..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Faik Murat Müftüler




28 Aralýk 2004
Boyama Kitabý  
Faik Murat Müftüler
Sol yaprak matbaa renklerinin huzursuzluk verici mükemmelliðinde; saðdaki ise becerisi þüpheli bir çocuðun titrek ellerine ve sýnýrsýz hayal gücüne feda edilmeye hazýr durumda. Boyama kitaplarý hep böyle mi olmalý? Bir çocuk içinse evet. Ya senin içinse?


:CDDI:
Boyama kitabýnýn sað alt köþesinde küçük bir panda figürü ve kitabýn markasý Panda yazýsý görülüyor. Kapakta Silvester ile Tweety’nin canlý renklerle bezenmiþ sevimli figürleri, kim bilir hangi kovalamaca sahnesinin sonsuz duraðanlýða mahkum edilmiþ karesinden alýntý. Her ne hikmetse kaçan da kovalayan da gülümsüyor. Tabii; çocuklara gülümsemek gerek…

Kapaðý çevirip ilk sayfalara bakýyorum. Sol yaprakta Mickey ve Minie Mouse çifti bir laterna eþliðinde dans ediyor. Sað yaprakta da ayný manzara. Sol yapraktaki vals, matbaa renklerinin huzursuzluk verici mükemmelliðinde; saðdaki ise becerisi þüpheli bir çocuðun titrek ellerine ve sýnýrsýz hayal gücüne feda edilmeye hazýr durumda. Boyama kitaplarý hep böyle mi olmalý? Bir çocuk içinse evet. Ya senin içinse?

Ondört yaþýnýn baharýnda sanal bir boyama kitabý aldýn eline; içinde sadece renksiz figürler olan. Ýlk sayfasýnda atýnýn üzerinde bir prens figürü; renksiz. At beyaz olmalý zaten. Hiç kurumayan yaðlý boyalarýnla o baharýn en güzel renklerine boyadýn prensini; boyalarýn bitinceye dek. Çocukluðundan gelen hayallerinin yeni yetme yüreðinde çýrpýnýþlarýydý renklerle hayat bulan . Ya sonra ne oldu? O senin prens zannettiðin adam elinin tersiyle daðýtýverdi eserini ve hiç kurumayan boyalarýn alýný morunu birbirine kattý. Sonra yeni bir boyama için spatülle kazýdýn ilk resminin üzerinden boyalarý. Çünkü sana lazýmdý onlar. Ömrünün sonuna kadar her aþký renklendirebilmen için.

Her hayal kýrýklýðýnda daðýlan, birbirine karýþan renklerin ne yeþili yeþildi ne sarýsý sarý artýk. Bir umutla sürdün boþ figürlere o bulamaçlarý ve her keresinde yine daðýldý. Yine sürdün ve yine daðýldý. Yine. Yine.Yine.

Þimdi ben, renksiz ve siyah-beyaz halimle, olanca sadeliðimle karþýnda dururken, en büyük korkum senin o boyalarýna bulanmak. Sadece senin geçmiþinin yarattýðý adý konulmaz renklerin korkulu karanlýðýna bezenmek istemiyorum. Varsýn beyaz üzerine siyah çizgiler halinde kalayým. Anlamak istiyorsan eðer bu halimle anlaþýlayým.

Siz kadýnlar neden gördüklerinize kendi umutlarýnýzýn veya korkularýnýzýn biçimini katmaksýzýn bakamazsýnýz? Neden o yakýþtýrmalarýnýza, size anlatýlmaya çalýþandan daha fazla inanýp o inancýnýzý da “Kadýnca sezgi” kisvesinin altýna gizlersiniz? Neden acý çekmenize bir kez olsun engel olamamýþ o kadýnca sezgilerinize sahte þeyhin saf müridi gibi inatla inanmaya devam edersiniz? Neden inandýðýnýzýn yalan çýkmasýndan korkarcasýna gerçeklerle yüzleþmekten kaçarsýnýz?

Çek þu fýrçayý yüzümden. Boyayarak bakýþýma katacaðýn þeytanca anlamý kendi geçmiþinde ara. Ben gidiyorum. Renksiz ama hiç olmazsa yalýnlýðýmla.

Sevemeyip terk eden deðildir aþktan korkan ; aþýk olup terk edilmekten kaçandýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: belki..
Gönderen: ayþegül engin / Ýstanbul/
26 Ocak 2005
belki kadýnlarýn sadece söz verilen prensleri vardý.. belki o tek ayakkabý, o balkabaðý, o üvey anne, kabus kardeþler, yedi adet cüce.. hatta belki bir kurbaða.. belki ellerinde kalan sadece renklerdi.. benim sevgilim kýrmýzý diyen kaç kadýn kaldý?.. ya da mavi.. belki, ne renkler sevdiler, ama o renkler aslýnda yoktu:) belki sadece düþlediler ve sildiler..

:: Yine de iyi birþey dilediðime emin deðilim:)
Gönderen: Sevil Duha ERKEN / Ýzmir/Türkiye
2 Ocak 2005
Yal(ý)nýzlýðýnýza saðlýk..

:: Erkekler de boyar.
Gönderen: Faik Murat Müftüler / Muðla/Türkiye
30 Aralýk 2004
Kâmuran öðretmene uyarýsý için teþekkür ediyorum . Doðal olarak erkek bakýþýyla sadece kadýnlarýn boyama alýþkanlýklarýna deðinmiþtim yazýmda . Tabii ki erkekler de boyar ama bir farkla. Erkek sevdiði kadýný boyar, kadýn boyadýðý erkeði sever (veya ondan kaçar). Yani . Erkek sevdiði zaman, zaten türlü renklerle bezenmiþ olan kadýnýný kendi istediði gibi boyamaya, renklerini deðiþtirmeye baþlar. Göðüs dekoltesini karalayarak kapatýr. Etek boyunu acemi çizgilerle ayak bileðine kadar uzatýr. Sevgilisinin davranýþlarýný, arkadaþlarýný, alýþkanlýklarýný deðiþtirmeye çalýþýr. Bu aþamada kadýnýn bir þansý vardýr .Ýtiraz edebilmek, Canýna tak ettiðinde de çekip gitmek veya seviyorsa kabullenmek. Kadýn ise boyadýðý erkeði sever (veya ondan kaçar). Yani türlü sezgilerin (!) fýrçasýyla karþýsýndakini biçimlendirir. Güzel bir þey çýkarsa ortaya sevebilir fakat geçmiþ yenilgilerinin sezgilerine açtýðý yaralar kaþýndýðýnda ve kadýn kabuðuna çekildiðinde erkeðin hiç þansý yoktur . Rüþtünü ispat etme þansý verilmemiþ bir erkeðin o sezgilere galip gelmesi imkânsýz görülüyor. Bu davranýþýnda kadýnýn þanssýzlýðý ise o boyalarýnýn ardýndaki gerçeði er geç farkedip piþmanlýk duyma ihtimalinin çok yüksek olmasýdýr. Yorum kýsmýný forum kýsmýna çevirmeden bitireyim bari. Hepinize dürüst sevgiler ve sevgililer diliyorum. Hoþçakalýn .

:: Ben beðendim..
Gönderen: Meryem Uçar / Ýzmir/Türkiye
30 Aralýk 2004
Olmasý gereken, doðrusu belki baþka ama olagelen daha çok senin yazdýklarýndaki gibi diye düþünüyorum.. Çocuklarýn oyun hamurlarýna benzetirdim ben çoðu zaman kadýn- erkek / insanlarý.. Siz/biz kadýnlar, siz/biz erkekler ve "olduðu gibi" likten çýkarak yapaylaþan kadýn/erkekler ve iliþkiler diye gördüm hep.. "beyaz üzerine siyah çizgiler halinde" olan, önce insan olup sonra erkek ya da kadýn olanlarý istedik çoðumuz.. Ham oyun çamurunu aldýk ve yoðurduk, yoðurduk, deðiþtirdik, baþkalaþtýrdýk, ya da böyle olmasýný istedik.. Ve kaybettik çoðu kez.. tebrikler yazý için. Ben beðendim

:: Güzel ..........
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
30 Aralýk 2004
Merhaba Sevgili Faik Murat Müftüler; Bir boyama kitabýndaki figürlerden yola çýkýp, konuyu, kadýnlarýn yanlýþlarýna ustalýkla getiriþiniz, takdire deðer....Ama elbette ki tartýþýlýr, vardýðýn sonuç......Önemli olan, seçtiðiniz konuyu iþleme tarzýnýz.....Ýlginç bir yaklaþým, ustaca bir anlatým.......Ama yüzü boyananalar,sadece kadýnlar deðil.Bu boyama konsunda çok usta(!) olan erkekler de var....Sevgiyle kalýn.....Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Buðulu Camýn Ardýndaki
Söz - Anlam
Bungee Ayrýlýk
Aramak Üzerine
Ya - Sa

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beþ Kere
Popüler Optimist
Rüya
F (X) =?
Mantýðý Seviyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Matematik [Þiir]
Mahkeme [Þiir]
Sevda Sýçradý [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Concerto Grossi No: 1 B Minor Opus: 37 [Öykü]
Altýný Çizmeden Okumak [Öykü]
Mutlak Sözcük [Öykü]
Þans [Öykü]
Aþkýn Perspektifi [Öykü]
Siyah - Beyaz [Öykü]


Faik Murat Müftüler kimdir?

Profesyonel hayalperest , amatör yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk'u çok beðenirim . Etkilenmeye çalýþtým , beceremedim . Taklit bile edemem .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Faik Murat Müftüler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.