..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




6 Ekim 2004
Kýþ Geliyor  
Özcan Nevres
Parasý olanlar kýþ hazýrlýklarýný çoktan bitirdiler. Günlük gereksinimlerin üzerinde hiçbir þey alamayacak durumda olan fakir kesim, ne olacaðý bilinmeyen bir beklenti içindeler.


:BBCA:
Kýþ Geliyor
Parasý olanlar kýþ hazýrlýklarýný çoktan bitirdiler. Günlük gereksinimlerin üzerinde hiçbir þey alamayacak durumda olan fakir kesim, ne olacaðý bilinmeyen bir beklenti içindeler. Kýþ aylarýnýn yumuþak geçmesinden baþka hiçbir umut kapýlarý yok. Dileðimiz kýþ aylarýnýn yumuþak geçmesi.
Önce Amerika’nýn Afganistan’ý, ardýndan Irak’ý bombalamasý yalnýz bölgenin deðil neredeyse tüm dünyanýn iklimini alt üst etti. Küresel ýsýnmaya neden olan ozon tabakasýndaki deliðe raðmen kýþ son üç yýl olabildiðince sert geçti. Dört yýl önce ise hiç kýþ olmadý. Hep baharý yaþadýk. Dört yýl önce Ýstanbul’un kirliliðinden ve kalabalýðýndan kaçmak için yerleþecek yer ararken gezdiðimiz yerlerin kuytu olan bölümlerinde aðaçlar ve böðürtlenler yapraklarýný bile dökmemiþlerdi.
Bu kýþ geçtiðimiz yýldaki bombalarýn çýkardýðý gazlar ve neden olduðu kirlilikler yüzünden yine kýþ aylarýnýn sert geçeceði belirtiler var. Babam koyuncu olduðu için bize her yýl kýþ aylarýnýn nasýl geçeceðini önceden bildirirdi. Kýþ hazýrlýklarýmýzý da ona göre yapardýk. Kimilerine göre ayva bol olursa kýþ sert geçer. Oysa ayva çiçek açmada en temkinli aðaçtýr. Ayvanýn çiçek açmasý baharýn deðil, yaz geleceðinin müjdesidir. Nar aðaçlarý bile mayýs gülleriyle ayný zamanda çiçek açarlar. Bu yüzden bu iki aðacýn kýraðý korkusu yoktur. Çiçeklerini soðuklar tamamen bittikten sonra açmalarý, her yýl bol ürün vermelerine neden olur. Kýþýn nasýl geçeceðini en güzel koyun ve keçi sürüleri bildirir. Eðer yaz aylarýndan ne bulurlarsa, doymazcasýna yiyorlarsa o yýl kýþ sert geçecek demektir. Çok yemelerinin nedeni ise vücutlarýnda yað biriktirmek kurak ve soðuk geçecek kýþ aylarýnda yeterli yiyecek bulamadýklarýnda vücutlarýndaki yaðlarla aç kalmanýn olumsuzluklarýný yenmektir. Eðer yaz ve sonbahar aylarýnda nazlanarak yiyorlarsa o yýlýn kýþý yumuþak ve yaðmurlu geçecektir. Bu nedenle vücutlarýnda yað hamallýðý yapmalarýna gerek görmezler. Bu yaz kardeþimin Foça Gencelli’deki yazlýðýnda otururken yayýlmakta olan koyunlarý izledim. Ne bulurlarsa iþtahla yiyorlardý. Demek ki bu yýl da sert bir kýþ yaþayacaðýz.
Kimileri ise kýþ hazýrlýklarýný elektrik sobalarýný hazýrlayarak yapýyorlar. Hem de ýsýnma gereçleri içerisinde en pahalýsý olmasýna raðmen. Kimi insanlar çok titizdir. Bu nedenle elektrik sobasý ile ýsýnmayý yeðlerler. En küçük odaya sýðýnýp ýsýnmayý ucuza getirmeye çalýþýrlar. Kimileri ise her odayý elektrik sobalarýyla donattýktan sonra mesai bitiminden mesai baþlangýcýna kadar elektrik sayacýna bir film sokarlar ve sayacýn diskini durdurarak bedava elektrik kullanýrlar. Bir de elektrik sayacýný ters çevirip yazýlaný silme becerisine sahip olanlar var. 1957 yýlýndan beri elektrik tesisatçýlýðý yetki belgesine sahip olmama raðmen sayaç diski nasýl ters döndürülür bilmiyorum ve üstelik de bu iþin sýrrýný çözemedim.
Burasý Türkiye. TEK yetkilileri ha bire elektrik hýrsýzlýðýndan yakýnýrlar ama yapýlan kaçak elektrik ihbarý için gereken denetlemeyi aylar sonrasýna býrakýrlar. Oysa kaçak elektrikte yitirilen deðerin çok azýyla ekipler oluþturulup kaçak elektrik kullananlarý yakalamak mümkündür. Ne yazýk ki yasalar karþýsýnda boyunlarý kýldan ince olan biz saflar, elektrik çalmayý marifet sayan açýk gözlerin çaldýklarý elektriðin faturasýný da hep birlikte ödüyoruz.
Ey TEK ýn rahatýný seven yetkilileri. Zahmet edip geceleri yerleþim alanlarýný denetleyin. Nerelerde gereksiz yere bir çok lamba yanýyorsa not edin ve ertesi gün denetletin. Bakalým bu denetlemenin ardýnda neler çýkacak? Kullandýklarý elektriðin bedelini ödememeyi açýk gözlülük sanan kaç kiþiden çaldýklarý elektriði burunlarýndan fitil fitil getirirsiniz. Silivri’de yerleþikken BEDAÞ yetkililerini Kumluk mevkiindeki elektrik savurganlýðý için uyarmýþtým. Bu uyarý sonucu kaç elektrik hýrsýzý yakalandýðýný BEDAÞ ýn Silivri yetkilileri açýklasýnlar. Kaçak elektrik kullananlardan bir kaçý hakkýnda iþlem yapýlýnca duvarlarda keyfi yakýlan lambalar yanmaz olmuþtu.
Özcan Nevres
Kaçak elektrik kullananlarýn kullandýklarý elektriðin bedelini kaçak elektrik kullanmayanlar zam olarak ödüyor. Kaçak elektrik kullananlarý ihbar etmek vatandaþlýk görevidir.
Özcan nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.