunu elde etmenin ve elde tutmanýn uðraþý içinde olacaðýz.Tanzimat dönemi þairlerinden Namýk Kemal,hürriyet tutkusunu bakýn ne veciz bir üslûpla ifade ediyor:
“Ne efsûnkâr imiþsin âh ey dîdâr-ý hürriyet
     Esir-i aþkýn olduk gerçi kurtulduk esaretten.”
     (Ne büyüleyicisin ey hürriyetin güzel yüzü!
     Esaretten kurtulduk ama bu sefer de senin aþkýnýn esiri olduk.)
     Trabzon ülkemizin en güzide yerleþim yerlerinden biridir.Uzun yýllar boyunca düþman istilâsý altýnda inim inim inleyen yöre halký özgürlük mücadelesini býrakmamýþtýr.Çok kanlar akmýþ Karadeniz’in mavi sularýna.
     Birinci Dünya Savaþý’nda Rus donanmasý Trabzon ve çevre illeri topa tutmuþtur.Þehirdeki insanlarýn kadýný erkeði,yaþlýsý,genci cepheye koþmuþtur.Þehir elde tutulamayýnca zoraki göçler yaþanarak þehir boþaltýlmýþtýr.Düþman güçleri insafsýzca,önüne gelen insanlarý öldürerek kenti tahrip etmiþtir.Göç edenler,gittikleri yerlerde açlýk ve hastalýklardan çok çekmiþlerdir.O sýralarda Rusya’da iç karýþýklýklar çýktý.Çar idaresine isyanlar baþladý.Bu durum Ruslar’ýn mukavemetini kýrdý.Büyük amaçlarla geldikleri Trabzon’dan elleri boþ dönmek zorunda kaldýlar.Doðup büyüdükleri topraklardan uzaklaþtýrýlan Trabzonlular, gruplar halinde þehre dönmeye baþladý.Bu esnada tarihler 24 Þubat 1918’i gösteriyordu.Trabzonlu vatanseverlerin þehre dönüþ heyecanýný M.Reþit Tarakçýoðlu þöyle dile getiriyor:
     “O gün görülmeli idi.Þehre karadan yürüyerek giren her Trabzonlu,ilk iþ olarak Trabzon topraðýna kapanýp onu sevinç gözyaþlarýyla ýslatýncaya kadar öpüyor,kayýklarý ile limana girenler iskeleye ayak basar basmaz,hemen yerleri öpüyor,yurduna,sancaðýna kavuþmak bahtiyarlýðýna erdiði için Allah’a hamd ve þükür ediyorlardý.Hele þehir içinde karþýlaþmýþ olanlar sevinç gözyaþlarý akýtarak kucaklaþýyorlardý.O gün egemen olmanýn,yere düþen bayraðýn tekrar yükseliþinin bayramý idi.(Trabzon’un Yakýn Tarihi)
     Ruslar alelacele giderken fýrsatý ganimet bilerek þehirdeki deðerli eþyalarý yanlarýnda götürmüþlerdir.Ellerinin altýndaki hayvanlarý keserek askerlerine ziyafet çekmiþlerdir.Götüremedikleri makine ve mallarý denize atmýþlardýr.Binalarý yakmýþlar ve deðiþik yöntemlerle oturulamaz hâle getirmiþlerdir.Savaþtan önce muntazam olan bu yerleþim yeri,savaþ sonrasýnda bir hayalet þehir görünümü almýþtýr.
     Trabzon insaný,vatanýný canýndan aziz bilir.Vatan için göz kýrpmadan ölüme atýlan Trabzonlular,Kurtuluþ Savaþý’nda gösterdikleri yararlýlýklar dolayýsýyla Atatürk’ün övgüsüne mahzar olmuþlardýr.Allah o acý günleri bizlere bir daha yaþatmasýn.Kurtuluþ bayramýnýz mübarek olsun.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trabzon Belediye Baþkanlarý
Trabzon Fetih Tarihi
Geçmiþte Trabzon
Kuruluþunun 40. Yýlýnda Kubbealtý Mektebi
Karlar Altýnda Nev - Baharým Ben!..

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.