..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
Bir Özgün Baran Vardý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnsanlar vardýr ki canýný diþine takarak büyük bir mücadele örneði gösterirler.Dünyaya gelirken fizikî eksiklikleri olsa da bunu ruhî üstünlükleriyle telâfi ederler.


:AHEC:


     Ýnsanlar vardýr ki canýný diþine takarak büyük bir mücadele örneði gösterirler.Dünyaya gelirken fizikî eksiklikleri olsa da bunu ruhî üstünlükleriyle telâfi ederler.
     Bu çeþit insanlar yaþama sevincini kendi ruh atölyelerinde üretirler.Sözünü ettiðim duygu zenginliðine sahip insanlarýn baþýnda kadim dostum merhum Özgün Baran gelmekteydi.
     Özgün Baran altmýþ yýllýk onurlu bir mâziye sahip gerçek bir duygu eriydi.Tüm fizikî dezavantajlarýna raðmen yaþama sýmsýký sarýlan seçkin bir kiþiydi.
     Özgün Abi’yle dostluðumuz seksenli yýllarýn sonlarýnda baþladý.Ayný gazetede köþe yazarlýðý yapýyorduk.Ben o zaman genç bir üniversite öðrencisiydim.”YAZIYORUM” adlý bir köþede güncel ve kültürel yazýlar kaleme alýyordum.Kendisi uzun yýllardan beri “Ýçten Geldiði Gibi” adlý köþesinde yazmaktaydý.Hakikaten içinden geldiði gibi, tabiî bir üslûpla yazardý.
     Doksanlý yýllarýn ilk kýsmýnda Türksesi Gazetesi tipo baský yapýyordu.Yani yazýlar harf harf elle diziliyordu.Gazete dört sayfadan meydana geliyordu.Böyle bir günlük gazeteyi Özgün Baran’la Refik Karaaðaçlý hazýrlýyordu.O zaman matbaa karanlýk bir çýkmaz sokak üzerindeydi.Kendilerini sýk sýk ziyaret ederdim.Her geliþimde yayýnlanmak üzere günlük yazýlar getirirdim.Bu loþ odada tiz bir daktilo sesi sükûneti bozarak kulaklarý týrmalardý.Bu güneþ ýþýðýndan yoksun odada iki deðerli basýn emekçisi güler yüzle karþýlardý sizi.
     Özgün Abi,ayný zamanda spor sayfasýnda da köþe yazýsý yazardý. “M.Yetkin” takma adýný kullanýrdý bu yazýlarda…Bütün fizikî olumsuzluklarýna raðmen bu denli seri ve azimli çalýþmasý beni derinden etkilemiþtir.Tüm gün mesai yapmasýna raðmen dostlarla sohbeti hiç ihmal etmezdi.Tartýþmaya düþkün bir insandý Özgün Baran…Fakat boþ ve kalitesiz lâflardan hiç hoþlanmazdý.
     Özgün Bey’le olan sohbet ve tartýþmalarýmýz daima seviyeli olmuþtur.Ayný dünya görüþünü paylaþmamamýza raðmen asgari müþtereklerde birleþirdik.Sol görüþlü olmasýna raðmen yazýlarýnda en çok sol zihniyetin saplantýlarýný ve yanlýþ uygulamalarýný eleþtirirdi.Þehrimizle ilgili onlarca kitap yazan Trabzon’un fahrî hemþehrisi Ispartalý Araþtýrmacý-Yazar Murat Yüksel’i sýrf muhafazakâr olduðundan dolayý Trabzon Ýl Halk Kütüphanesi Müdürlüðü’nden alýp Aðrý’ya sürmek isteyen dönemin sol iktidarýný sert bir dille eleþtirmiþti.Hatta Murat Bey’i Aðrý’ya götürecek otobüsün altýna yatacaðýný yazmýþtý köþesinde.Çünkü Murat Yüksel maneviyatçý olmasýna raðmen Trabzon’a çok deðerli eserler kazandýrmýþtýr.Sýrf bu yüzden onu müdafaa ediyordu.
     Özgün Abi,vatansever bir insandý.Daima rüþvetçilerin,devleti soyanlarýn ve þahsî menfaatlerini, her þeyin üstünde görenlerin karþýsýnda olmuþtur.Bu gibi hadiselerin kendisini yýpratýp yaþlandýrdýðýný her fýrsatta dile getirmiþtir.
     O,yazýlarýnda Öztürkçe kelimeleri kullanmak için özel bir gayret sarfederdi. “Savaþým,yadsýmak,bilinç,yontu,yazýn,olanak,olgu,döngü,dilsel” gibi kelimeleri sýkça kullanýrdý.Bu konuda hiç anlaþamazdýk,görüþ ayrýlýðýna düþerdik.
     Baran,ödüllü bir yazardý.Pek çok kültür ve sanat teþkilâtýndan onur ödülleri almýþtýr.Bildiðim kadarýyla en son Karadeniz Yazarlar Birliði’nin “Köþe Yazýsý Hizmet Ödülü”ne lâyýk görülmüþtü.
     Rahmetli Özgün Baran,dostluklara çok önem verirdi.Bu hususta fikir ayrýlýklarýný engel olarak görmezdi.Þahsiyet ve insanlýðý ölçü kabul ederdi.O,küçükle küçük,büyükle büyük olan,nabza göre þerbet veren þahsiyetli bir dosttu.
     Kadim dostum Baran,yazýlarýnda ekseriyetle siyasete deðinmezdi.Çünkü Türkiye’deki siyasî çekiþme ve baðnazlýk onu fevkalâde rahatsýz etmekteydi.Daha çok sevgi,þefkat,hoþgörü dolu duygusal yazýlar yazmaktaydý.O Trabzon’umuzun timsali ve onurlu bir kalemiydi.Trabzon’u çok sevmesine raðmen ömrünün son yýllarýnda Yalova’dan ev alarak oraya yerleþmiþti.Türksesi Gazetesi’ndeki yazýlarýna ara vermiþti.Üzülmüþtük buna.Epey zamandan beri diyalogumuz kesilmiþti.Geçenlerde bir dost meclisinde söz dönüp dolaþýp ona gelince öldüðünü söylediler bana.Güçlü bir kalem susmuþtu.Bu haber fevkalâde üzdü beni.Fakat neylersin ölümlü dünya!…Geldik iþte gidiyoruz.Özgün Baran aðabeyime Allah’tan rahmet diliyorum.

      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Aþk Baðýnýn Bülbülü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.