..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Nasýl Bir Ýnsan Modeli?..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Herkesin nihai hedefi ve özlemidir iyi insan yetiþtirmek!...Öðretmen öðrencisinin,anne-baba çocuðunun,patron iþçisinin,iþçi patronunun,amir memurunun,memur amirinin iyi olmasýný ister.


:AIDI:
Herkesin nihai hedefi ve özlemidir iyi insan yetiþtirmek!...Öðretmen öðrencisinin,anne-baba çocuðunun,patron iþçisinin,iþçi patronunun,amir memurunun,memur amirinin iyi olmasýný ister.Peki iyiliðin ölçüsü nedir?Kimin iyi,kimin kötü davranýþlar içerisinde olduðunu tespit etmek için belirgin kýstaslar var mýdýr?
     Doðrular zaman zaman toplumdan topluma deðiþse de genelde paralellik arzeder.Ýnsanýn faydasýna olan iþ ve davranýþlar doðru kabul edilir.Ölçü kabul edilen ve esas alýnan budur.Her ne kadar dinî inançlar,gelenek ve görenekler farklýlaþtýkça deðer yargýlarý deðiþiyorsa da asgari müþterek olan,insanýn faydasýna çalýþmaktýr.
     Toplumun yapýsýna uymayan insan davranýþlarý, alýþkanlýða dönüþmeden deðiþtirilmelidir.Bunun en uygun dönemi de ilköðrenim çaðýdýr.Atalarýmýz boþuna dememiþ “Aðaç yaþken eðilir” diye!...Gerçekten de öyle deðil midir?Gidin kart bir aðacý eðmeye çalýþýn…Baþarabilir misiniz?..Ne mümkün!...Ya eðmeye gücünüz yetmez,ya da aðaç bir anda kýrýlýverir.Onun için okul çaðýndaki yavrularýmýzý iyi yetiþtirmeliyiz.Ýyi yetiþtirmek demek,çok þey öðretip beyinlerini bilgi deposu hâline getirip, onlarý robotlaþtýrmak deðildir.Peki nedir iyi eðitim derken kastýmýz?...Çocuklarýmýzdan ne istiyoruz!...
     Öncelikle eðitimle öðretimin kapsamýný netleþtirmek lâzýmdýr.Bunlar çok kere karýþtýrýlan birbirinden farklý kavramlardýr.Öðretim beyni bilgilerle donatmaktýr.Oysa eðitim daha çok davranýþlarla ilgilidir.Bir nevi toplumsal uyum sürecidir.Fertleri hayata hazýrlamaktýr.Okullarýmýzda hem eðitim,hem de öðretim verilmektedir.Zaten bunlar birbirini tamamlayan unsurlardýr.Birinin eksikliði, ötekini anlamsýz kýlmaktadýr.Nasýl ki insan tek ayakla hayatýný idame ettirmekte ve ayakta durmakta güçlük çekerse öyle de eðitimden yoksun öðretim,öðretimden yoksun eðitim yarýmdýr.
     Kiþilerin her þeyden evvel doðru sözlü, dürüst,çalýþkan olmalarý ve yalan söylememeleri esastýr.Bunlar ahlâk anayasasýnýn temel maddeleridir.Þayet bunlar olmazsa geri kalanlarýn eksiksiz olmasý hiçbir þey ifade etmez.
     Dünyada yalan konuþmak kadar sefil bir davranýþ gösterilemez.Çünkü yalan, hakikatlerin yüzüne çekilen bir perde hükmündedir.Doðrularýn yanlýþ,yanlýþlarýn doðru olarak sunulduðu bir ortamda insanlýktan,hak ve adaletten bahsedilemez.Onun içindir ki taze fidan hükmündeki gençlerimize yalan söylememeyi,dürüst olmayý öðretmeliyiz.Bu lâfla deðil,ancak örnek olmakla ve düþüncelerimizi icra etmekle mümkün olur.Ziya Paþa’nýn dediði üzere “Ayinesi iþtir kiþinin lâfa bakýlmaz.”
     Saygý,sevgi ve hoþgörü insanlýk anayasasýnýn bir diðer öncelikli maddeleri arasýnda kabul edilir.Büyüðüne saygýsý,küçüðüne sevgisi, dinî ve milliyeti ne olursa olsun, insanlara karþý hoþgörüsü olmayanýn insanlýk sýfatýyla taçlandýrýlmasý her þeyden evvel bu deðerlere hürmetsizliktir.
     Kiþi öncelikle dünyayý kendinden ibaret görmemelidir.Baþkalarýnýn hak ve hukukuna saygýlý olmalýdýr.Kanunlar ille de yazýlý olmayabilir.Her toplumun geçmiþten gelen adabý vardýr.Bizler bunlarý yok farzedip topluma zýt hâl ve hareketler içerisinde bulunamayýz.Bunu, zihinleri henüz kirlenmemiþ gençlerin ak beyinlerine alýmlý bir motif gibi nakþetmeliyiz.
     Çocuklarýmýzý zararlý maddelerden(içki,sigara,uyuþturucu) uzak tutmalýyýz.Evinde günde en az bir paket sigara tüketen bir anne babanýn evlâdýnýn bu gibi alýþkanlýklara müptelâ olmasýndan daha doðal ne olabilir ki!...Ebeveyn hangi yüzle bu maddeleri kullanan çocuklarýný bu sebeple kýnayacaktýr?Yoksa çocuklarýmýza piþkince: “Benim ettiðimi deðil,dediðimi edeceksin” mi diyeceðiz?
     Genç nesillere alýn terinin ne denli kutsal olduðunu öðretmeliyiz ki kýsa yoldan,hak,hukuk demeden,çalýp çýrparak,devleti dolandýrarak kýsa zamanda köþe dönmeye kalkmasýnlar.Yenen her bir haram lokmanýn bizleri biraz daha ateþe yaklaþtýrdýðýný,manevî dünyamýzý harabeye çevirdiðini,imanî ve insanî duygularýmýzý alýp götürdüðü gerçeðini onlarla paylaþýp bu hususta mutmain olmalarýný saðlamalýyýz.
Günümüzde þer odaklarý dünyanýn her yerinde olduðu gibi ülkemizde de cirit atýyor. Yarýnlarýmýzýn teminatý olan yavrularýmýzý zararlý, bölücü, yýkýcý, siyasî amaçlý faaliyetlere katýlmamalarý, bunlarla ilgili amblem, afiþ, rozet, yayýn ve benzeri araçlarý taþýmamalarý ve üzerlerinde bulundurmamalarý hususunda uyarmalýyýz.Her þeyden evvel çocuðumuzun ne yaptýðýný çok iyi takip etmeliyiz.Bu çocuða duyulan güvensizlik deðil,aksine her türlü olumsuzluða karþý tedbirli hareket etmektir.Ülkemize yararlý insanlar olalým.Tek gayemiz bu olsun.Bu ülke hepimizin…Gidebileceðimiz baþka Türkiye yok.Unutmayalým ki hepimiz ayný gemide seyahat ediyoruz.Allah korusun, geminin batmasý kime ne kazandýrabilir ki!..
Bütün kötülüklerin anasý cehalettir.Baþýmýza ne geldiyse bu müzmin illet yüzünden geldi.Onun için, bugünkü makamlarý teslim edeceðimiz yarýnýn idarecileri olacak çocuklarýmýza kitaplarý sevmeleri, korumalarý, okuma alýþkanlýðý kazanmalarý, boþ zamanlarýný faydalý iþler yaparak geçirmeleri hususunda rehberlik etmeliyiz.
Ülkemizin geleceðe emin adýmlarla yol almasý için kendinden çok, ülkesini seven, “ben” deðil, “biz” diyebilen, fedakârlýðý karakter olarak bellemiþ ve benimsemiþ nesillere ihtiyacýmýz vardýr.Bu neslin hamurunu ihlasla,iyi niyetle ve harama uzanmamýþ nurlu ellerle elbetteki bugünün yetiþkinleri olan bizler yoðuracaðýz.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.