..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > a. fuat seðmen




3 Ocak 2002
Oyunbozan Ozan  
a. fuat seðmen
Hayatýmýn deðiþtiði gün, beþ veya altý yaþýma denk gelir. Ben ve en yakýn arkadaþým Himes, diðer çocuklarla beraber parkta oynuyorduk. Biz ikimiz diðerlerinin oynadýðý bir çok oyunu saçma bulur, kendi kafamýzdan bulduðumuz oyunlarý oynamayý tercih ede


:BGHG:

Hatýrladýðým tek þey; yýllarca, çölün ortasýndaki barakamýn, deniz gören küçük penceresinden dýþarýyý seyrederken, zihnimde beliren bir yavru kaplumbaðanýn denize ulaþma çabasý. Ve heykel sessizliðiyle seyretmem, kaplumbaðanýn kumda can veriþini. Hatýrladýðým baþka þeylerde var elbette ama; bilmem bahsetmek doðru olur mu? Ölmek üzere olan bir ihtiyarýn nefesiyle açan kötülük çiçeklerini koklamak isterseniz eðer, devam edebilirim. Hayatýmý karabasandan farksýz kýlan lanetin bulaþýcýlýðýndan çekinmeyip, ölüm döþeðimin etrafýný dolduranlarýnýz olacaktýr þüphesiz. Bu aç ve sabýrsýz gözler, kelimelerimi bir mirasý paylaþýr gibi sahiplenecekler.
Hayatýmýn deðiþtiði gün, beþ veya altý yaþýma denk gelir. Ben ve en yakýn arkadaþým Himes, diðer çocuklarla beraber parkta oynuyorduk. Biz ikimiz diðerlerinin oynadýðý bir çok oyunu saçma bulur, kendi kafamýzdan bulduðumuz oyunlarý oynamayý tercih ederdik. Zamanýn parçalayan darbelerini hissetmeyen, bilinç yoksunu çocuk zihnimizle oyuna dalmýþtýk. Bankta oturmuþ bize bakan ihtiyar adamý fark edene kadar oyunumuz oldukça keyifliydi. Siyah takým giymiþ, temiz görünümlü bir ihtiyardý. Açýk mavi gözleri, seyrekleþmiþ kýr saçlarýyla uyum içindeydi. Bedene kumaþ biçen terzi gözleriyle bize bakýyordu. Ona o an, kanýmýn ýsýnmasýnýn sebebini çok sonra anladým. Olgunluk çaðýmýn kemikleþmiþ bilinci, zaman kulesinden bir taþ býrakýp, çocukluk bilincimi yaralamýþtý. O an düþündüðüm; ihtiyarýn, evreni benim için sil baþtan kurguladýðý fikri idi.
Beni yanýna çaðýrdý. Koþarak gittim. Ellerimi tutunca, celladýn gözyaþlarýnýn, boynuna damlamasýyla ürperen gözü baðlý idamlýk gibi ürperdim. Gözlerine daha dikkatli baktýðýmda, dönüþü olmayan bir yola girdiðimi anlamýþtým. Beni omuzlarýmdan tutup karþýsýna dikti. Ýki elini iki cebine soktu. Ellerini çýkarttýðýnda; sað elinde yaklaþýk yarým metre uzunluðunda, som altýndan bir kýlýç, sol elinde ise, oldukça kalýn, siyah kapaklý, üstünde hiçbir yazý veya þekil olmayan bir kitap vardý. “Seçimini yap” dedi, “ama yapacaðýn seçimin sonuçlarýna katlanmayý göze alarak.” Kitap, okuma-yazma bilmeyen biri için bile oldukça çekiciydi. Ama ya kýlýç? Bilinçaltýnýn derinliklerinde yatan þiddet dürtüsünü ayaða dikip, en az üç beþ kelle aldýracak kadar büyüleyici bir güzellik.
Tabi ki kýlýcý seçtim. Aranýzda çok çabuk karar verdiðimi, yanlýþ seçim yaptýðýmý düþünenler olacaktýr. çalýþmamýþtýk hiç. Bilinç yoksunu kafalarýmýzýn, yapacaðý tercihi bilememesi, bizi bir hiç olduðumuz gerçeðine götürdü. Ölümün ne Sözlerimi tamamlayýnca, bana hak vereceðinizi ümit ediyorum. Ýlk cümlelerim anahtardýr. Ama doðru kapýnýn anahtarýmýdýr? Benim de sizin gibi, doðruluðundan emin olmadýðým bir cevabým var. Az sonra öleceðim. Belki cansýz bedenime bakarak doðru cevabý bulabilirsiniz.
Kýlýcý elime alýp havaya kaldýrdýðýmda, ihtiyar yýlan týslamasýný andýran ses tonuyla konuþmaya baþladý; “Evren kusursuzdu. Hep ayný yaþtaydýk. Göremedikleriniz gözümüzün önündeydi. Sizden daha kusursuz görünmemize raðmen, bizde eksik olan bir þeyler vardý. Kusursuzluk en büyük kusur olmuþtu. Derken bu kýlýç ve bu kitap önümüze kondu. Seçim yapmamýz istendi. Ýlk defa bir belirsizlikle karþý karþýyaydýk.
Görmenin kolaycýlýðýyla oyalanýp, kavramaya olduðunu bilmiyorduk ama bu bizim yok olma isteðiyle yanýp tutuþmamýza engel deðildi. Hangisi ile yokluða ulaþabilirdik? Kýlýcý seçmemizin tamamen rastlantýsal olduðunu söylemek doðru olmaz. Hepimiz kýlýcýn çekiciliðine kapýlmýþtýk. Tercih yapýlmýþtý. Görünmez bir el, kýlýcý kaldýrýp boþluða savurdu. Boþluk doluymuþçasýna gerildi. Kýlýç evreni yaraladý. Evrenin akan kaný oldu zaman.
Bazýlarýmýz yere düþüp, çürümeye baþlayýnca ölüm ile tanýþmýþ olduk. Kitabý seçseydik ne olurdu, bilmiyorum. Ben onlarýn sonuncusuyum. Sende kýlýcý seçtin. Kitabý seçseydin, beni kývrandýran bu sorunun cevabýný bulup, huzur içinde ölecektim. Kim bilir, belki ölümden sonra cevabý bulabilirim.”
Kýlýcý havaya kaldýrdým, dünyaya doðru yarým daire çizen kýlýcý, yere, cansýz yatan ihtiyarýn göðsünün üstüne býraktým.
“Kitabý seçseydim, ne olurdu?” düþüncesi bir lanet gibi ömrümü kemirdi durdu. Kim olduðum, daha sonra baþýma neler geldiðinin hiç önemi yok. Þu anda aklýnýza gelen sorularýn yüzlercesiyle boðuþtum. Kan ter içinde kalýp, ölüme çok yaklaþtýðým zamanlar oldu. Kimdi, gerçek miydi, beni bu lanete yada erdeme ortak etme kudretini nereden bulmuþtu, ah ya kitabý seçseydim. Daha çok soru sorma yarýþýnda sizden önde olduðumu söyleyebilirim. Ama cevaplara gelince bir adým önde olduðum bile þüpheli.
Umarým yapacaðýnýz tercih, ölmek üzere olan bu ihtiyarýn huzura kavuþmasýný engellemez.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Giyotin Kullanma Kýlavuzu
Bir Ölü Týrtýl
Üç Film Üç Yönetmen

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lut Gölü [Þiir]
Baudrillard'ýn Simülasyon Kuramý [Ýnceleme]


a. fuat seðmen kimdir?

insanýn iç dünyasýna ve dýþ dünyasýna olmak üzere seðirtip durduðu iki uzun yolculuktan doðanlarý görüntülemeye yardýmcý teleskop ve mikroskoplar,

Etkilendiði Yazarlar:
kafka, dostoyevski, camus, sartre, borges, enis batur, orhan alkaya...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © a. fuat seðmen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.