..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Zamanýn Aydýnlarýnýn Gözüyle Üstad Necip Fazýl  
M.NÝHAT MALKOÇ
Son Sultanü’þ-Þuara olarak kabul edilen Necip Fazýl Kýsakürek, günümüzden yüzyýl evvel dünyamýzý þereflendirmiþti.1905 senesinde Ýstanbul’da dünyaya gelmiþti.


:AHID:

     Son Sultanü’þ-Þuara olarak kabul edilen Necip Fazýl Kýsakürek, günümüzden yüzyýl evvel dünyamýzý þereflendirmiþti.1905 senesinde Ýstanbul’da dünyaya gelmiþti.Maraþlý Kýsakürek sülâlesindendir.Ýlk ve ortaöðreniminden sonra Bahriye mektebini bitirdi.Bir ara Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünde okuduysa da bitirmeden ayrýldý.Paris’te Sorbon Üniversitesi’ne kýsa süre devam etti.Türkiye’de bankalarda çalýþtý.
     Aðaç dergisini 1936 yýlýnda çýkarmaya baþladý.Onu 1943’te Büyük Doðu mecmuasý takip etti.Yüzlerce eser vücuda getirdi.
     Þiir kitaplarý arasýnda Örümcek Aðý,Kaldýrýmlar,Ben ve Ötesi,Sonsuzluk Kervaný,Çile ve Esselâm ; tiyatro eserleri arasýnda Tohum,Bir Adam Yaratmak,Künye,Sabýrtaþý,Para,Namý Diðer Parmaksýz Salih,Reis Bey,Ahþap Konak,Ulu Hakan Abdülhamit Han,Siyah Pelerinli Adam,Yunus Emre,Kanlý Sarýk,Mukaddes Emanet,Ýbrahim Ethem; hikâyeleri arasýnda Birkaç Hikâye Birkaç Tahlil,Ruh Burkuntularýndan Hikâyeler,Aynadaki Yalan(tek romaný); biyografi eserleri arasýnda Namýk Kemal,Ulu Hakan Abdülhamit Han,Vahidüddin,Menderes; dinî,tasavvufî ve siyasî eserleri arasýnda Çerçeve,Halkadan Pýrýltýlar,Çöle Ýnen Nur,101 Hadis,Cinnet Mustatili,At’a Senfoni,Büyük Doðuya Doðru,Büyük Kapý,Büyük Mazlumlar,Peygamber Halkasý,Ýdeolocya Örgüsü,Tanrý Kulundan Dinlediklerim,Türkiye’nin Manzarasý,1001 Çerçeve (4 cilt),Müdafaalarým,O ve Ben,Abdülhak Hamit,Hazreti Ali,Her Cephesiyle Komünizma,Hacdan Çizgiler,Baþbuð Velilerden 33 Altun Silsile,Babýâli,O ki O Yüzden Varýz,Komünizma ve Materyalizma,Külhanî Edipler,Rapor(6cilt),Senaryo Romanlarý,Veliler Ordusundan 333,Yolumuz Hâlimiz Çaremiz,Son Devrin Din Mazlumlarý,Sahte Kahramanlar,Saraylarda Mecnunlar,Türkiye’de Komünizma ve Köy Enstitüleri,Tarihimizde Moskof,Ýman ve Aksiyon,,Ýhtilâl…vb. sayýlabilir.
     Bu kadar çok ve kýymetli eserleri kütüphanelerimize kazandýran bu büyük mütefekkir hakkýnda günümüzün aydýnlarý neler düþünüyor?Bu hususta Rasim Özdenören,Mustafa Miyasoðlu,þâir Erdem Beyazýt,tiyatrocu Üstün Ýnanç’ýn Üstat Necip Fazýl Kýsakürek hakkýndaki deðerlendirmelerini dikkatinize sunuyorum:
     RASÝM ÖZDENÖREN: “ Þiiri entelektüelleþtirdi. Necip Fazýl Kýsakürek, heceyi kentleþtirmiþtir. Ondan önceki þairler, taþradaki halkýn diliyle þiir yazarken, o, þiirini kentli diliyle yazmýþtýr. Bu anlamda Necip Fazýl, þiiri entelektüelleþtirmiþtir. Bu da Türk þiiri için bir devrim olmuþtur. Topluma ýþýk tutmuþtur. Þiiriyle, dini bilgisiyle, ideolojisiyle, tarih ve edebiyat yelpazesiyle büyük bir þahsiyettir. O, yönlendiren, öncü bir kiþidir. Her zaman bir gençlik yetiþtirmek istemiþtir.”
     MUSTAFA MÝYASOÐLU: “ O yüzyýlýn dahisiydi Toplumlarýn dönüþümü için, fikirleriyle katkýda bulunan kimseler için dahi tanýmlamasý yapýlýr. 20. Yüzyýl'da Ýslâm dünyasýnda ondan daha öne geçen kimse çýkmamýþtýr. Bu yüzden, Necip Fazýl yüzyýlýn dahisidir. Ancak onu ve fikirlerini henüz anlayabilmiþ deðiliz. Gerek Ýslâm dünyasý, gerekse biz siyasî istikrarsýzlýktan ve baskýlardan ötürü Necip Fazýl gibi düþünemiyoruz. Ýslâm dünyasý, geçen yýllar içinde kendi kültürüne yabancý kaldý.”
     ÞÂÝR ERDEM BEYAZIT: “Bir nesli yetiþtirdi .Necip Fazýl'ý yaþadýðý zamanda deðerlendirmek lâzým. Onun hayatýný, önce 1930'larýn ortasýna kadar þâir ve ondan sonra dava adamý olarak iki dönemde anlamalýyýz. Þiiri ve tiyatro oyunlarý dýþýnda, tarihe yönelen bir Necip Fazýl da karþýmýza çýkýyor. O, Osmanlý hanedanýný suçlamak adýna, Ermeniler'ýn aðzýyla "Kýzýl Sultan" olarak anlatýlan Abdülhamit Han'ýn gerçek kiþiliðini ortaya koydu. Onu anlayan ve davasýný savunan bir nesil yetiþti.”
     TÝYATROCU ÜSTÜN ÝNANÇ: “ Tiyatroda da çaký taþý ...Necip Fazýl sadece þiir alanýnda deðil, tiyatro ve öyküde de çaký taþý gibidir. Þu anda bile "Bir Adam Yaratmak" isimli eserine yaklaþabilmiþ tek bir yerli oyun yoktur. Ne var ki ideolojik kamplaþmalarýn saf sanatý boðmasý yüzünden o güzelim eserler remp ýþýklarýna kavuþamamaktadýr. Ýdam cezasý kamuoyunda tartýþýlýrken, ayný konuyu iþleyen Reis Bey'den tiyatro dünyasýnýn mahrum kalmasý ayrý bir acýdýr.”
     Günümüzün aydýnlarý bu büyük dâhî þâir,yazar,tiyatrocu ve mütefekkiri henüz hakkýyla tanýyamadýðýmýz,onun fikirlerinden yeterince istifade edemediðimiz ve onu anlayamadýðýmýz noktasýnda birleþiyorlar.Al benden de o kadar!...Zaten onu gerektiði gibi okuyup anlayabilseydik bu noktada olmazdýk.
     Necip Fazýl bir irfan mektebidir.Ne mutlu bu mektebin talebesi olma þerefine eriþenlere!...
      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Aþk Baðýnýn Bülbülü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.