..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Fizik > Mehmet Sinan Gür




21 Aralýk 2001
Dört Güç  
Mehmet Sinan Gür
Ben mimarým. Bir mimar böyle konulara neden ilgi duyar ve yazýlar yazar diye sorabilirsiniz. Yanýtý çok basit. Ben mimar olmadan önce insaným ve nasýl bir dünyada yaþadýðýmý anlamak istiyorum. Anladýðým þeyleri baþkalarýyla paylaþmak istiyorum.


:ECJB:
Maddeler ve parçacýklar birbirleriyle etkileþim içindedirler. Bu etkileþimler evrende bulunan güçlerdir ve evreni þekillendirirler. Evrende dört güç vardýr. Birleþik alan kuramýna göre bu dört güç gerçekte tek bir güçtür. Fakat ayrý güçlermiþ gibi görünürler. Ne olduklarýný anlamak için de onlarý öyle kabul etmek olasýdýr. Bu güçler:

1-     Kütlelerin çekim gücü
2-     Elektromanyetik güç
3-     Zayýf çekirdek gücü
4-     Güçlü çekirdek gücü

1-     Popüler olarak bildiðimiz ilk üç güçtür. Birincisi, kütlelerin birbirini çekim gücü, dünyanýn güneþ tarafýndan çekimini saðlayan güçtür. Varlýðýný pek normal karþýladýðýmýz yerçekimi de bu güç kapsamý içindedir. Gezegenler bu nedenle güneþ çevresinde, uydular da gezegenler çevresinde ayrýlmadan dönerler. Dünyadan atýlan yapay uydularýn da dünya çevresinden ayrýlmama nedeni budur. Uydunun dairesel bir hareket yapmasýyla oluþan merkezkaç güç ve dünyanýn çekim gücü ayný dünya ile güneþ arasýndaki iliþkide olduðu gibi birbirini dengeler. Gökadalar da ayný nedenle oluþurlar. Ayrýca gezegenler ve yýldýzlarýn oluþma nedeni de bu güçtür. Çünkü maddeler birbirlerini çekme ve bir araya toplanma eðilimindedirler. Bu güç olmasaydý ne yýldýzlar olurdu ne de gezegenler. Dünya da güneþ çevresinde dönmezdi. Kütle ne kadar büyükse çekim gücü o kadar fazladýr. Bu müthiþ olarak nitelenebilecek güç, gerçekte dört gücün en zayýf olanýdýr.

2-     Elektromanyetik güç, bizim en görünür biçimiyle mýknatýslanma diye bildiðimiz güçtür. Atomlarýn çekirdeklerinde bulunan protonlarýn artý yük, çekirdek yörüngesinde dönen elektronlarýn eksi yük yüklü olmasý ve birbirlerini çekmesi nedeniyle olur. Elektrik enerjisi bu sýnýftandýr. Bu güç sayesinde elektronlar arada az bir boþluk býrakarak atom çekirdekleri çevresinde dönerler. Maddelerin kendi baþlarýna oluþmalarýndan baþka basit atomlardan moleküllere ve yararlý maddelere dönüþmelerinin nedeni de bu güçtür. Ýki oksijen atomu bu yüzden birbirini çeker ve soluduðumuz oksijen oluþur. Ýki hidrojen atomu ve bir oksijen atomu birbirini çeker ve içtiðimiz su oluþur. Dünyada gördüðümüz bütün maddeler bu gücün ortaya çýkardýðý çeþitli atom ve molekül kombinasyonlarý nedeniyle oluþmuþtur. Kimyasal reaksiyonlarýn, canlý hücreler içindeki hareketin nedeni bu güçtür.

3-     Zayýf çekirdek gücü, nükleer enerji diye bildiðimiz, atom ve hidrojen bombalarýnýn patlamasýna neden olan güçtür. Bir atom çekirdeðinde ne kadar proton varsa o kadar veya ona yakýn sayýda nötron vardýr. Bu güç atom çekirdeðini bir arada tutar. Ýçinde korkunç bir enerji gizlidir. Atom çekirdeði ve atomun yapýsý bozulursa, yani çekirdek parçalanýrsa bu güç açýða çýkar ve bir kenti (Hiroþima ve Nagazaki gibi) yok edebilir. Hatta bugün bilindiði ve üretildiði kadarý dünyayý yörüngesinden oynatabilir. Güneþin yanmasýna neden olan enerji bu sýnýftan sayýlmakla birlikte orada iþler biraz farklýdýr. Orada enerji çekirdeðin parçalanmasýyla deðil baþka bir çekirdekle bütünleþmesiyle ortaya çýkar. Güneþin merkezinde, basýnç altýnda iki hidrojen atomu birleþerek helyum atomuna dönüþürler. Bu arada enerji açýða çýkar ve güneþ çevresini aydýnlatýr. Dünyada yaþam için gerekli olan enerji oradan gelir. Bu enerji olmasaydý kimyasal reaksiyonlar yani yaþam olmazdý.

4-     Önceki güçsüzüydü. Varýn bu gücün büyüklüðünü düþünün. Güçlü çekirdek gücünün varlýðý daha yeni anlaþýlmýþtýr. Bir atom, bir çekirdek ve elektron(lar)dan, bir çekirdek, proton(lar) ve nötron(lar)dan oluþur. Proton ve nötronlar da kuvark denen daha küçük elemanlardan oluþurlar. Bilimsel dilde buna parçacýk deniyor. Kuvarktan baþka parçacýklar da vardýr. Bunlar atomlarýn temelini oluþtururlar. Bir proton üç kuvarktan oluþur. Dördüncü güç kuvarklarý bir arada tutar. Kuramsal olarak kuvarklarýn birbirlerinden ayrýlmasý ile inanýlmaz bir güç açýða çýkacaktýr. Henüz insanoðlu kuvarklarý birbirinden ayýracak bir yöntem bulamamýþtýr. Kiþisel olarak bulmasa daha iyi olur diye düþünüyorum. Bulursa eðer bu dünyanýn sonu olabilir.

Son zamanlarda kuvarklarýn da daha küçük parçacýklardan oluþtuðu söyleniyorsa da bugünkü bilgilere göre evrende yalnýzca bu dört güç vardýr. Bütün bu güçler sayesinde evren ve madde, yani biz oluþuruz. Ýnsanlar da maddelerden, atomlardan nötron, proton, elektronlardan ve kuvarklardan oluþmuþtur.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ilgi
Gönderen: oðuzkan bölükbaþý / ankara
16 Eylül 2003
sevgili arkadaþým, fizik bilimine duyduðun ilgi çok sevindirici. burada yazdýðýnýzý bilgileri nereden edindiniz bilmiyorum ama bir þeyi öðrenmek istiyorum, niçin güç terimini kullandýnýz, çünkü güç birim zamanda harcanan enerjidir, biz fizikçiler kütle çekim gücü yerine kütle çekim kuvveti terimini kullanýrýz. ayrýca "b"irleþik alanlar" henüz bir kuram ve bu kuram ispat edilemedi Einstein bu kuram üzerinde çok uðraþtý. Bu vesileyle sizinle bir düþüncemi paylaþmak istiyorum" hayatý anlamak için fizik, matematik ve tabiata bakmak yeterlidir" ne dersiniz sevgiyle




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn fizik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Film - Zamanda Yolculuk ve Filmleri
de - Ja - Vu - Yeni Nesil Zamanda Yolculuk Filmi

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Görünen Madde Kuramý
Görünen Madde Görüntülendi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.