..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Ömür Ýsfendiyaroðlu




17 Aðustos 2004
Sylvia Plath Nerede?  
Ömür Ýsfendiyaroðlu
Büsbütün olur kadýn Ölü gövdesi Baþarýnýn gülümsemesini kuþanmýþ


:BHEC:

Manik depresif aþýrý tutkulu ve intihar baðýmlýsý bir kadýn yazar – þair “Sylvia Plath”.
Ondaki intihar tutkusu “ölmek bir sanattýr.” sözüyle hep kendini açýða vurur. Hal böyle olunca da Hollywood’da bu balta girmemiþ ormana girmek için zaman kaybetmemeliydi ve nitekim de öyle oldu.

“Sylvia Plath”in, kocasý tarafýndan boynuzlanmaktan, çocuk bakmaktan ve kavga etmekten ne zaman vakit bulup yazý yazdýðýný merak ettiren bir film olmuþ...

Evet bu filmde “Sylvia”nýn ne zaman vakit bulup da þiirlerini yazdýðýný anlamak oldukça zor...
Filmin kötü adamý “Ted Hughes”un da baþlýca meþgalesi karýsýný boynuzlamak çocuk bakmamak ve karýsýnýn çýðlýklarýna maruz kalmak olmuþ...


Kýsacasý film hayatý bir kaleme indirgemiþ ve yaþamakta olduðumuz hayata, “Sylvia Plath”in hayatýna bana göre saygýsýzlýk etmiþ.

Bu filmde evlenme, çocuk doðurma, aldatýlma, boþanma durumlarýnýn hepsi var da bizim edebiyat kültü saydýðýmýz “Sylvia Plath” nerede? Ben onu görmedim.

Film insanýn aklýna ister istemez “The Hours”u getiriyor, malzeme olarak “Virginia Woolf” un kullanýldýðý bence “Sylvia”ya göre çok daha baþarýlý bir filmdi ya neyse, þimdi ise “Sylvia Plath”la uðraþma vakti gelmiþ. Ellerinde depresif intihara yatkýn bir kadýn edebiyatçý daha var mý onu da merak ediyorum doðrusu?

“Sylvia” filminin sonunda, hayat hikayesini izlediðini sandýðýnýz þairle ilgili bir iki paragrafýn belirmesi ve filmde mutfaktan kalan zamanlarýnda iki üç dize mýrýldandýðýný gördüðünüz bu kadýnýn nasýl olup da 20. yy’ýn en önemli kitaplarýndan biri olan “Ariel”e imza atmýþ olduðunu anlayamayacaksýnýz. Açýkçasý film “Plath” ile ilgili birþeyler edinmek, þiirleri, þairliði, hakkýnda ipuçlarý almak isteyenleri tam anlamý ile hayal kýrýklýðýna uðratýrken, aþk, aldatma, kýskançlýk, gözyaþý gibi ikonlara televizyon dizilerinden alýþýk olanlara hoþ da gelebilecek türden...

Belki de “Plath”le ayný özlemlere ihtiraslara tutkulara sahip insanlarýn kendi kendilerine
“Ýþte bende ayný acýlar içindeyim, bende hiçbir zaman yazamayacaðým” dedirtmek isteyen bir yeni bir tür... Film onun çocukluðu, babasý ve annesi hakkýnda, küçücük bir çocuk hakkýnda yazdýðý þiirlere yer vermeden sanki hayatý “Hughes” ile tanýþmasý sayesinde baþlamýþ gibi gösteriliyor ama gerçekler acýdýr; “Sylvia Plath”bütün o çamaþýr, bulaþýkla iki güzel çocukla birlikte mükemmel þiirler yazmýþ; bu tip filmlere asla sýðdýramayacaðýmýz kadar büyüklükte bir kadýn þair...

Bu tip filmler tamamen belgesel formatýnda olmalý demiyorum ama, bu iki edebi þahsiyetin zaten hassas olan iliþkisi popüler sinemaya kurban edilmemeliydi.

Bana kalýrsa sizde, “Sylvia” filminin sizde býrakcaðý iki saatlik uyuþma ve soru iþaretleri ile birlikte eve dönüp “Plath”in þiirlerini bir kez daha okuyun. “Plath”in þiirlerini okuyun diyorum, çünkü “Plath” filmde gösterildiði gibi, susma cesareti gösteremeyen ahmaklarýn imrendiði bir yalnýzlýðýn kurbaný, sadece kocasýný kýskanan ve kendisini yok etmek isteyen aciz bir kadýn deðildir. Batýnýn yaþam düzeneðine baþ kaldýran bir cengaverdir.

Ve onun þiirlerini okursanýz görürsünüz ki hayatýnda hiçbirþey onun yazma tutkusunun, þiirle varolma savaþýmýnýn önüne geçememiþtir. Aslýnda filmde üzerinde durulmayan bunalýmýnýnda belki de en temel nedeni budur.

“Sylvia Plath”, þiirlerini okuyalým atalým maskelerimizi de, aydýnlanalým biraz; onun güzel gülüþü ile zihnimiz açýlsýn. Yazdýðý son þiirinden bir alýntýyla saygýyla eðiliyorum,
“Sylvia” önünde bir kez daha kadýnlýðýmdan gurur duyarak...


Büsbütün olur kadýn
Ölü gövdesi
Baþarýnýn gülümsemesini kuþanmýþ
                         ( Uc / Edge)



Ömür Ýsfendiyaroðlu
12/08/2004 Perþembe

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: küçük bir düzeltme
Gönderen: Umut SÜRMELÝ / istanbul/Türkiye
18 Aðustos 2004
Bir gazetede de ayný yazým hatasýna rastlamýþtým. Sylvia'nýn eþinin adý “Ted Hudges” deðil “Ted Hughes” olacak. Ýyi çalýþmalar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duymaya Vakit Bulamadýðýmýz Martý Çýðlýklarý
"Ben" Klimt
Casanova Aþýk
Yine mi Pazartesi?
Akýl ve Yürek arasýndaki Gelgitler...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mikado'nun Çöpleri
Bir Kelebeðin Ömür'ü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bulmaca [Öykü]
Pulkanatlý Öykü [Öykü]
Ýçinden bir isim tut [Öykü]
O Pity Pity Karamela Sepeti [Öykü]
Servi [Öykü]
Buluþma [Öykü]
Seni Seviyorum... [Öykü]
Maskeli [Öykü]
Sinek [Öykü]
Düþmek [Öykü]


Ömür Ýsfendiyaroðlu kimdir?

Kiþiliðimin tam anlamýyla gitmek istediði yoldan gitmek ve bunu yaparken de baþkalarýnýn bam tellerine dokunabilme isteði çoðu zaman hissettiðim. Yaþamýmýn hiçbir evresinde yazý olmadan yaþayabileceðimi düþünmüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her kitaptan, her satýrdan, her cümleden kýsacasý; yaþamýn sözcüklerinden etkilenirim


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömür Ýsfendiyaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.