..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Nimete Þükür Esastýr  
M.NÝHAT MALKOÇ
Biz insanlar,pek çok hareketimizle kendi bünyemizde tezat oluþtururuz.Ýnsanlar bize herhangi bir þey verince teþekkür eder,hatta çok kere karþýsýnda iki büklüm oluruz.Fakat nimetlerin mutlak sahibi olan Allah’a teþekkür etmeyi her nedense ihmal eder


:AHFH:
Biz insanlar,pek çok hareketimizle kendi bünyemizde tezat oluþtururuz.Ýnsanlar bize herhangi bir þey verince teþekkür eder,hatta çok kere karþýsýnda iki büklüm oluruz.Fakat nimetlerin mutlak sahibi olan Allah’a teþekkür etmeyi her nedense ihmal ederiz.Oysa insanlar nimetin asýl sahibi olan Cenab-ý Allah’a þükretmelidir.Ýnsanlar mevcut nimetleri birbirine vermede sadece aracýlýk yaparlar.Oysa malýn gerçek sahibi Rabbimizdir.Maalesef bu hakikati görmekten uzaðýz.Bizler deve varken pireyi görerek,gerçekte kör olduðumuzun farkýna bile varamýyoruz.
      Dünyada yaratýlan her ne varsa hepsi Allah’ýn mahlûkudur.Mülkün mâliki Allah’týr.Ýnsanoðlu mülkün gerçek sahibini bir kenara býrakarak emanetçilere þükrediyor.Rabbimizin yarattýklarý karþýsýnda ne kadar þükretsek azdýr.Bizler gece gündüz aralýksýz þükretsek bile,bir gözümüzün þükrünü eda etmiþ olamayýz.Ýnsanlarý balçýk çamurundan yaratarak mükemmel bir þekil veren,organlarýn hepsini,olmasý gereken yerlere koyan Rabbim ne büyük kerem sahibidir.Ademoðlu kendini ne sanýr da onu yaratan Halik-i Zülcelâl’e lâyýk olduðu üzere þükretmez?Bunu anlamak mümkün deðildir.
      Dünyaya ilk geldiðimizde ne kadar da aciz varlýklardýk.Annelerimizin sütü olmasa büyüyüp geliþemezdik.Bundan daha enteresaný,biz doðmadan evvel,Rabbimizin bizleri annemizin göbek baðýyla rýzýklandýrmasýdýr.Bu ne büyük lütuftur.Anneyle bebek arasýnda sarsýlmaz bir gönül ve muhabbet baðý kuran Allah,o küçük yavruyu ele muhtaç etmiyor.
      Allah’ýn azametini görmek için çok uzaklara gitmeye gerek yok.Bunun en büyük delili kendi vücudumuzdur.Yüzlerce organý bedenimizin içinde gizleyen ve onlara hassas bir çalýþma nizamý getiren Allah,dýþ görünüþümüze de estetik bir þekil vermiþtir.Vücudumuzdaki her organ,kendisine verilen vazifeyi titizlikle gerçekleþtiriyor.Kalp kaný pompalarken,damarlar da pompalanan kaný yerlerine taþýyor.Diþler alýnan besinleri midenin kolayca hazmetmesi için küçük parçalara ayýrýyor.Mide,vücudun ihtiyacý olanlarý belirli safhalardan sonra enerji hâline getiriyor.Vücuda lâzým olmayanlar da baðýrsaklar yoluyla dýþarý atýlýyor.Bunun gibi her organ,üzerine düþeni, Rabbimizin emriyle yerine getiriyor.
      Allah’ýn yarattýðý her organýn kendine göre þükrü vardýr.Dil, þükrünü sözlü olarak gerçekleþtirir.Hak ve hakikati konuþmak,kötü söz söylememek dilin þükrüdür.Kulak kötü lâflarý duymamaya çalýþýr.Helâl olaný iþitir.Göz harama bakmamakla mükelleftir.Allah’ýn yarattýðý harikulâde nizami görmesi ve takdir etmesi gerekir.Eller helâl rýzýk kazanmak içindir.Akýl,hakký batýldan ayýrmak için vardýr.
      Allah,geceleri aydýnlatan mehtabý,gündüzlerimizi ýsýtan güneþi ,tarlalarýmýza hayat veren yaðmuru,bizleri boðucu sýcaklardan koruyan bulutu hep insanlar için yaratmýþtýr.Arýya o doyumsuz balý yaptýran ve insanlarýn istifadesine sunan da O’dur.Ýnsanoðlu onun nimetlerini saymaktan bile aciz kalýr.
      Þükreden,hem maddî,hem de manevî yönden kazançlý çýkar.Çünkü þükür nimetin artmasýna vesile olur.Nitekim yüce Rabbimiz Kur’an-ý Kerim’inde þöyle buyuruyor: “Nimetlerime þükür ederseniz,arttýrýrým.Nankörlük ederseniz,muhakkak azabým çok þiddetli olur.”(Ýbrahim Suresi,Ayet:7) Allah sizleri ve bizleri hakkýyla þükredenlerden eylesin.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Sabrýn Sonu Selâmet
Þefaat Ya Resulullah!..
Allah Sabredenlerle Beraberdir
Tevbe Ýle Günahlardan Arýnmak
Kýrk Hadis Iþýðýnda
Kandiller Zincirinin Ýlk Halkasý: Regaib Kandili
Gönülden Güle Mektuplar…
Hicrî Yýlbaþýnýz Kutlu Olsun

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.