..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Soyut > ERDEN ERKÝN




19 Mayýs 2004
Çamur Nedir?  
ERDEN ERKÝN
Çamur nedir? Çamur, toprakla suyun karýþýmýdýr. ERDEN ERKÝN...


:BGDCD:
ÇAMUR NEDÝR?


Çamur nedir? Çamur, su ile topraðýn karýþýmýdýr. Kaç çeþit çamur vardýr? Ýki çeþit çamur vardýr: Birincisi doðal çamur, ikincisi özel çamur.

Doðal çamur nedir? Doðal çamur, yaðmur ile topraðýn, ya da akarsularla topraðýn karýþýmýdýr. Ayakkabýlarýnýza ve pantolonunuzun paçalarýna bulaþýr, arada sýçrarsa da zararsýzdýr, kuruduktan sonra çiteleyince, fýrçalayýnca çýkar. Bazan edepsizin biri arabasýyla geçerken özellikle üzerinize sýçratýr, o an sinirlenseniz bile, yýkayýnca, ya da kuru temizleyiciye verirseniz çýkar, fazla önemli deðildir; sonuçta iz býrakmadan, leke kalmadan çýkar.

Özel çamur nedir? Özel çamur kendi arasýnda ikiye ayrýlýr: Birincisi suni çamur, ikincisi ise çok özel çamurdur.

Suni çamur nedir? Suni çamur, insanlar tarafýndan su ile topraðýn karýþýmýyla elde ettikleri bir harçtýr. Nerelerde kullanýlýr? Suni çamur, köylerde, çiftliklerde, hayvan barýnaklarýnda inþaat malzemesi olarak kullanýlýr. Ýçerisine saman karýþtýrýlmak suretiyle kerpiç denilen tuðla elde edilir. Köyiçi inþaatlarýnýn duvarlarýnda kullanýlýr. Harcý, duvarlarýn sývasýnda, damlarýn sývanmasýnda kullanýlýr. Çok ekonomik olmasý nedeniyle tercih edilir. Ýskelet madde ahþaptýr, baðlayýcý madde ise çamurdan elde edilen harçtýr. Kýþlarý sýcak, yazlarý da yapýlarý serin tutmasýndan dolayý yüzyýllardýr kullanýlmaktadýr. Emsalsiz bir yapý izolasyon malzemesidir.Tarihte ünlü kalelerin, kentlerin suni çamurla yapýldýðý bilinmektedir.


Çok özel çamur nedir? Çok özel çamur, adýný, deminden beri anlattýðýmýz doðal çamurdan almakla birlikte, doðal çamura atfen çok daha büyük tehlike içeren, çiteleyince, kuru temizlikçiye vermek suretiyle çýkmayan, lekesi derin iz býrakan ve buharlaþarak uçan,yayýlan, kimin sýçrattýðý belli olmayan ve bu lekeyi çýkarmak için yeryüzünde insanlar tarafýndan kimyasal bir temizlik malzemesinin henüz icat edilmemesinin verdiði cüretle uluslararasý boyuta ulaþan çok gizli ve sinsice üreyen ve sadece varlýðý hissedilen çok özel bir bileþimdir.

Gücünü nereden almaktadýr? Gücünü, iftira atmak, karalamak, yapýlmamýþ bir iþi yapýlmýþ gibi, olmamýþ birþeyi olmuþ gibi göstermek suretiyle insanlarýn arkasýndan alavera / dalavera, oyun, düzen, tertip çevirmekten, yasal olmamasýna karþýn yasal olarak bir iþlem yapýlamayan sinsi, hain ve üstdüzey zekalarýn üretiminden gücünü almakta ve ne yazýk ki, dünya kurulduðu günden beri faaliyetini sürdürmektedir. Sesten ve ýþýktan hýzlýdýr. Durdurulmasý olanaksýzdýr. Esasen yeryüzünde durduracak bir güç yoktur.

Dünya kurulduðunda olagelen ilk çok özel çamur örneði var mýdýr? Vardýr. Nedir? Ýlk örnek, ilk insan Adem' le baþlar. Tanrý Adem' i cennette yaratýr ve Adem'e eþ, arkadaþ, yoldaþ olsun, yaþamýný paylaþsýn, insanlar çoðalsýn diye Havva' yý yaratýr. O zamanlar Tanrý Adem' le birebir görüþmekte ve Adem teklifsiz olarak Tanrý' nýn huzuruna çýkmaktadýr. Tanrý Adem' le Havva' yý cennet bahçelerinde gezdirir ve der ki, bakýn gördüðünüz þu uçsuz bucaksýz bahçeler, meyve aðaçlarý, gördüðünüz herþey sizin, sadece þu gördüðünüz bir tek elma aðacý benimdir. Sakýn ola ki ona dokunmayasýnýz, hepsi sizin, bir tanesi benim, der. Ancak þeytan boþ durmaz, gidip gelip Havva' yý kýþkýrtýr, elmadan yemesini, Tanrý' nýn onlarý kandýrdýðýný empoze eder. Havva da durmadan Adem' i kýþkýrtmaktadýr ve elma aðacýndan elma koparmasýný istemekte ve her tartýþmanýn sonunda elma mý, ben mi kavgasý yaþanmaktadýr. Neticede Adem usanmýþ ve Havva ile birlikte elmayý koparmýþtýr, yedikleri an, þeytan Tanrý' ya haber verir ve özel yaratýklarýn bak neler yaptý der. Tanrý onlarý cennetten dünyaya kovar ve Adem Tanrý ile görüþmek ister, ancak görüþemez ve o gün bugündür Tanrý bir daha Adem' le birebir görüþmemiþtir. Sadece aracýyla görüþmüþ ve Adem' i bir daha huzura almamýþtýr. Bu olayýn sadece bir ilahi tarihsel baþlangýcýdýr. Bizim bütün çektiklerimizin temelinde bu olay yatmaktadýr.

Acaba insanlar arasýnda çok özel çamur öyküsü ilk ne zaman baþlamýþtýr? Onu da kýsaca bir örnekle anlatalým: Çok zengin bir çiftlik aðasý, eþiyle çok mutlu, uyumlu bir yaþam sürmektedir. Bir gün çiftliðe genç bir erkek gelir, iþ aradýðýný, çok az ücretle çalýþacaðýný, çokiyi bir aþçý, garson, bulunmaz bir hizmetçi olduðunu anlatýr. Çiftlik sahibi onu iþe alýr ve mutfaða geçmesini söyler. Genç adam durur ve çiftlikteki beyine sadece küçük bir þartý olduðunu iletir, bey nedir der. Uþak, senede bir defa küçük bir yalan söylerim der, bey bunu bir espri sanýr ve güler, doðru iþinin baþýna der, kusurun olsun da bu olsun der. Uþak verilen her iþi insanüstü bir gayretle yapmakta, nerede ise hiç uyumamaktadýr. Uþaðýn hizmetinden bey de, haným da çok hoþnuttur, tek korkularý ya bir gün uþak iþi býrakýrsa biz ne yaparýz þeklinde bir evhamdýr.

Derken uþaðýn bir senesi dolmuþ ve yalan söylemenin zamaný, daha doðrusu çamur atmanýn zamaný gelmiþtir. Beyin evde olmadýðý bir gün, hanýmým der, size aylardýr birþey söylemek istiyordum, ancak cesaret edemiyordum der. Haným, hadi ne olur anlat der. Uþak yutkunarak beyin kasabada bir dostu olduðunu, ne yapýp edip önlem almasýný, aksi takdirde beyin dostuyla evleneceðini söyler. Uþak o denli güvenilirliðini kanýtlamýþ, haným ve bey uþaðý o denli kanýksamýþtýr ki, ne dese inanýr olmuþlardýr. Haným aðlar sýzlar, çaresini sorar uþaða. Uþak çaresi elbet vardýr, der. Kasabada bir büyücü var, ben ona giderim, beyi o kadýndan soðuturum der. Haným hemen git der. Uþak da gitmem için beye ait birþeyi de yanýmda götürmem gerek der. Haným ne istersen götür der. Uþak öyle birþey deðil, der. Örneðin beyin sakalýndan küçük bir tutam bu gece kes, sabah bana ver, ben götürüp büyücüye vereyim ve bu iþi çözeyim der. Haným uþaða bir kese dolusu altýn verir, sevinir. Uþak hanýmýna mutfaktan çok keskin bir býçak verir ve sakal kesim iþini bununla yapacaksýn der.

Kasabadan bey döner ve uþakla bahçede gezinirler. Uþak beye, beyim der, bir yýldýr ekmeðini yedim, artýk dayanamýyorum, ben sana ihanet edemem, bir itirafta bulunmam gerek der. Bey hemen anlatmasýný ister. Uþak beye, hanýmýnýn bir dostu olduðunu, malýna mülküne konmak için bu gece beyi býçakla öldüreceðini söyler. Uþak güvenilirliðini kanýtlamýþtýr, bey kuþkulanmaz ve geceyi bekler. Yatak odasýna geçilir, bey uyuyor numarasý yapar. Haným yastýðýn altýndan býçaðý çýkarýr, tam beyin sakalýndan bir tutam kesecekken bey elini tutar ve hanýmýn elinden býçaðý aldýðý gibi böðrüne, kalbine, neresi denk gelirse oraya rastgele saplar.

Bey hapse , haným mezara götürülür.


O gün bugündür karalama, iftira atma kampanyasý durmaz, çok büyük bir süratle devam eder. Üstelik günümüzde bu karalamaya görsel ve yazýlý medya, internet, bilgisayar, cep telefonlarý, uydu yayýnlar ve bizim bilmediðimiz daha neler neler girmiþtir. Bilmemizi istemedikleri sebeplerden savaþlar çýkmakta, insanlar kýrýlmakta, isyanlar, iç savaþlar, silahlanma, ekonomik baskýlar, bakteriler, virüsler, nedenini bilmediðimiz bulaþýcý hastalýklar canlýlarý telef etmekte ve bu güzelim dünyamýz cennetten cehenneme dönüþmektedir.

Þimdi þöyle bir düþünün lütfen, geçmiþinizi, yaptýklarýnýzý, duyduklarýnýzý...Ve lütfen dosdoðru cevap verin bu soruya:

MUTLU OLABÝLÝR MÝ ÝNSANLAR, YAÞADIKÇA ÝNSANLAR?


ERDEN ERKÝN...
ÇAMUR NEDÝR?
( DÜNYANIN EN ESKÝ AÞK MÝTOLOJÝLERÝ...ERDEN ERKÝN...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn soyut kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþkýn Hüzünlü Yüzü...

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mazi Ýçimde Yaradýr
Gidenin Ardýndan...
Bir Gidiþ Gittin Ki…
Bayramýn Ýlk Günü...
Samanyolu
Gonca Gül
Bu Gece Yýlbaþý
Bir Aný
Mankenler Dünyasý
Tuhaf Bir Raslantý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seninle Aþkýmýz [Þiir]
Karanlýðýn Gözleri [Þiir]
Son Bölüm [Þiir]
Ýçimdeki Fýrtýna [Þiir]
Yalnýzlýk [Þiir]
Sen de Gittin Oldun El [Þiir]
Mutluluk Masallarý... [Þiir]
Armaðan [Þiir]
Sabah Saat Beþti [Þiir]
Doðanýn Deðiþen Dokusu [Þiir]


ERDEN ERKÝN kimdir?

Bilmiyorum þimdi kiminlesin, nerde? Eðer düþmeseydim ayrýlýklarla derde, seninle çok mutlu olurdum, olur olmaz her yerde. . . Ne olur gitme, kal! Bitmesin bu masal. . . ERDEN ERKÝN Uluslararasý Turizmci

Etkilendiði Yazarlar:
Aþk, martý kanadýnýn denize deðdiði andýr; yitirilen, kumsalda beklemekle geçirilen zamandýr. ERDEN ERKÝN


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ERDEN ERKÝN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.