..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > yok




21 Kasým 2004
Kadýn - Erkek Tiplemesinin Sürrealist Açýlýmý  
yok
Üniversitede okuduðum dönemde yerel bir dergide yayýnlanmasý amacýyla yazdýðým amatörce bir deneme yazýsýdýr. Dünya görüþümü yansýtan bir yazý olduðunu söyleyebilirim.


:BBAG:
KADIN-ERKEK TÝPLEMESÝNÝN SÜRREALÝST AÇILIMI

“Kýrmýzý mý, sarý mý?” bilinmez. Bir elmanýn yarýsýný teþkil eden kadýn-erkek arasýndaki eþitlik (benimde anlayamadýðým bir baðlantýyla) bilim adamlarýnýn açýklamalarýna göre; yeryüzünde dinozor neslinin yok olmasýyla orantýlý olarak yerini erkek egemenliðine terk etmiþtir.

Dinozor yumurtasý fosillerinden canlý bir hücre yaratýp tekrar seri halde dinozor üretimine geçiþi amaçlayan bilim kadýnlarý, bu buluþla kadýn-erkek eþitliðinin geri geleceðini ummaktadýrlar. Ama kazýn ayaðý öyle deðil. Yani “eþitlik kaybedilmiþ” masallarý birer avuntudur. Dinde de belirtildiði þekliyle; kadýnýn erkeðin sol kaburgasýnýn alt kemiðinden yaratýlmýþ olmasýndan dolayý bir kaburga parçasýyla, bir iskeleti eþit düþünmek hayalciliktir. Bunun gerçek saptamasý budur. Ünlü Yunan Filozofu Aristoteles’in de varlýklarý sýnýflandýrýrken göz önünde bulundurduðu bu ayrým bilimsel, felsefi ve týbbi veriler neticesinden tescillenmiþtir. Tescilli bir markanýn deðiþtirilmesi de ancak þirketin kökten deðiþtirilmesiyle mümkündür. Ýþte bu tarihi zaferin rahatlýðýyla hareket eden erkekler, aile olgusu üzerindeki egemenliklerini kadýnlarla paylaþmak gibi bir haksýzlýðý tabi ki kabul etmemektedirler.

“Hak verilmez, alýnýr” anlayýþýna erkekçe bir tutumla yaklaþan beyler “erkeksen al” diye karþý çýkarak “kadýnsan zaten alamazsýn” sonucunu ortaya çýkartmaktadýrlar. Bu anlamda toplum ve aile içindeki tüm geliþmeleri tekellerine alan erkekler yakýn zamanda dünyaya gelecek erkek ufolarla iþbirliði yaparak uzaydaki tüm geliþmelerde de söz sahibi olmayý amaçlamaktadýrlar. Bu konuyla ilgili ikili görüþmeler Mars’ta devam etmektedir. Hatta bütün türlerin diþilerini yok etme giriþimleri (diþisiz türleri nasýl çoðaltacaklarýný bilemediklerinden) erkekler tarafýndan þimdilik rafa kaldýrýlmýþtýr. Genetik biliminde bulunan kopyalama yöntemi bunun için bir umut ýþýðý olsa da koyun dýþýndaki türlerin nasýl kopyalanacaðýnýn keþfedilememesi erkek camiasýnýn umutlarýný kýrmýþtýr.

Erkekler matematikçileri hiç sevmezler. Kadýnlarýn iþlemlerde geçen “eþit” iþareti yüzünden eþitliði öðrendiklerini iddia ederler. Bir çok erkeðin matematikte baþarýsýz olmasýnýn temelinde iþlemlerde geçen “eþittir” iþaretini ani bir refleksle silmeleri yatar. “Denklik” iþaretine bile tahammül edemeyen erkekler en çok “küçüklük-büyüklük” iþaretlerini severler.

Kadýnlar ise tüm bu asimilasyonlara karþý kendilerini çeþitli yöntemlerle savunmaktadýrlar. Kadýn türünün yok edilmesi halinde bütün erkeklerin “gay” olacaðýný savunan kadýnlar, eþitlik olamaz spekülasyonlarýna tandýr konferanslarý, büyü ayinleri, her hocaya beþ muska yaptýrma ve toplu dantel hazýrlama gösterileriyle cevap vermektedirler. Kadýnlar ayrýca saçý uzun aklý kýsa yakýþtýrmalarýna kýsa saç modasýný yayarak, hatta saçlarýný kazýtarak tepki göstermektedirler. Çok çocuk doðurma, dýr dýr etme, komþu kadýnlarla dedikodu yarýþmasý, lezbiyen olma, beþ çayý, pedikür manikür yaptýrma, silikon taktýrma ve konken gibi etkinlikler kadýnlarýn varoluþ amaçlý baþvurduklarý diðer direniþ yollarýdýr.

Hiçbir aydýnlanma hareketinin yok edemediði Çin Seddi kadar saðlam kadýn-erkek arasýndaki eþitsizlik paradoksu iki türün toplum içindeki tiplemelerinde de belirleyicidir. Freud’un “bastýrýlan duygular zamanla birikerek þiddet þeklinde dýþarý çýkar” tezinin ve erkekçe ifade özgürlüðünün yýlmaz savunucularý ve uygulayýcýlarý olan erkekler, asýrlardýr birinci tür olmanýn keyfini çýkartmaktadýrlar. Bastýrýlan duygular dýþarý çýktýðýnda denek olarak kullanýlan ve susturulmanýn gizeminde anlamlar arayan kadýnlarýn ise ikinci tür olmaktan hoþnut olmadýklarý aþikardýr.

Sonuç olarak dünyanýn yedi harikasýndan ikisi olma þansýný eþitlik eksikliðinden yitiren kadýn ve erkek bukalemun gibi renk deðiþtirmekle uðraþacaklarýna sadece gerçekçi olsalar eþitliði belki kuyruðundan yakalayabilirler.







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Denklem [Þiir]
Aþka Mektup [Þiir]
Kadýn - Erkek Tiplemesinin Sürrealist Açýlýmý [Deneme]


yok kimdir?

endamên Þanoya Þaredariya Bajarê Mezin a Amedê Saît Alpaslan, Mesut Erencî, Gezmîþ Satici, Þehabettîn Dag û þanogerên din cih digirin. Di lîstikê de kêmasiya þuxlên qereqol û dozgeriyê bi awayekî qerfî hatiye hunandin. Mehmet Gunduz derhênerê lîstikê ye û þano ji hêla Nivîskarê îtalî Dario Fo ve hatiye nivîsandin. (ab/mt)

Etkilendiði Yazarlar:
Þaredariya Bajarê li dar xist. Cîgirê Serokê Þaredariya Bajarê Mezin a Amedê Yusuf Akgun, Þaredarê Sûrê Abdullah Demîrbaþ, Þaredarê


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © yok, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.