..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Tayyibe Atay




30 Haziran 2004
Makara  
Tayyibe Atay
doðal olarak korkuyor kadýnlarýmýz...diðer tarafta hayat var: güzel, kutsal, dokunulmaz saydýðý...özlem içinde ama özleminden uzak!..


:BCJE:
sevgilisini seviyor musunuz?

böyle bir soruya açýklýk getirecek bir yazýyý yazmak için insanýn, deli olmasý gerekir; bunu bilmez deðilim!..yani ben deliliði bile bile yapan, akýllýnýn tekiyim...”sevgilisini seviyor musunuz” sorusu aslýnda havada kalan,temelsiz,yarým yamalak,tümcesi eksik bir yöneltmedir...öznesi yok yani..”kim, kimin, kimi” gibi irdeleyici sorularýn bulduðu yanýtlarla tamamlanacak bir tümce iþte...uzuvlarý noksan...isterseniz biraz açalým bu kavramý:

“kim” sorusunun karþýlýðý “ben” olacaktýr her zaman...deðiþmez bir kuraldýr “ben” ile iþ yapma!..eylemleri yüklenmek ve taþýmak “ben”in görevidir...ben severim,ben yaþarým,ben gezerim,ben üzülürüm,ben yerim içerim...ben,ben,ben..vs...iþin garibi,kendimizi ilgilendiren, çýkarýmýza hizmet eden her konuda “ben” demeyi severiz...ya tersi olursa bir de,görün bakalým nasýl kopacaktýr kýyamet!..”küfür” denen sözcüklerin anasý gibidir çýkarsýzlýklarýmýz...yoksa,kim kime durup dururken küfreder allahaþkýna!..”dokun yýlana,týslasýn” misali!..

iþte böyle bir merakla “kimin” sorusunu yöneltiriz kendimize. o, bu, þu, onlar, bunlar, þunlar, ötekiler vs...saysam sayamam yanýtlarýný...bizi ilgilendiren tek yanýt bu kiþinin “eþimiz” olduðudur.ister ihanet,ister beðenilmeme duygusu alt etsin bizi; en büyük merakýmýzdýr eþimizin bir sevgilisi olup olmadýðýný öðrenmek!..önüne geçilmez sonsuz bir istek duyarýz, uykularýmýzdan oluruz, hayatý zehir ederiz kendimize...sanki öðrendiðimizde rahatlayacaðýz!..hayýr caným, rahatlamak ne kelime!.. göbek atacaðýz sanki meydan meydan...

çoðu eþ,eþinin bir sevgilisi olduðunu öðrendiði zaman sýzlanmaya baþlar...eþine olan tavrýný deðiþtirir. öyle ki, hangi taþý kaldýrsa eþi çýkar altýndan!..artýk eþi gözünde insan olmaktan çýkýp baþka canlýlara dönüþür. o artýk gözünde kertenkele, yýlan, çýyan, sümüklü böcek, kýrkayak, yengeç, akreptir...karþýsýnda susuz dereden su getiren saka bile olsa eþi, önemi yoktur artýk...tek önemi ve anlamý olan þey kendi hissettikleridir. ihanete uðramýþ eþ olarak haklýdýr da!..hele bu kiþi kadýnsa!..evet ama haklý gibi görünse de haksýzdýr bence. çünkü erkek, eþinde bulamadýklarýný bulabilmek için bir baþka kadýna yönelmiþtir!bu yöneliþte söz konusu olan þey,sadece eþinde bulamadýklarýnýn bahanesi dahilinde “aþk kaçaðý sokaðý” nda baþýboþ yürümektir.elinden tuttuðu biri varsa bile erkeðin; aklý bir þeyler arayýp bulamadýðý eþinde,evinde,çocuklarýndadýr gene de...kadýncaðýz bunu hiç anlamaz, anlamak istemez çünkü!..peki anlasa ne olacak, eþinin ihaneti karþýsýnda sessiz mi kalacak? tabii ki hayýr!..

kadýnýn yapacaðý iki þey var bence: biri boþanacak ya da eþini terk ederek ayrý bir hayat sürecek!..bu yol pek geçerli deðil ülkemizde. Törelere aykýrý,baba evine dönemezsin, duvaðýnla girdiðin evden kefeninle çýkacaksýn...toplumun kadýna yüklediði bindirmeler var,aþamazsýn...adýn kötüye çýkar!..ekonomik yaptýrýmdan yoksunsan bir de, aç susuz korumasýz kalýrsýn!..devlet dersen uyuyor, haberi yok bu toplumsal yaradan!..dövülen dövülene,öldürülen öldürülene, ýrzýna geçilen geçilene!..kadýn ortada kalan mal!..herkes sahip çýkabilir, herkes istediði þekilde kullanabilir!gazetelerde okuyup,TV kanallarýnda izlemiyor muyuz kadýnlarýmýzýn maruz kaldýðý çað dýþý davranýþlara...doðal olarak korkuyor kadýnlarýmýz...diðer tarafta hayat var: güzel, kutsal, dokunulmaz saydýðý...özlem içinde ama özleminden uzak!..erkek eksenli bir toplumun çarkýnda un ufak oluyor kadýnlar!..bunca baþkaldýrýlarýma, bunca isyanlarýma raðmen ben bile kurtaramýyorum kendimi bu çarkýn kanatlarýndan...en çok insan yaným zarar görüyor: sevgisiz kalýyorum!..

ikinci yol ise, hayatý hafife alýp, dalga geçmek onunla!kendini hayatýn ortasýnda görebilmek, aklýný kullanabilmek bir bakýma. madem sende bulamadýklarýný bulduðu kiþiyle seni aldatýp, ”yasak aþk sokaðý”na düþtü eþin, býrak rahat yürüsün o sokakta...görsün bakalým ne varmýþ yol boylarýnda, parklarda, bahçelerde, duvar diplerinde, aðaçlar altýnda, kapalý giþe oynayan sinemalarda...duvarlara asýlan afiþler neyin reklamýymýþ, okusun!..sen sessiz kal ve kendini düþün!..yararlan bu durumdan ve yaþamana bak!..hatta doldur boþalan makaralarý...

“sevgilini gördün mü, konuþtun mu bugün kocacýðým” de!..”onunla mutlu olduðunu görüp, seviniyorum”de!”ne yaparsan yap ben seni terk etmem “de!”sen her þeye raðmen çocuklarýmýn babasý, bu evin direðisin” de!” istersen bir deðil,bin sevgilin olsun ben gene seni severim” de! “yaptýðýn þey hiç ayýp günah deðil, aksine elinin kýnasý, yiðitliðin niþaný” de! De..de..de.!..

gör bak, nasýl dolacak o zaman makaralarýn! deðerin artacak unutma! lakin sana tavsiyem bir makarayý boþ býrak! onu kendin için sakla! farzet eþin geri geldi, boþ mu dursun yani! nasýlsa senden özür mözür dilemeyecek...hiç deðilse onun da saracak bir makarasý olsun deðil mi?



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Dokundun, kanattýn..........
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
4 Temmuz 2004
Sevgili Tayyibe.....Þurada güzel güzel þiirler okurken, nerelere götürdün beni.Þimdi ben de soruyorum kendime; "Eþimin bir sevgilisi var mý," diye.......Þaka bir yana - ama, her þakanýn altýnda bir gerçek yatar-; birçok kiþinin görmezden ve bilmezden geldiði toplumsal bir yaraya deðinmiþsin.Dalga geçer gibi dokunsan da konuya, aslýnda kanatmýþsýn yarayý.Zaten yaraya neþteri vurmak gerek.Hasta ya, ölür ya kurtulur.Her iki ihtimal de bir kurtuluþtur aslýnda. Biz kadýnlar suçluyuz bu konuda, hem de erkekten daha fazla.Çünkü biz kadýnlar; herþeyi kabullenme, - güya- kaderimize boyun eðme, "elalem ne der" kaygýsýyla susma, erkeðin sonsuz özgürlüðü olduðunu peþinen kabul etme gibi düþtüðümüz hatalar yüzünden; biz salýyoruz erkekleri meydanlara.”O erkektir yapar, erkek için el kýnasý olan, bizim için yüz karasýdýr,” deyip boyun eðiyoruz.Erkeðin ihanetinin nedenini, kendimizde arýyoruz.Onun bizde bulamadýklarýný, baþkalarýnda aradýðýný sanýyoruz.Oysa tam tersidir durum.Erkek, kendi eksiklerinden kaçmak için, kendi yarýmlarýný tamamlamak için, çareyi dýþarýda arýyor.Kadýndan üstün olduðunu ýspatlamak için, karýsýný hýrpalayarak ispat etmeye kalkýþýyor.Onun yaptýðý, yenilgiyi baþtan kabul etmektir aslýnda.Yani "ihanet" dediðimiz þey, erkeðin zayýflýðýdýr, eþinde bulamadýðýný, bakmasýný bilmediði için göremediðini, baþkasýnda aramasýdýr.Ne demiþ atalarýmýz:”Bir dirhem gümüþün üstünde oturmak için, kantar gibi g.t gerek.”....Gümüþün kýymetini bilelyorsa erkek, gümüþü suçlayamayýz, deðil mi? Ýþte bu kadar basit. Bu güzel yazýn için teþekkürler arkadaþým.Þimdi yine soruyorum kendime: "Eþimin bir sevgilisi var mý?"......Sevgiyle kal.........Kâmuran ESEN

:: merhaba
Gönderen: levent saral / Ýstanbul/Türkiye
2 Temmuz 2004
Güzeldi..güldüm de giyabinda okurken..kalemine saglik..sevgiyle kal




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýmam Olacaðým
Çocuk ve Et
Emekli Meselesi
Patetissstt!.
Portakal
Zumlamak
Karanlýðýn Gözleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Havama Bak Hele
Maldivler
Hýyar
Selam Efendim
Türlü Yaptým Türlü
Portakal
Nüfus Artýþý
Baðýrdaklý Bebekler
Acý Tatlý
Çatýlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Damlacýklar 1 [Þiir]
Makas [Þiir]
Çek As [Þiir]
Masaüstü [Þiir]
Týrnak Ýçi Söylence [Þiir]
Adsýz Alfabe [Þiir]
Lades [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.