..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yedi iklim dört köþeyi dolandým / Meðer dünya her tarafta bir imiþ. -Dadaloðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




26 Aðustos 2004
Kafaya Bak Kafaya  
Özcan Nevres
Yüzme bilmedikleri halde sahilden açýlan beþ tesettürlü kýzýn yakýnlarý erkeklerin yardýmýný kabul etmemeleri sonucu beþi de boðularak ölmüþler. Can pazarý ve tesettür. Kýzlarýnýn ölümüne, kýzlarýna erkek


:AIIB:
Kafaya Bak Kafaya 1
Yüzme bilmedikleri halde sahilden açýlan beþ tesettürlü kýzýn yakýnlarý erkeklerin yardýmýný kabul etmemeleri sonucu beþi de boðularak ölmüþler. Can pazarý ve tesettür. Kýzlarýnýn ölümüne, kýzlarýna erkek eli deðmesin diye neden olan kara taassup kurbaný zavallý, acýnacak anneler. Merak ediyorum kýzlarýna erkek eli deðmeden ölmelerinden dolayý gurur mu duyacaklar? Övünecekler mi? Yoksa þayet varsa vicdan azabý mý çekecekler. Ey yücelerin yücesi ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk. Ne kadar haklýymýþsýn tekkeleri, zaviyeleri kapatmakta. Dini kara cahillerin elinden almakta. Kara cahillerin yýkadýklarý beyinler kýz çocuklarýný böylesine göz göre göre ölüme bile gönderirler.
Þu tren kazasýnda olanlara akýl erdiren var mý? Ne diyor TCDD Genel Müdür yardýmcýsý? “Bu iþ Allah’ýn iþi. Vay be… Ne kadar agah bir insan bu müdür yardýmcýsý. Belli ki yüce tanrýdan vahiy yoluyla mesaj almýþ ve tanrý onun kulaðýna fýsýldamýþ. Bu denli büyük bir felaket kul eliyle olmaz. O iþ benim iþim demiþ. Desenize savcýlarýmýz boþ bir uðraþ içindeler. Tanrýyý sorgulayabilecek hiçbir güç olmadýðýna göre dosyayý hemen kapatýversinler. Ne gereði var suçlu kim diye araþtýrmalar yapýp zaman kaybetmelerine. Müdür yardýmcýsý suçlunun adresini kaza olduðu anda vermiþti. “Bu iþ Allah’ýn iþi” Kimse gariban makinistle uðraþmasýn. Amirler emir vermiþ treni raylarýn üzerinde uçur diye. O da emri yerine getirmiþ.
Azgýn dalgalarla boðuþan gemide Bektaþi dedesi bir köþeye büzülmüþ korkuyla titremekteymiþ. Biri korkmaya gerek yok. Allah büyük deyince erenler hemen gerçeði çarpmýþ adamýn yüzüne. “Allah büyük ama tekne küçük” Alt yapýsý eksik ve eski raylar yüzünden olan ve davul zurnayla gelen kazayý bile Allah’tan deyip çýktýlar. Belli ki Allah korur mantýðýyla hareket edenlerin en azýndan susmalarý gerekirken suçu yükleyecek þamar oðlaný arýyorlar.
Kara yolunda sergi gibi ölü koyunlar yatýyor. Hepsini kamyon ezerek öldürmüþ. Kamyon sürücüsüne geçmiþ olsun. Nasýl oldu bu kaza diye soruyorum. Frenim patlamýþtý. Patlayan tarafýn borusuna idare eder düþüncesiyle kibrit çöpü sokmuþtum. Kibrit çöpü patlaðý onarmakta yetersiz kalýnca frenler tutmadý. Böylece sürünün içine dalmýþ oldum. Bunu bana söyledin. Sakýn baþkasýna söyleme. Söylersen seni eþek sudan gelinceye kadar döverler. Soranlara sadece frenin patladýðýný söyle. Evveliyatýndan sakýn söz etme dedim. Zira bu kazanýn tek sorumlusu kamyon sürücüsü deðildi. Eþit derecedeki suçlu sürünün çobanýydý. Zira karayollarý yönetmeliðine göre gerekli önlemler alýnmadan karayollarýna salma hayvan býrakýlamaz.
Üst geçidin ayaklarýnýn dibinde bir ölü yatýyor. Kadýný çarparak ölümüne neden olan sürücü haklý olduðu için durup cep telefonuyla polise haber veriyor. O arada ölenin yakýnlarý veya o civarda bulunan iþgüzarlar adama kýyasýya saldýrýyorlar. Eðer polis erken gelmeseydi belki de adamý linç edeceklerdi. Polis saldýrganlardan sürücüyü güçlükle kurtarabildi. Oysa o saldýrganlara baþýnýzý kaldýrýp da þu üst geçide bakýn demek gerekirdi. Üst geçit yayalar için yapýldýðýna göre ölen, yola saðýna soluna bakmadan neden fýrlamýþtý. Bu davranýþlarý ölen kiþiye olan sevgi ve saygýlarýndan deðildi. Ýç güdülerindeki ilkellikti.
Selçuk Belevi’de Pamukkale otobüsü gece karanlýðýnda ýþýksýz ve iþaretsiz yola çýkarýlan sürüden üç koyunu ezmiþti. Çobanlarla birlikte olay yerinde bulunan bazý kiþiler otobüse saldýrdýlar. Sürücü kapýyý kilitlediðinden saldýrýda baþarýlý olamamýþlardý. Sürücüye ne duruyorsun hareket etsene dedim. Jandarma gelmeden nasýl giderim dedi. Buradan uzaklaþmak zorundasýn. Bunca yolcuyu bu gözü dönmüþ adamlara teslim edemezsin. Üstelik kusur sende deðil çobanlarda. Neyse ki otobüs hareket etti. Taþ yaðmuru altýnda hýzla uzaklaþtýk. Yolumuzu sürücünün söylediði gibi ne jandarma kesti, ne de trafik. Zira çobanlar kusurun kendilerinde olduðunu bildiklerinden jandarmaya olayý bildirmemiþlerdi.
Bir ata sözümüz var. Kabahati gelin yapmýþlar kimse almamýþ. Her olayda kimse suçunu kabul etmez. Kaba kuvvetle güya adalet uyguluyorlar. Dikkatlerimiz tren kazasýnýn nasýl sonuçlanacaðý üzerinde. Cezaya gerçek suçlular mý çarptýrýlacak yoksa hiçbir günahý olmayan makinist mi? Zamaný geldiðinde hep birlikte göreceðiz.
Özcan Nevres




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.