..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
Bir On Kasým Sabahý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Yakýn tarihimizin abide þahsiyetlerinin baþýnda hiç þüphesiz ki Atatürk gelmektedir.Bir milleti uçurumun eþiðinden kurtararak,ona apaydýnlýk bir yol çizen bu mümtaz insan,pek çok sömürge ulusa da yürek vermiþtir.


:FCIG:
     
     Yakýn tarihimizin abide þahsiyetlerinin baþýnda hiç þüphesiz ki Atatürk gelmektedir.Bir milleti uçurumun eþiðinden kurtararak,ona apaydýnlýk bir yol çizen bu mümtaz insan,pek çok sömürge ulusa da yürek vermiþtir.Atatürk’ün milli bir kahraman olduðunu içte ve dýþta kabul etmeyen yoktur.Bunun aksini düþünmek,güneþin varlýðýný inkar etmek kadar manasýz olur.           
     Atatürk,yiðit bir asker,dahi bir kumandan,gerçekçi bir devlet adamý ve ileri görüþlü bir inkýlapçýydý.Hiç bir zaman kibir ve gurur hastalýðýna kapýlmamýþtýr.Daima halktan bir insan olarak yaþardý.Nefes aldýðý müddetçe Türk olmaktan gurur ve þeref duydu.Onun içindir ki:Ne mutlu Türk’üm diyene!” söylemiþtir.
     O,yaptýðý icraatlarý þahsýna mal etmedi;milletiyle paylaþtý.Mütevaziliðin gereði olarak kendisinde bir harikuladelik görmüyordu.Ölümden korkmadýðý için her türlü tehlikeye korkusuzca atýlabiliyordu.Her zaman ordunun baþýnda yer almýþtý.Ýçinde besleyip büyüttüðü tutku derecesindeki vatan sevgisi,onun gücüne güç katýyordu.
     Atatürk,milleti için doðru bildiklerini gerçekleþtirmede hiç tereddüt etmedi.Neyi nerede yapacaðýný çok iyi biliyordu.Yani zamanlamasý fevkalâdeydi.Doðru zamanda doðru iþler yapmak prensiplerinin baþýnda geliyordu.Onun inkýlaplarýnýn toplum tarafýndan kýsa zamanda benimsenmesi,bu özelliðinin delili olsa gerek.
     Hasta adam olarak nitelendirilen bir milleti ayaða kaldýrarak þahlandýran Atatürk az zamanda çok ve zor iþler yapmýþtýr.Ezilmiþ ve horlanmýþ olan Türk milleti,Atatürk sayesinde geçmiþteki itibarýna kavuþmuþtur.En kötü þartlarda bile baþarýlý olunabileceðini bizzat icraatlarýyla ispatlamýþtýr.
     Atatürk her haliyle,bir liderde bulunmasý gereken meziyetlerin tümüne sahipti.Onun liderliði doðuþtan gelen meziyetleriyle,çok çalýþmasýnýn ürünüydü.Meþverete çok önem verirdi.Çok emin olduðu konularda bile çevresindekilerin düþüncesini sorardý.Fakat doðru bildiðini de tüm karþý çýkmalara raðmen gerçekleþtirmekten çekinmezdi.O,doðrunun tekliðine inanýrdý.Lakin doðruya giden yollar çoktu.Mühim olan en kestirme yoldan gitmektir.En az emekle en yüksek verimi almak en doðru seçenektir.O,bunu tatbik etmiþtir.
     Mustafa Kemal Paþa,öze önem verirdi.Dýþ görünüþle ve kabukla ilgilenmezdi.Ýlke ve inkýlaplarýyla,kurmuþ olduðu genç ve dinamik Türkiye Cumhuriyeti’ne ruh vermiþtir.Milletimiz artýk aþaðýlýk kompleksinden kurtulmuþtu.Halkýmýza özgüven gelmiþti.Yýllarca itilip kakýlan Türk insaný,kendisine itibarýný iade eden Ata’sýna þükran borçluydu. Bu borcunu onun ilke ve inkýlaplarýna sýmsýký sarýlmakla ödemektedir.
     1938 yýlýnýn bir 10 Kasým sabahý,onu Türk milletinin kalbinden maddeden söküp aldý.Onun aramýzdan ayrýlmasý,ilke ve inkýlaplarýnýn rafa kaldýrýlmasý anlamýna gelmiyordu.Hatta ölümüyle beraber kendisine duyulan sevgi daha çok arttý.Çünkü biz maalesef kýymetli insanlarýmýzýn deðerini hayattayken bilemiyoruz. On Kasýmlar’da yas tutmak ona duyulan sevginin ölçüsü deðil. Sevginin belirtisi aðlamak,yas tutmak olmamalý!...Sevgi sahiplenmektir biraz da.Atatürk’ü ne kadar yaþýyorsanýz o kadar seviyorsunuz demektir
Yirmi birinci yüzyýla girdiðimiz bu devirde Atatürkçülüðün neresindeyiz?Bu hususta kendi iç dünyamýzda bir muhasebe yapmalýyýz.Büyük Türk’ü,Atatürk’ü ölümünün 65.yýlýnda rahmet ve minnetle anýyorum.


e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Trabzonlu Tarihçi Þakir Þevket'in Gözüyle Sürmene
Rauf Denktaþ"ýn Ardýndan…
Yurdunu Canýndan Aziz Bilen Türk: Atatürk

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Veremle Savaþ
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.