..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paul'un Peter hakkýnda söyledikleri, Peter'den çok Paul'u tanýmamýzý saðlar -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Can Macit




21 Aralýk 2004
Ukrayna’da Ýlginç Geliþmeler  
Can Macit
Ukrayna’da muhalefet lideri Viktor Yuþçenko’u destekleyen hareketi, “George Soros’un Açýk Toplum Enstitüsü'nün organize ettiði” gerçeðine sanýrým karþý çýkan kimse yoktur.


:DIGC:
Ukrayna’da muhalefet lideri Viktor Yuþçenko’u destekleyen hareketi, “George Soros’un Açýk Toplum Enstitüsü'nün organize ettiði” gerçeðine sanýrým karþý
çýkan kimse yoktur.

Musevi bir iþadamý olan Soros’un, sahibi olduðu Açýk Toplum Enstitüsü aracýlýðý ile desteklediði Viktor Yuþçenko’yu destekleyen diðer bir grup da, antisemitik geçmiþleri ile tanýnan Ukraynalý Milliyetçiler!

Atalarý, Ukraynalý Kazak liderlerinin 17. yüzyýlýn ortalarýnda baþlattýðý Yahudi katliamýný 20. yüzyýlýn ortalarýnda sürdüren Ukraynalý Milliyetçilerin çocuklarýnýn ve torunlarýnýn bugün George Soros ile birlikte hareket etmeleri ilginç! Daha ilginç olan bir konu ise, Ukraynalý Milliyetçi Organizasyonlarýn nedense daha çok Ukrayna’da deðil de ABD, Ýngiltere ve Kanada’da üstlenmiþ olduklarý. (1)

Kökenleri 1917-1921 yýllarý arasýnda faaliyet gösteren ve Sovyetler Birliði tarafýndan ortadan kaldýrýlan kýsa ömürlü Ukrayna Cumhuriyetine dayanan Milliyetçiler, Sovyet iþgalinden sonra “Ukrayna Milliyetçi Organizasyonu” (OUN ) adý altýnda örgütlenip yer altý faaliyetlerine baþladýlarsa da, Almanlarýn 1941 Haziraný sonlarýnda Ukrayna’ya girmelerine kadar ses getirir bir faaliyette bulunamadýlar.

Önceleri Alman ordusuna yardým eden küçük gerilla gruplarýndan oluþan güçler, 1942 yýlýnýn Ocak ayýnda birleþerek UPA diye anýlan “Ukrayna Direniþ Ordusu”nu kurdular.

Alman hatlarýnýn gerisinde faaliyet gösteren Sovyetler Birliði yanlýsý partizanlara karþý kontrgerilla faaliyeti gösteren ve Alman ordusuna destek veren bu teþkilatýn, o yýllardan kalan fotoðraflara bakýlýrsa, en azýndan Batý Ukrayna Halkýnca ve Katolik yerel din adamlarýnca desteklendiði ortada (Ayný grup bugün Viktor Yuþçenko’yu destekliyor! ).

Yahudi kaynaklarý 1941-1944 yýllarý arasýndaki Alman iþgali sýrasýnda 1.5 milyon Ukraynalý Yahudi’nin katledildiðini ve bu katliama Ukraynalý Milliyetçilerin destek olduðunu, hatta katýldýðýný iddia ediyor.

Ukraynalý Milliyetçiler ise o yýllarda yerel halka büyük baský yapan Ukrayna’daki NKVD ( Sonradan KGB ) teþkilatýnýn aðýrlýklý olarak Yahudilerden oluþtuðu yazýyorlar Internet sitelerinde.

Sovyet Birliði 1944 yýlýnda Ukrayna’yý geri aldýðý ve 7 Mayýs 1945 tarihinde Almanya teslim olup Avrupa’da savaþ sona erdiði halde direniþine devam etmiþ. Savaþ bittikten iki yýl sonra, 1947 yýlýnda Sovyetler Birliði, Polonya ve Çek kuvvetleri Karpat daðlarýnda Ukrayna Direniþ Ordusuna karþý operasyon düzenlemiþler. Bu sýrada 400 kiþilik bir Ukrayna Direniþ Ordusu birliði Çekoslovakya ve Avusturya üzerinden ilerleyerek Almanya’nýn ABD iþgalindeki bölümüne sýðýnmýþ. 1948-1959 yýllarý arasýnda ayný yolu izleyen çok sayýda Ukraynalý Milliyetçi ABD güçlerine sýðýnmaya devam etmiþ.

Soðuk Savaþýn baþladýðý bu yýllarda ABD iþgal güçlerine sýðýnan Ukraynalý Milliyetçiler, ABD güçleri tarafýndan tekrar organize edilerek SSCB ve Komünizm aleyhine çalýþmalarýna bu defa silahla deðil, propaganda yolu ile devam etmiþler.

Ukrayna’da kalan ve sayýlarýnýn hakkýnda 50 bin ile 200 bin gibi çeliþkili rakamlar verilen UPA mensuplarýnýn bir kýsmý Sovyet güçleri tarafýndan idam edilmiþ, büyük çoðunluðu ise “Sibirya’da 25 Yýl Çalýþma Cezasýna” çarptýrýlýp Sibirya’ya sürülmüþ.

UPA mensuplarý 1960 yýlýna kadar Sovyetler Birliði güçlerine karþý Ukrayna’da silahlý mücadeleyi sürdürmüþler. Bu tarihten sonra da Ukrayna’nýn
özgürlüðüne kavuþtuðu 1991 tarihine kadar yer altý faaliyeti devam etmiþler. Ukrayna özgürlüðüne kavuþtuktan sonra 1992 yýlýnýn Aðustosunda 10.000
kadar eski UPA mensubunun Kiev caddelerinde marþlar söyleyerek yürüyüþ yapmasý, hareketin hala güçlü olduðunun bir göstergesi.

Soðuk Savaþ yýllarýnda Sovyetler Birliði Ukraynalý Milliyetçilerin CIA tarafýndan desteklendiðini iddia edip durmuþtu. Þimdi ise Rusya, Viktor Yuþçenko’u destekleyen hareketin George Soros’un Açýk Toplum Enstitüsü tarafýndan desteklendiðini söylüyor.

Demek ki Ukrayna cephesinde deðiþen bir þey yok.


(1) Ukraynalýlardan oluþan “Galiçya SS Tümeni” (14th SS Division Galicia ) mensubu 10.000 kadar asker, 25 Nisan 1945’de Avusturya da Ýngiliz güçlerine teslim olduktan sonra Ýtalya’daki esir kamplarýnda iki yýl kadar tutulup, sonra SSCB’ye teslim edilmeyerek ABD ve Kanada’ya gönderilmiþti. Oradaki Ukraynalý Milliyetçi Organizasyonlarýn bu askerler ile iliþkisi olabilir!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Her yer ayný
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
13 Haziran 2005
Buradan çýkan sonuç; ardýna takýlmak ve yorumlardan uzak durmak salt yurttaþlarýmýzla sýnýrlý deðil oluyor. Yurttaþlar, hangi coðrafyada olursa olsun, her önüne gelenin peþine takýlabiliyor demek ki.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mýsýr Ordusundaki Amerikalý Subaylar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkistan Lejyonu
Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme
Grigory Gurkin
Chulym Tatarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Görmeden Sevdiðimiz Büyük Büyük Türkiye [Deneme]
Türkçe Dil Sýnavý [Deneme]
Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði [Deneme]
Onlar [Deneme]
Bir Sezen Aksu Konseri [Eleþtiri]
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri [Eleþtiri]
Hamamýn Namusu [Eleþtiri]
Çanakkale Tacirleri [Eleþtiri]
Savcýnýn Karýsý [Eleþtiri]
Bir Irkçýnýn Ýhaneti [Eleþtiri]


Can Macit kimdir?

Boþverin!

Etkilendiði Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can Macit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.