..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Batý Medeniyeti Karþýsýnda Mehmet Akif  
M.NÝHAT MALKOÇ
Her milletin kendine mahsus bir medeniyeti mevcuttur.Bunun yanýnda medeniyetlerin beynelmilel uzantýlarý da vardýr.Bugün,medeniyet kelimesi “Uygarlýk”la karþýlýk bulmaktadýr.Kültür ve medeniyet kavramlarýnýn içeriði ve kapsamý konusu,bugüne d


:AHBJ:
Her milletin kendine mahsus bir medeniyeti mevcuttur.Bunun yanýnda medeniyetlerin beynelmilel uzantýlarý da vardýr.Bugün,medeniyet kelimesi “Uygarlýk”la karþýlýk bulmaktadýr.Kültür ve medeniyet kavramlarýnýn içeriði ve kapsamý konusu,bugüne dek çokça tartýþýlmýþtýr.Bazýlarý kültürü millî,medeniyeti evrensel olarak nitelemiþtir.Her ikisinin de millî olduðunu söyleyenler de vardýr.Mevzumuz bu olmadýðý için bunun üzerinde durmayacaðýz.
     Millî Þairimiz Mehmet Akif Ersoy,ömrü boyunca kâmil bir mümin olarak yaþamýþtýr.Dünyaya bakýþ açýsý Kur’anî ölçüler dahilindedir.Müslümanlýðýn gereði de budur zaten…Dinin bir kýsmýný kabul edip,bir kýsmýný çaðdýþý olarak görmek mümine yakýþmaz.O da Müslümanlýðý bir bütün olarak görmüþ ve öylece yaþamýþtýr.
     Bazý insanlar Mehmet Akif’i,yobaz ve medeniyet düþmaný olarak kabul ederler.Buna dayanak olarak da Ýslâma tavizsiz baðlanmasýný gösterirler.Onlara göre, dünya zamanla deðiþiyor.Deðiþen dünyaya ayak uydurmak gerekir.Oysa Akif çaðdaþ bir insandý.Yani çaðýn ilminden ve tekniðinden haberdardý.Hiçbir zaman,baþýný kuma gömerek dünyadan habersiz yaþamayý tercih etmemiþtir.Lâkin manevî deðerlerinden de asla taviz vermemiþtir.Onun için de,bazýlarýnýn gözünde taassupkâr bir kiþi olarak görülmüþtür.
     Bilindiði gibi “medeniyet” Arapça kökenli bir kelimedir.Bu kelimenin baþýndaki “mim” harfi kaldýrýldýðýnda “deniyet” olarak okunur. “Deniyet” de “hayvanlaþma” demektir.Akif,medeniyetin,deniyete dönüþmesine karþýdýr.Onun için,Batý medeniyeti hususunda ince eleyip sýk dokumuþtur.Çünkü onlarýn inançlarýyla bizimkiler hiçbir zaman birbiriyle baðdaþmaz.Osmanlý Devleti’nin yýkýlýþýna sebep olarak da,Batý’ya körü körüne baðlanýþýmýzý gösterir.Çünkü Osmanlý’nýn son dönemlerinde Batý’nýn ilim ve tekniðinden ziyade,modasý takip edilmiþtir.Avrupa’ya teknoloji transferi gayesiyle gönderdiðimiz talebeler,kimliklerini kaybederek melez bir hâl üzere geri dönmüþlerdir.Bilimden nasiplerini alamamýþlardýr.Akif bu hususta Japonlar’ý takdir etmektedir.Çünkü onlar yozlaþmadan Batý’nýn teknolojisini ülkelerine taþýmýþlardýr.Gelenek,görenek ve inançlarýndan asla taviz vermemiþlerdir.Ona göre Japonlar,tevhid hariç,müslümanlýðýn bütün gereklerini, farkýnda olmadan, yerine getirmektedirler.Akif,biz Müslüman- Türk milletine þu tavsiyede bulunmaktadýr:
     “Alýnýz ilmini Garb’ýn,alýnýz sanatýný,
      Veriniz mesainize hem de son süratini
     ……….
      Sade Garb’ýn,yalnýz ilmine dönsün yüzünüz
Çünkü kabil deðil artýk yaþamak bunlarsýz
Çünkü milliyeti yok sanatýn,ilmin yalnýz.”
Akif,ilme ve teknolojiye hayrandýr.Ýnsanlarýn yerinde saymasý,onu rahatsýz eder.Batý’dan gelen her þeye önyargýyla yaklaþan kaba softalara da kýzar.Ýfrat ve tefritten uzak durulmasýný ister.Her konuda ölçülü hareket edilmesinden yanadýr.Batý’nýn teknolojisini alýrken,onu da kendi millî rengimize boyamamýz gerektiðini ifade eder.Yani taklide þiddetle karþý çýkar.Çünkü taklit hiçbir zaman aslý kadar mükemmel olamaz.
Akif’e göre Batý,geçmiþte Müslüman Türkler’e karþý kötü bir imtihan vermiþtir.Onun için Ýstiklâl Marþý’nda Batý medeniyetini “tek diþi kalmýþ canavar” a benzetir:
“Ulusun,korkma!Nasýl böyle bir imaný boðar,
Medeniyet dediðin tek diþi kalmýþ canavar?”
Burada sözü edilen medeniyet,Batý’nýn ahlâksýzlýklarýdýr;yoksa,ilim ve teknik deðildir.Sözlerimi,Akif’in,Batý’nýn ilim ve tekniðiyle alâkalý deðerlendirmesiyle bitirmek istiyorum: “Avrupalýlar’ýn ilimleri,irfanlarý inkâr olunur þey deðildir.Heriflerin ilimlerini,fenlerini almalý;fakat kendilerine asla inanmamalý,kapýlmamalý.”
Akif’in ne kadar doðru söylediðini bugün yaþadýklarýmýz göstermiyor mu?

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Aþk Baðýnýn Bülbülü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.