..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Gültekin BAYIR




18 Mart 2004
Baþarýsýz Olmanýn Altýn Kuralý  
Evet yanlýþ okumadýnýz baþarýsýz...

Gültekin BAYIR


Varsýn olsun tecrübe tecrübedir. Belki bir faydasýný görür yahut hayatýn bir kalem zararýndan muaf olmayý becerebilirsiniz yürüdüðümüz dikenli patikalarýn birisinde belki de bu okuyacaklarýnýz sayesinde.


:BIIB:
Herhangi bir konuda baþarýyý getirecek öðütler verebilecek birisi olmayý ne çok isterdim anlatamam size. Ama gelin görün ki insanýn öyle her istediði olmuyor iþte hayatta. Tarafýnýzdan tecrübe edilen ya da baþkalarýnýn zaten tecrübe etmiþ olduklarýný size yazýlý, görsel, iþitsel ya da dayatmacý bir þekilde edindirdiði bilmiþliðe ek olarak bir de insanýn akýl laboratuarýnda deneyip öðrendikleri var hayatta. Nasýl olmasýn onca deneme ve baþarýsýzlýktan sonra insan acayip bilgili hissediyor kendini.

Varsýn olsun tecrübe tecrübedir. Belki bir faydasýný görür yahut hayatýn bir kalem zararýndan muaf olmayý becerebilirsiniz yürüdüðümüz dikenli patikalarýn birisinde belki de bu okuyacaklarýnýz sayesinde.

Baþarýsýz olmanýn en hakiki ve ALTIN kuralý þudur.

Sizden istenen, beklenen ya da sizin taahhüt ettiðiniz iþle ilgili ne kadar insan kiþi ve kurum varsa hepsini birden mutlu etmeye çalýþýn. Konuyla az ya da çok ilgili herkesi ya da en yüksek sayýda kiþiyi mutlu etmeye kalkmak baþarýsýzlýðýn altýn kuralýdýr. Ve inanýn her zaman iþe yarar.

Düþünün þimdi. Anneniz sizden salonu boyamanýzý istedi. Aðabeyinizin geçen sene hangi akla hizmet etmek için aldýðýný bir türlü anlayamadýðýnýz türbe yeþili yaðlý boya bidonlarý uzun zamandýr tavan arasýnda durmakta. Bir hafta sonunu ve eski bir blucinle penyeyi feda ederek bu iþten kolayca sýyrýlmak mümkün gibi geliyor size. Ama büyük ablanýz salonun Somon rengi olmasýnýn ne kadar iyi (ya da aksinin sizin ruh saðlýðýnýz açýsýndan ne kadar kötü olacaðýný kast ederek) olacaðýný hafta boyunca iþlemekte inceden inceye. Bu arada liseden beridir harçlýðýný çýkartmak için boya yapan okul arkadaþýnýz Kerim iki sokak aþaðýnýzda oturmakta ve sýkça görüþmektesiniz onunla. Hatta geçenlere onun “Yahu arkadaþ þu evini kendi boyamaya kalkýþanlarý bir türlü anlamýyorum. Feda edecekleri pantolonlun parsýna ziyan edecekleri kadar boya ve alçýyý ekleseler bu iþi benim gibi bir profesyonele yaptýrmalarý iþten bile deðil” serzeniþine nasýl da onay verdiniz uluorta bir yerde kafanýzý emme basma tulumba gibi sallayarak öyle. Bir yandan maçta var hafta sonu. Tamam stat uzak biraz (Atina’ya giderken hemen saðda kalýyor) ama kombine bilet aldýnýz ve takýmýnýz iç saha maçýnda.

Bakýn konuyla ilgili bir sürü taraf var. Evini boyayacak kadar evine baðlý ve domestic davranabilen ve yetenekli bir erkek evlada sahip olduðu fikrini temiz hava gibi ciðerlerine çekmek isteyen bir anne. Berbat ettiðiniz her þeyi kendisi temizleyecek olan ve zaten bu iþi elinize yüzünüze bulaþtýracaðýnýzý adý gibi bilen ve ekonomi saðlamak için evin salonunu cami gibi yeþile boyamanýza ne pahasýna olursa olsun izin vermeyeceðini açýkça deklare eden bir abla ve bu iþten kahvede geçireceði bir hafta sonunu sizin salonda geçirip zeytinyaðlý týkýnmaktan arta kalan zamanlarda size iþin en aðýrýný yaptýrmak suretiyle bir gelir temin etmeyi bekleyen bir okul arkadaþý. Üstelik o türbe yeþili boyalar yüzünden nadiren de olsa alaya alýnan bir aðabeyin onurunu kurtarma fýrsatý da ufukta bir yýldýz gibi parlamakta adeta.

Basireti doðuþtan baðlý olan bendenizin yapabileceði ancak þu olabilir burada. En sevdiðim pantolonumu (diðerlerinin tümü yýkanmakta, kurumakta, yada salon boyanacaðý için eþyalarýn toplandýðý odanýn taa en sonundaki dolapta olduðu için) giyip, anneciðim biliyorsun bizim Kerim bu iþin kompetaný ben de yardým edeceðim süper olacak diye ikna edip, türbe yeþili boyalara katmak için aklý evvel bir arkadaþýn aklýna uyup erguvan, beyaz, kýrmýzý ve çivit mavi boyaya bir dünya daha para verip, ablam iþi uyanmasýn diye ona ve yakýn üç arkadaþýna bilet alýp uzunca zamandýr görmek istediði filme yollayýp, Kerim beyimizin emir ve komutasýnda it gibi çalýþýp salonu bir güzel nefti yeþile boyayýp (hatta oldu olacak þu kapýya da NÝZAMÝYE mi yazsak diyecek kadar feci bir durum arz edene kadar iþ gücümüzü tüketip) sonrada bir sigara yakýp aðlamak olurdu sanýrým.

Daha sonra kabul baþlardý herhalde. Baþta (ben senden bunu mu istedim?) diyen annem olmak üzere, sinemadan gelen ablam ve üç arkadaþýndan, boyalarýn ona lazým olduðunu söyleyen aðabeyimden, ona birazcýk yardým etmiþ olmamýn yevmiyesini eksik vermemi gerektirmediði için Kerim beyden, (Yuh be amca bunu nasýl yaparsýn renge bak ööððgghh diyen) benden tam 21 yaþ küçük yeðenimden ve son olarak maça gidemediðim için arkadaþlarýmdan türlü çap ve markalarda fýrça yerdim kesinlikle.

Siz siz olun böyle bir durumda annenize ne renk istediðini kesinlikle sorun, bir boyacý bulun ve asla yardým etmeyin olur mu? Ablanýza annenizin bu renk olmasýný istediðini, Kerim’e annenizin zaten bir usta bulmuþ olduðunu, aðabeyinize o boyalarý camiye baðýþlamasýný, ablanýzýn arkadaþlarýna DVD seyretmelerini ya da rejim yapmalarýný, yeðeninize iþine bakýp derslerine çalýþmasýný aksi halde boynunu kýrabileceðinizi ve bundan büyük bir zevk duyacaðýnýzý söyleyerek daha mutlu ve baþarýlý olabilirsiniz aslýnda.

Baþarýlarýnýzýn devamýný dilerim...



Not : Bu hikayedeki olaylar ve kahramanlar tamamen hayal ürünüdür. Bu olay kesinlikle yaþanmamýþtýr, kurmacadýr, ayrýca kuru temizleme yaðlý boya lekelerini çýkaramamaktadýr, Bizim sýnýfta Kerim diye birisi yoktu iki sýnýf üsten Turan diye bir arkadaþtýr kendisi, yeðenimse benden 19 yaþ küçüktür. Ve ablamýn arkadaþlarý asla yüzlerine rejim yapýn denilebilecek kadar anlayýþlý kiþiler deðildirler ve hayli tombuldurlar.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ?
Gönderen: Meryem Uçar / Ýzmir/Türkiye
3 Mart 2005
Sen bu yazýný silip sonra yeniden mi yayýnladýn Gültekin? Ben buradaki tüm yazýlarýmý silip, pek çok þeyden uzaklaþtýðým gibi izedebiyattan da uzaklaþmadan önce senin bu yazýna mesaj yazdým diye hatýrlýyorum.. Yoksa messenger'da ya da mail ile mi yazmýþtým? :(( Neyse, konu bu deðil.. Yazdýysam bile bir daha yazmýþ olmanýn ne sakýncasý var di deðil mi:))) En "dankkk" diye vuran yazýlarýndan biri bu benim kafama.:))) Fazla ara verme yazmaya artýk olmaz mý.:))

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
20 Þubat 2005
Sevgili Gültekin Bayýr; Bu yazýyý nasýl kaçýrmýþým!.......Mizah anlayýþýnýza, olaylarý kaleme alýþýnýza, o uzuuuun cümlelerinizi okurken, okuyucuyu "Acaba nokta nerede ve acaba sonra ne olacak?" diye merakta býrakýþýnýza - ne desem bilem ki- hayran kaldým......Devamýný dilerim....Sevgiyle kalýn...Kâmuran ESEN

:: Çok güldüm . Allah da sizi güldürsün.
Gönderen: Faik Murat Müftüler / Muðla/Türkiye
3 Þubat 2005
Yaa . Bu yorumu ibret-i alem olsun diye ana sayfaya koymazlar mý ? Editör kardeþ . Ýlgilen bir zahmet . ÝzEdebiyat'daki üye sayýsýnýn en az üç katý kere okunmasý gereken bir yazý . Gültekin bey . Zekâna saðlýk diyeceðim çünkü mizah zekâda yatar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir ocak gecesinin kederinden arta kalanlar.
Mektup

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sahiden Var mýyým? Yoksa Bu Bir Ýhtiyaçtan Yanýlsama mý?
Öylesine
Repertuar Çalýþmasý... Devam...
Karanlýðýn Küçük Kahverengi Lekeleri.
Siz Hiç Bir Kat Yukarýda Öldünüz Mü?
Repertuar Çalýþmasý...
Yapabileceðinin En Ýyisini Yapmamak...
Yaþam Denilen Ve Kaç Bilinmeyeni Olduðu Bilinmeyen Denklem.
Sanýrým birden fazla ben varým !!!
Bu aralar ne mi yapýyorum ?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýki Hece [Þiir]
Þiirimsi. [Þiir]
Soru [Öykü]
Deðiþmeli [Öykü]
Koþma Süreyya ! [Eleþtiri]
Komplo Teorilerinin En Teorik Olaný. [Ýnceleme]
“Tanrý’nýn Eli” ve panik halinde üç beþ surat. [Ýnceleme]
Bir Garip Aþkýn Mektubu [Bilimsel]


Gültekin BAYIR kimdir?

Zaman daralýyordu, adeta demir sertliðindeki grimsi akþam karartýlarý etrafýmýzdaki yerlerini alýrken eksik olan metal seslerini bilinçaltýmýz tedarik etmekteydi. Aman tanrým buda mý olacaktý dedi Elophis. . .

Etkilendiði Yazarlar:
T-H-O-S-H-U-N


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gültekin BAYIR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.