..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > ömer akþahan




26 Aðustos 2004
Safranbolu"ya Aþýk Olmak...  
ömer akþahan
Ýnsanýn bir kentte ömür boyu yaþamasý için ne gerekir dense; doðrusu, bu soruya, Safranbolu’yu görmeden net bir yanýt veremezdim.


:BFBE:
Ömer AKÞAHAN

Ýnsanýn bir kentte ömür boyu yaþamasý için ne gerekir dense; doðrusu, bu soruya, Safranbolu’yu görmeden net bir yanýt veremezdim. Kafamda bugüne deðin oluþmuþ böyle hayali bir kent profilini, ancak Safranbolu’yu gezince son þeklini verdim. Adýný yýllardýr duyduðum bu dünya kentini bu yýl, Temmuz ayýnýn sýcak bir gününde gelebildim. Þu Japonlara bayýlýyorum doðrusu. Yolum bir gün Paris’e düþtüðünde onlar vardý karþýmda, Safranbolu’da da onlarý görünce, “Ýlahi Ömer, dedim, dünya ne küçük, bak yine karþýlaþtýn dostlarýnla !” “O kadar uyuþuksun ki, buraya gelmek için otuz yýl beklemen mi gerekiyordu? Özür dilerim Safranbolu senden….”

Müflis Kamil

Safranbolu’da bana gönüllü rehberlik yapan, deðerli meslektaþým Zafer Çomak, gerçek bir Safranbolu gönüllüsü... Onunla Safranbolu sokaklarýný arþýnlamak ayrý bir keyif oldu benim için.
-Hocam, bir de þu Cinci Hana girelim, yorgunluk çayý içelim, deyince, daldýk haþmetli demir kapýdan içeri. Geniþ bir avluyu çevreleyen iki katlý hanýn yüzü ýþýl ýþýl, renk gelmiþ yüzüne. Merdivenlerden yukarýya týrmandýðýmýzda, yan yana dizilmiþ han odalarýnýn kapýlarýna, orada konaklamýþ kiþilerin ismi verilmiþ.

Bu uygulama bana göre, güzel bir vefa örneði ve Cinci Hana farklý bir imaj da kazandýrmýþ. Onca ismi okurken, beni kendine çekecek bir isim karþýma çýkar mý, diye düþünüyordum. Tam da umudumu yitirmiþken, karþýma “Müflis Kamil” çýkmaz mý! Oh, dedim, bak iþte, sonunda aradýðýný buldun. Ardýndan çay içeceðimiz geniþ yayvan odaya geçtik. Nefis çayý yudumlarken düþündüm: Böylesi bir handa, günümüzde geceliði Dolarla ödeme yapýlan bu han otelde konaklamýþ ve bir odasýna ismi verilecek kadar tanýnmýþ Müflis Kamil kimdi? Onun mutlaka ilginç bir öyküsü vardýr, dedim. Arkadaþýmýn da bu konuda fazla bilgisi yoktu doðrusu. Onun izini sürmeye kararlýyým.
Ey Safranbolu! Döneceðim sana yine bir gün…

Kaim-Makam Evi

Safranbolu’da günümüzde restorasyonu tamamlanmýþ bir çok ilginç Osmanlý konaðý ziyaretçilerin hizmetine sunulmuþ. Bunlardan birisi de Kaim-Makam Evi olarak adlandýrýlan konak, zamanýnda ilçenin yöneticiliðini yapan kiþi tarafýndan yaptýrýlmýþ. Günümüzde mirasçýlarý tarafýndan Kültür Bakanlýðýna hibe edilerek müzeye dönüþtürülmüþ.

Konak, bende ilk anda Birgi Çakýraða Konaðýný anýmsattý. Yapý tarzý, iç mekan düzenlemesi konusunda büyük benzerlikleri olan konaðý gezerken; öfkeyle beton yýðýný durumunda, soluk alamadýðýmýz apartmanlarý yýkmak geldi.

Kanyon

Safranbolu’ya su taþýyan kemerlerin üzerinde gezinirken insanda ister istemez bir ürperti oluþuyor. Bu kemerlerin aþaðýsýnda kanyonun kýyýsýndaki küçük geniþ alaný gösteren arkadaþým Zafer, “Hocam, burada her yýl Bilkent Senfoni Orkestrasý Eylül ayýnda konser veriyor demez mi? Ýþte beni Safranbolu’ya çeken bir baþka cazibe noktasý! Batý Karadeniz daðlarýnýn gezilecek o kadar çok ilginç kanyonlarý var ki, salt onlarý ziyaret için ayrý bir zaman gerektiðini anlýyor insan. Zamanýmýz dar, istemeden de olsa kente geriye dönüyoruz.

Kendimi bir gezi yazarý olarak görmedim hiçbir zaman. Bir kentin bende býraktýðý izleri paylaþmaya çalýþýrým bu tür yazýlarýmda. Safranbolu’ya yaptýðým bu kýsa geziyi, doðrusu parmaðýma çalýnmýþ bir parmaklýk bal gibi algýladým. Klasik deyimle, bu güzel yurdumuzun onca keþfedilmemiþ gizli hazineleri var ve biz bunlarý tanýma adýna fazla bir þey yapmamýn sýkýntýsýný yaþýyoruz. Burada ben yalnýzca kendime olan isyaný dile getirmek istedim.

Eðer bana sorarsanýz; bir kez de olsa, bu, yeni Türkiye’ye kafa tutan “Safran” diyarýný gezip, görmenizi salýk veririm.

Ýzninizle yazýmý bir þiirimle noktalayayým.

Safranbolu

yýllarýn yorgun tozu sinmiþ saçaklarýna,
yavuklu bekleyen öksüz pencerelerde,
aradým durdum kanadý kýrýk bir hayalini.

dut yedim, kimsesiz sokaklara uzanmýþ
dallarýndan geçmiþe, asýlý kaldý ellerim,
hüzünle beslenen gözü yaþlý aðaçlarda.

meðer yüreðimde taþýdýðým iç sarsýntý,
bir safranboluymuþ benliðime sinerken,
cinci handa müflis kamil olmak varmýþ.

ömer akþahan
03.08.2004 / Alsancak-Ýzmir


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: geç kalmýþ bir yorum
Gönderen: murat gokcekli / /
17 Kasým 2004
Sürekli Safranbolu da bulunan ve çok seven biri olarak yazýnýzý çok beðendim elinize saðlýk..Geç farkettim bu da benim ayýbým..Kaleminize yüreðinize saðlýk...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ödemiþli Güzide Bestekar Kasým Ýnaltekin (*)
Nietzsche Aðladýðýnda
Mustafa Erdal
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Goethe Der ki...
Öðrenci Notu Üzerine...
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi
Ben Ýstediðim Sürece Yaþarým!
Ödemiþ Üç Eylül Parký Ýle Londra Hyde Park

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.