..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Türk Mizahýnýn Köþe Taþý Nasreddin Hoca  
M.NÝHAT MALKOÇ
Gülmek ve aðlamak insanlarýn yaþadýðý iki zýt hakikattir.Halk arasýnda gülmekle aðlamanýn kardeþ olduðu söylenir.Gerçekten de zaman gelir,iç içe yaþarýz bu iki duyguyu.Gözyaþlarý bazen elemden,bazen de sevinçten boþalýr gelir.


:AHCA:
Gülmek ve aðlamak insanlarýn yaþadýðý iki zýt hakikattir.Halk arasýnda gülmekle aðlamanýn kardeþ olduðu söylenir.Gerçekten de zaman gelir,iç içe yaþarýz bu iki duyguyu.Gözyaþlarý bazen elemden,bazen de sevinçten boþalýr gelir.Onun için her zaman kötü deðildir aðlamak!...Gülmek de aþýrýya kaçýnca kalbi karartýr.Resulullah Efendimizin, hayatý boyunca bir kez bile kahkaha atarak gülmediði rivayet olunur.En güzeli tebessüm etmektir.
     Ölçülü olmak þartýyla gülmek,insaný rahatlatýr.Ýnsaný neþelendirmek ve eðlendirmek için mizah sanatý geliþtirilmiþtir.Fakat günümüzde mizah adýna öyle edepsizlikler yapýlýyor ki insanýn gülmekten çok,aðlayasý geliyor..Oysa lâtifenin lâtif olmasý gerekir.Karikatürler,fýkralar ve mizahýn her türü,insanlarý somurtkanlýktan kurtarmak içindir.Bunu yaparken terbiyeyi rafa kaldýrmamak gerekir.Mizahý müstehçenlikten kurtarmalýyýz.
     Türk mizahýnýn gelmiþ geçmiþ abide isimlerinin baþýnda Nasreddin Hoca vardýr.Onun hayatý hakkýndaki bilgilerimizin çoðu rivayetlerden ibarettir.Yani onun hayatýna dair elimizde hiçbir yazýlý belge yoktur.Biz Türkler’in en büyük hatalarýndan birisi de yazýlý belgelere gereken kýymeti vermemektir. Onun içindir ki yüzlerce büyük þahsiyetin hayatý hep ihtimal ve rivayetlere dayanýr.
      Hoca Nasreddin’den bize kalan miras,onun dünyaya nam salmýþ fýkralarýdýr.Bunlardan yola çýkarak Hoca’nýn hayatý hakkýnda ipuçlarý elde ediyoruz..Burada da karþýmýza þu problem çýkýyor: Acaba ona ait olduðu söylenen fýkralarýn yüzde kaçý onundur.Bu hususta iddialý konuþmak pek mümkün deðildir.Fakat yine de bir kýsým kýstaslarý göz önünde bulundurarak somut gerçeklere varabiliriz.Bir kere Nasreddin Hoca’nýn fýkralarýnda müstehçenlik bulunmaz.Mukaddes deðerlere son derece saygýlýdýr.Fakirlerle alay etmez.Daima düþkünlerin ve zavallýlarýn yanýndadýr.Küfürden nefret eder.Ahlâksýzlýða asla prim vermez.Türk-Ýslâm ahlâkýyla mücehhezdir.Daima iyilik ve merhamet temalarýný iþler.Duygu sömürüsü yapmaz.Bu ve bunun gibi ölçüleri dikkate alarak hangi fýkranýn Hoca’ya,hangisinin baþkalarýna ait olduðunu çýkarabiliriz.
     O,büyük bir halk filozofudur.Belki sistemli ve düzenli bir eðitim görmemiþtir ama kendini iyi yetiþtirmiþtir.Ufku çok geniþtir.Hayattan edindiði tecrübelerle hareket eder.Tabir caizse hayat mektebini bitirmiþtir.Fýkralarý alelâde komikliklerden ibaret deðildir.Güldürürken düþündürmeyi amaç edinmiþtir.Onun lâtifelerinin her biri ibret ve hikmetlerle doludur.Fýkralarý sözlü gelenekle günümüze aktarýldýðý için bir kýsým deðiþikliklere uðramýþtýr.Ona ait olmayan pek çok fýkra,ona mal edilmiþtir.Türk Milleti’nin ince zekâsýnýn tüm hususiyetlerini onun fýkralarýnda görebiliriz.
     Nasreddin Hoca’nýn evliyadan biri olduðu da söylenir.Kâmil bir müslümandýr O…Ýslâmýn vakarý,hayatýnýn her dönemine yansýmýþtýr.Onun fýkralarýnýn anafikir cümleleri atasözü hâline gelerek,halk tarafýndan benimsenmiþtir.Bunlar arasýnda þu güzel örneklere rastlýyoruz: “Parayý veren düdüðü çalar…Damdan düþenin hâlinden damdan düþenler anlar…Yiðidin malý gözü önünde gerek…Dostlar alýþ veriþte görsün…vb.”
     Bugün Nasreddin Hoca tüm dünya için evrensel bir deðerdir.Fýkralarý,dünyanýn dört bir köþesinde sevilerek okunmakta ve dinlenmektedir.Fakat dünya milletleri onun Türklüðünü daima gözardý etmektedir.Geçen zaman içerisinde,Türkiye olarak,Hoca’nýn popülaritesinden yararlandýðýmýz söylenemez.Özetle þunu söyleyebiliriz;her zaman olduðu gibi kaymaðý ecnebiler yerken,bizler seyrediyoruz.Hoca’yý bir Türk mizahçýsý olarak dünya kültür ve mizah pazarýna çýkarmanýn zamaný gelmedi mi hâlâ?...

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.