..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Ýkinci Meþrutiyet ve Mehmet Akif  
M.NÝHAT MALKOÇ
Osmanlý Devleti’nin altý yüz yýllýk uzun ömrü,bütün dünya devletlerinin ilgisini çekmiþtir.Bir devletin bu denli uzun müddet yaþamasý dikkate þayandýr.Bunun sýrrý,sözkonusu devletin köklü ve âdil bir adalet mekanizmasýna sahip olmasýnda aranmalýdý


:AICA:
Osmanlý Devleti’nin altý yüz yýllýk uzun ömrü,bütün dünya devletlerinin ilgisini çekmiþtir.Bir devletin bu denli uzun müddet yaþamasý dikkate þayandýr.Bunun sýrrý,sözkonusu devletin köklü ve âdil bir adalet mekanizmasýna sahip olmasýnda aranmalýdýr.Devletin zirve sindeki padiþahlar iyi eðitim görmüþlerdir.Tahta oturmadan evvel staj mahiyetinde deðiþik illerde valilik görevlerinde bulunurlardý.Padiþahlýk makamýna geleceklerini evvelden bildikleri için kendilerini buna hazýrlarlardý.
     Osmanlý’nýn son dönemleri çok sancýlý geçmiþtir.Ýçerden ve dýþardan sokulan çomaklarla sarsýntýlar geçirmiþtir.Üç kýtaya hakim olan bir devletin elbette ki düþmanlarý çok olur.Osmanlý’nýn düþmanlarý da çoktu.Haçlýlar, Osmanlý Devleti’ne karþý et ve týrnak misali bir bütün olmuþlardý.Çünkü Osmanlý ,Ýslâmý ölçü olarak almýþtý.Ötekilerse hýrýstiyanlýðýn birer gönüllü mensubuydular.Yani aslýnda Hac’la Hilâl’in mücadelesiydi bu.Onlarca deðiþik ýrkýn mensubunu ayný çatý altýnda birleþtirmek ve barýndýrmak sanýldýðý kadar kolay bir iþ deðildir.Osmanlý bu zorluðun üstesinden tam altý yüz yýl boyunca gelmiþtir.Bunu yaparken asla zorbalýða baþvurmamýþtýr.Daima ikna metodunu kullanmýþlardýr.
     Osmanlý Devleti’nin o uzun ömrünün son çeyreði,büyük sarsýntýlara sahne olmuþtur.Bunlardan birisi de Ýkinci Meþrutiyet’in ilânýdýr.Ýç ve dýþ müdahalelerle oluþturulan suni gerginlik,hat safhaya eriþmiþti.Devlet ekonomik bakýmdan da güçsüzleþmiþti.Tahtta bulunan ikinci Abdülhamit 24Temmuz 1908’de,1876 Kanun-i Esasisi’ni tekrar yürürlüðe koymak zorunda kaldý.Halk,sözde hürriyet kazanmýþlýðýn getirdiði sevinçle sokaklara döküldü.Oysa bu zorlamayla yapýlmýþ,dýþ mihraklý bir deðiþimdi.Gaye,Osmanlý’yý bitirmekti.Halk,iþin iç yüzünü bilmediði halde,bazý kendini bilmezlerin yönlendirmesiyle sevinç naralarý atýyordu.Bu durumu Mehmet Akif, bakýn nasýl dile getiriyor:
     “Birde Ýstanbul’a geldim ki bütün çarþý pazar
     Nar’adan çalkalanýyor, öyle ya:hürriyet var!
     Galeyan geldi mi, mantýk savuþurmuþ.Doðru:
     Vardý aklýndan o gün her kimi gördümse zoru.
     Kimse farkýnda deðil,anlaþýlan, yaptýðýnýn;
     Kafalar tütsülü hûyla ile,gözler kýzgýn.
     Sanki zincirdekiler hep boþanýp zincirden
     Yakývermiþ de týmarhaneyi çýkmýþ birden!
     Zurnalar þehrin ahalisini takmýþ peþine ;
     Yedisinden tutarak dayanýn yetmiþine!
     Eli bayraklý alaylar yürüyor dört keçeli:
     En aðýr baþlýsýnýn bir zili eksik,belli!
     Ötüyor her taþýn üstünde birer dilli düdük.
     Dinliyor kaplamýþ etrafýný yüzlerce hödük!
     Kim ne söylerse ,hemen el vurup alkýþlayacak...
     -Yaþasýn /Kim yaþasýn/-Ömrü olan/-Þak!þak! þak!”
     Ne hazin bir tablo çizmiþ Akif !.. Ýnsanlar nasýl da kolayca oyuna gelebiliyor.Oysa Abdülhamit çok merhametli ve kabiliyetli bir padiþahtý.Zaten onun bu yönünden yararlandýlar.Bazý insanlara iyi niyet ve hoþgörü yaramýyor.Akif,Ýkinci Meþrutiyetin ilân edildiði yýllarda 35 yaþýnda olgun bir insandý. Bu durum kendisini fazlasýyla üzmüþtü.Gerçi Ýkinci Abdülhamit’i baþarýlý bulmazdý.Fakat ondan sonra gelenler Ýkinci Abdülhamit’i aratmýþlardýr Akif’e…Abdülhamit’i çok pasif buluyordu.Böyle olmasaydý ,düþmanlarý bu gibi ayaklanmalara cesaret edemezlerdi.Sokaklarda sözde sevinç gösterileri sürerken idareciler adeta ortadan kaybolmuþtur.Hayat durmuþtur sanki…Bu manzarayý tasvir etmek için kelimeler yetersiz kalýyordu. Rabbim bizleri böyle þuursuz kalabalýklarýn þerrinden korusun.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Aþk Baðýnýn Bülbülü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.