..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bazý zamanlar,bir kýsým duygu ve düþünceler dilimizin ucuna kadar gelir de bir türlü kelimelere döküp söyleyemeyiz onlarý…Ruhumuzdaki kývýlcýmlarý dile getirmede sözcükler kifayetsiz kalýr.


:HJGD:


     Bazý zamanlar,bir kýsým duygu ve düþünceler dilimizin ucuna kadar gelir de bir türlü kelimelere döküp söyleyemeyiz onlarý…Ruhumuzdaki kývýlcýmlarý dile getirmede sözcükler kifayetsiz kalýr.Böyle bir durumda,içimizde kabaran duygularý ifade edebilmek için þâirlerin mýsralarýna sarýlýrýz.Çünkü onlar,bizlerin söylemek istediði duygu ve hayalleri veciz bir biçimde,mýsra kalýbýna boncuk boncuk dizerler.Duygu ve düþüncelerimize tercüman olurlar.Bu onlarýn söz ustalýðýnýn bir yansýmasýdýr.
     Þairlik ve söz ustalýðý Allah vergisidir.Fakat Rabbimizin verdiði bu kabiliyetin ifþa edilebilmesi için dili çok iyi bilme zorunluluðu vardýr.Adeta dil cambazý ve söz avcýsý olmak gerekir.Þairlik için duymak ve hissetmek yeterli deðildir.Önemli olan,hissiyatýmýzý en uygun sözcüklerle dile getirmektir.                    
     Günümüzde pek çok insan þiir adýna bir þeyler karalayýp duruyor.Bunlarýn hangisinin þiir olduðu,hangisinin þiir olmadýðý tartýþýla gelmektedir.Aslýnda çok kat’i ölçüler yoktur.Fakat þiir olanlar her halûkârda kendini belli ediyor.En büyük kýstas okuyucunun þahþî kanaatleridir.Þairlik yaftasý ulu orta satýlmýyor.Zaman,þairlik sýfatýna lâyýk olanlarý gün yüzüne çýkarýyor.Zoraki bu isimle anýlmak isteyenleri de sis perdesiyle kapayarak,tarihin karanlýðýna hapsediyor.
     Zaman zaman þairlerin de özeleþtiri yapmasý gerekir.Bedri Rahmi Eyüboðlu’nun þu dörtlüðünde dile getirdiði gibi yeri gelince utanmasýný da bilmek lâzýmdýr:
      “Þairim,
          Zifiri karanlýkta gelse,þiirin hasýný
          Ayak sesinden tanýrým
          Ne zaman bir köy türküsü duysam
          Þairliðimden utanýrým.”
     Þairler toplumun en itibarlý insanlarýydý bir zamanlar…Sayýlarý arttýkça insanlarýn onlara bakýþ açýsý deðiþti.Tabir caizse sapla saman birbirine karýþtý.Ama gerçek þairler,tüm zorluklara raðmen su yüzüne çýkmayý baþardý.Ötekiler çoktan kaybolup gitti.
     Kutadgu Bilig adlý eserin yazarý Yusuf Has Hacip,on birinci asýrda insanlarýn þairlere bakýþ açýsýný,eserinde veciz ifadelerle dile getiriyor.Günümüz insanýnýn þairlere bakýþ açýsýyla on birinci asrýn insanlarýnýn þairlere bakýþ açýsýný mukayese edebilmemiz için Yusuf Has Hacip’in Kutadgu Bilig isimli eserinde þairlerle ilgili olarak dile getirdiði düþünceleri sizlere sunmak istiyorum:
      “Kýlýçta yitigrek bularnýng tili
          Yana kýlda yinçke bu hatýr yolý”(Bunlarýn-þairlerin-dili kýlýçtan daha keskindir ve kalplerinin yolu ise,kýldan incedir.)
          “Batýg yinçke sözler ukayýn tise
           Bulardýn eþit söz ukulgay basa”(Derin ve ince manalý sözleri anlamak istersen,sözü bunlardan dinle,anlarsýn.)
          “Tengizke kirür körse könglün tükel
           Güher yinçü yakut çýkarur mesel”(Ýyice dikkat edersen,onlar denize dalarak,güher,inci ve yakut çýkaran insanlara benzer.)
          “Olar ögseler ögdi ilke barýr
           Kalý sökseler atý artap kalýr”(Bunlar methederlerse,bu medih bütün ülkelere yayýlýr;eðer hicvederlerse,insanýn adý daima kötü olarak kalýr.)
          “Usa edgü tutgil bularný kadaþ
           Bularnýng tilinge ilinme adaþ”(Ey kardeþ,bunlara mümkün olduðu kadar iyi muamele et;bunlarýn diline düþme ey dost!)
( KAYNAK:Kutadgu Bilig-Þairler Bahsi-Yusuf Has Hacip,Çeviren:Reþit Rahmetî Arat)

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Muhteþem Bir Mâziyi Muhteþem Bir Ýstikbale Baðlayan Köprü: Cemil Meriç
M. Nihat Malkoç "Sevgini En Ýyi Sen Anlat" Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Kanunî'nin Þâirliði
Zevrakî"nin Kýrýldý Gönül Sazý
Hüseyin Albayrak'ýn Kaleminden "Trabzon'un Fethi"
"Gülün Vedasý" Yahut Bahattin Yýldýz'ýn Þahadeti
Tarihi Sevdiren Adam: Yavuz Bahadýroðlu
Altýn Kuþaðýn Son Yýldýzý: Vüs"at O. Bener

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.