..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > ESRA BAYKAL




27 Aralýk 2001
Sanatçýlar ve Ölümlüler  
ESRA BAYKAL
Zeus' a þükürler olsun ki , Onlar biz ölümlüleri hoþgörmeyi çoktan öðrendiler....


:BCDG:
Ahmet Altan son deneme kitabýnda yer verdiði " Ben bayaðý birisiyim ama yazdýklarým öyle deðil" , ve daha önce Geceyarýsý þarkýlarý isimli deneme kitabýnda yer alan "Bir insan yaratmak " adlý yazýlarýnda aslýnda ortak bir noktaya deðiniyor : Bizlerin insanlarý olduklarý gibi kabul etmediðimize...

Hayat içerisinde insanlarý kendi kriterlerimize göre þekillendirmeye çalýþýyoruz bizler...Sadece o çeperin içinde olduklarýnda onlarý sevebileceðimizi düþünüyoruz. Düzen insaný olmaya çabalýyor ve hayatýmýzdaki insanlarýn da öyle olmalarýný bekliyoruz.

Biz ölümlüler , sanatçýlardan , kalýcý olaný yaratanlardan daha farklýyýz. Ölümlüleri düzen içerisinde yaþamaya zorladýðýnýzda bir yerden sonra baþarýlý olabilirsiniz. Karþýlýklý çýkarlar sizlere yardým eder. Fakat iþ bir sanatçý ile uðraþmaya geldiðinde , yapabilirliklerimiz azalýr. Çünkü sanatçýnýn amacý sizde veya toplumda bir pay elde etmek deðildir. O yaptýðý sanattan medet umar. Kendini ifade ettiði tarzý her ne ise , ondan bir beklentisi vardýr. Bizler bu oyunda sadece birer piyonuzdur. Hatta birer malzemeyizdir. Elle tutulur , gözle görülür olmanýz , hisleriniz , kýrýlganlýklarýnýz , varýnýza dair herþey , Onlar için sanal bir dünyanýn küçük zerreleridir. Siz nasýl isterseniz öyle yaþamalý , Onlar da bu yaþam tarzýný gözlemlemeli ve kendi tarzlarý içinde bunu sanatlarýna yansýtmalý ve hayatlarýný deðiþtirmeden yaþamaya devam etmelidirler. Türkçesi ucundan tadýna bakarlar hayatlarýmýzýn , hayatlarýnýzýn...

Ahmet Altan gerçekten çok güzel bir noktaya deðinmiþ ; bizler sanatçýlarý kendi düzenimizin kurallarý içinde olmaya zorluyoruz. Bu yaratýcý bir ruhu , ortaya çýkmamasý için mahkum etmek gibi birþeydir...

Sanatçýlarýn yaþadýklarý herþey biz ölümlülerden farklý bir boyuttadýr aslýnda. Bizler küçük beyinlerimizle , onlara kahramanlýklar verip , hata yaptýklarýnda Onlarý suçluyoruz.. Onlarýn bizler kadar sentetik kaygýlarý yok anlayamýyoruz. Bir dönem ayný hataya düþmüþ bir ölümlü olarak , bu yazýlarý okuyuncaya kadar yaptýðým yanlýþlýðýn büyüklüðünün farkýnda deðildim. Bizler düzen içinde yer almak için zaaflarýmýzý yok etmeye çabalarken , Onlar aslýnda o büyük , derin zaaflarý , karanlýklarý hatalarý olmadan bugün geldikleri yerlere gelemezlerdi bizler bunlarýn farkýnda deðiliz.

Bir sanatçýya uzaktan hayran olmak , ve O'nun günlük yaþantýsýna girdikten sonra hayal kýrýklýðýna uðramak. Bu Onlarýn bizler gibi yaþadýklarýný düþündüðümüz için yaþadýðýmýz bir buhran. Bizler ayakta kalmak için hayatla savaþmamýz ve hep kazanan olmamýz gerektiðine inanýrken ; belki de Onlar zayýf ve hayatla savaþmaktan korktuklarý için sanatlarýnda baþarýlýlar.

Geçen zamanýn birinde sanatýna çok saygý duyduðum eski bir dosta :

--" Sen benim kahramanýmsýn ! " demiþtim.

Böbürlenip bana nasl kahraman olduðunu , bu aþamaya nasýl geldiðini anlatmasýný beklerken bir dizi cümle ile karþýlaþtým :

--" Kahramanlar da aðlar , ama ben hiçbir zaman kahraman olacak kadar hayatla savaþma gücüne sahip olmadým . Benim harcým deðil. Ben hep sonu kötü biten filmleri sevdim."

Bu sözleri ilk duyduðumda hayalkýrýklýðýna uðramýþtým ; hatta haddimi aþarak sinirlenmiþtim. Bu gün bu hatamý daha iyi anlýyorum. O kahraman olsaydý , bugün ortaya çýkardýðý eserlere ulaþamayabilirdik. O , kaybedilmiþ duygularý , yitirilmiþ aþklarý , sonu kötü biten filmleri sevip öyle yaþamasaydý , benim O' nu sevmek için nedenim olmayacaktý. Çünkü onu sevme nedenim yarattýklarýydý.

Bizler kendi dünyalarýmýzda , kendi kurallarýmýzla asla ortaya çýkaramayacaðýmýz eserlerin yaratýcýlarýný sorgularken , Zeus' a þükürler olsun ki , Onlar biz ölümlüleri hoþgörmeyi çoktan öðrendiler....



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtlar Vadisi
Sevmedende Olur Diyorlar!
Benim Kocam Ab"ye Karþý
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri
Türban Gerçekten Bir Sorun Mu?
Daha Ne Kadar Þehit Vermemiz Gerekiyor?
Ýdealleri Olmayan Bir Ülkede, Hayatta Kalma Savaþý Nasýl Ver
Sarmýsak
Yalvarýrým Gelinim Ol
Adam , Ayna ve Yalnýzlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Size Aþýk Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sýkýldým [Deneme]
Aþk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.