..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Anýl Gökpek




17 Þubat 2004
Neden Posta?  
Anýl Gökpek
'Neden Posta gazetesini ciddiye almalýyýz?' sorusudur beni harekete geçiren.


:FCFD:
Posta gazetesinin 16 Þubat 2004 tarihli sayýsýnda Halim Bahadýr isimli bir gazeteci bey 'Romantik Ýsyankar' adýný verdiði köþesinde, Sayýn Oðuz Aral'a bir hayli içerlediðini belirtmiþ. Sebebi ise þöyle açýklanmýþ; gazeteci beyin kelimelerini olduðu gibi aktarýyorum:

'Efendim büyük usta Oðuz Aral, kadýn köþe yazarlarýný soruþturdu! Derin bir soruþturma elbette. Ýddia da büyük tabii ki...
Ve Oðuz aðabeyimiz bu derin araþtýrmasýnda Posta gazetesine kadar uzanamadý. Vakit, Milli Gazete'de yazý yazan kadýnlarý keþfetti aðabeyimiz, ama Posta'yý es geçti nedense! Türkiye'nin en çok satan gazetesinde kadýn yazar yok ona göre.
Yani Yazgülü Aldoðan yazar deðil. Güler Kazmacý deðil. Arzu Arýnel deðil. Ama Vakit'te yazan ünlü Merve Kavakçý yazar!
Bu tavýr neden acaba?
...
Bilmiyorum efem.
Ha, nasýl bir sonuç çýkardý usta bu derin araþtýrmasýndan mý dediniz bu arada?
Geçiniz gitsin, bu karda kýþta baþka bir þeyle uðraþýn derim!'

Beyefendi elbette ki haklýdýr böyle çýkýþmakta Oðuz Bey'e; nedir efendim Oðuz Bey'in özelliði? Altý üstü saçma sapan bir mizah dergisiyle Türk yayýn hayatýna damgasýný vurmuþtur. Hepsi bu. Oysa biz, onun yaptýðý gibi Posta'yý görmezden gelemeyiz. Neden mi efendim? Ýþte sebepleri:

1- Posta gazetesi Türkiye'nin 2 birinci sayfalý tek gazetesidir. (Hatta iddia ederim efendim, Posta sadece Türkiye'nin deðil dünya'nýn da 2 birinci sayfalý tek gazetesidir. Hepimizin bundan övünmesi gereklidir. Keþke Resmi Gazetemiz de böyle olsaydý, mutfakta bile okurduk böylece.)
2- Posta Türkiye'nin ortalama bir yayýn politikasýna sahip olmayan tek gazetesidir. Bir gün zamlara köpürüp ucuz popülizm sayesinde prim yapar; bir baþka gün de Sayýn Cem Boyner'in Mýsýr'da havalimaný prosedürüne takýlmasýna köpürür. Önemlidir efendim bu durum; emekli maaþý kuyruðunda insanlar ölüyor olabilir ama Bay Boyner böyle bekletilemez, ülkemize döviz girmez sonra. Nice olur halimiz? (Aman efendim bir yayýnýn, Vakit, Milli Gazete, Cumhuriyet, Post-Express benzeri yayýnlar gibi, katýlalým katýlmayalým, bir siyasi tavrý olmasý çok sakýncalýdýr. Boþverin, neyimize lazým bizim politika? Okuyun Romantik Ýsyankar'ý, çözün bulmacanýzý, bakýn keyfinize.)
3- Posta gazetesinin yazarlarý her þeyi yazmakta serbesttirler; zira onlar da bilirler ki gazetenin satýþý Bulmaca eklerinden dolayýdýr. Bulmaca çözerken yeterince basýlý materyalle muhatab olan okurlar zaten köþe yazýlarýna dönüp de bakmayacaklardýr bile. Rahat, huzurlu bir ortamda Posta yazarlarý dilediklerince zýrvalamakta özgürdürler. Basýn Özgürlüðü Posta gazetesinin þiarýdýr.
4- Posta gazetesinde her gün bir adet yarý-çýplak bayanýn fotoðrafý bulunur. Böylelikle arþivinizi geniþletebilirsiniz.
5- Türkiye'de hiç bir gazete Posta gazetesi kadar geniþ yer ayýrmaz reklama; bu sayede gözleriniz mini mini harfler yüzünden yorulmamýþ olur vr siz de þirketlerin gözünde budala bir hedef kitle oluþturursunuz. Posta gazetesinde alan da satan da memnundur.
6- Vahþet, Aile içi þiddet, Katliam, Trafik kazalarý, Acýlý hayatlar gibi klasik üçüncü sayfa haberleri ise Posta gazetesinde beþinci sayfaya taþýnmýþtýr. Bu farklýlýk sayesinde okur rahatlatýlmýþ, günlük hayatýn gerçeklerinden bir nebze olsun uzaklaþtýrýlmýþ olur. Posta farklýlýklarýn gazeteidir.
7- Posta gazetesinde sokaðýn nabzýný tutan, bir baþka Savaþ Ay türevi, Halim Bahadýr'ýn köþesini de bulabilirsiniz. Bu köþe sizlere baþarýlý bir gazetecinin nasýl olacaðýný gösteren, ibret dolu bir köþedir. Baþlýðý Romantik Ýsyankar olan köþenin hedef kitlesi 'delikanlý abiler'dir. Sayýn köþe yazarý da bu formata uygun biçimde sakal býrakmýþ ve sakallý halini gözler önüne seren bu nadide fotoðrafýný da köþeyi süslemekte kullanmýþtýr. Romantik Ýsyankar'ýn 'Ý' harfinin yerinde bir kýrmýzý gül bulunmaktadýr, kýrmýzý gül sevgidir, ve bu yazarýn neye isyan ettiði asla belli deðildir; hatta kendisi isyan etmekten çok bir kabullenme haleti ruhiyesi içerisindedir. Popstar düzeyindeki yazýlarýnda da her zaman ortalamanýn nabzýný tutmaktadýr. Ayrýca her gün köþesinde bir adet 'Baba Söz' yayýnlayarak minibüs edebiyatýnýn da ölmemesi için gayret göstermektedir.
8-Posta gazetesinde, Oðuz Aral'ýn sandýðýnýn aksine bolca kadýn yazar bulunmaktadýr, ve ayrýca yalnýzca Posta'da yazarlar köþe yazýlarýnda 'Ha', 'Efem' gibi hitaplar kullanarak halka sevimlilik yapmaktadýrlar.
9-Tüm bunlarýn ötesinde bu gazeteyi seçmeniz için en önemli sebep ise þudur:
POSTA UCUZDUR.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Agatha Christie'nin Ýzinde
Bloomgünü 100 Yaþýnda

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nasýl Zengin Oldum [Öykü]
Metin Þentürk'e Açýk Mektup [Öykü]
Et Suyuna Bulgur Pilavý - II [Öykü]
Belli Olmaz [Öykü]
Et Suyuna Bulgur Pilavý [Öykü]
Her Þey Güllük Gülistanlýk [Öykü]
Müptela [Öykü]
Kapý - 2 - [Öykü]
Kapý - 1 - [Öykü]
Þehrin Ýstenmeyen Tüyleri [Öykü]


Anýl Gökpek kimdir?

Kayýp kuþak gerçek mi? Yoksa sadece bir efsaneden mi ibaret?

Etkilendiði Yazarlar:
Oðuz Atay, James Joyce, Sabahattin Ali


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Anýl Gökpek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.