..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Nur Ersen




14 Þubat 2004
Üçüzler  
Nur Ersen
"Onlar on yýl önce evlendiler, þimdi on beþ çocuklarý var. Üç ay sonra sahip olacaklarý çocuk sayýsý on sekize çýkacak" diye söze giren spikerin, anlatmaya devam edereken yüzünde bir gülümseme belirmiþti


:BDDJ:

Geçenlerde kumanda aletiyle kanallarda gezinirken bir haber çok ilgimi çekti ve dikkatle izlemeye baþladým. Bu haber beni önce çok þaþýrttý sonra da uzun uzun düþündürdü.
"Onlar on yýl önce evlendiler, þimdi on beþ çocuklarý var. Üç ay sonra sahip olacaklarý çocuk sayýsý on sekize çýkacak" diye söze giren spikerin, anlatmaya devam edereken yüzünde bir gülümseme belirmiþti. Bu gülümsemenin altýndaki þaþkýnlýðý her ne kadar gizlemeye çalýþsa da izleyicilere yansýmasýna engel olamamýþtý doðal olarak. "Yine süslü cümlelerle kurgulanmaya çalýþýlmýþ bir haber" demeye kalmadan ardýndan görüntüler gelmeye baþladý. Kameralarýn görüntülediði kenar mahallede toprak bir avlu içindeki gecekondu tipi bir evin bahçesinde genç bir baba, kýrk-kýrk beþ yaþlarýnda görünen bir anne ve on beþ küçük çocuk. On yýl içinde beþ kez doðum yapan üç ay sonra bir doðum daha yapacak olan bu annenin iki doðum arasýndaki zaman dilimini þöyle bir hesaplayacak olursak sanýyorum bir ya da bir buçuk yýl ara ile hamile kalmýþ. On yýllýk evli bir ailenin en büyük çocuðu en fazla dokuz yaþýnda olursa diðerlerinin yaþýný varýn siz hesaplayýn. Kucaðýnda çocuklarýyla kameralara göðsünü gererek poz veren baba, heyecanlý bir þekilde peþ peþe sorular soran spikere "Allah'ýn takdiri" derken yaþýnýn yirmi sekiz olduðunu söyleyen ama on yýl içinde her defasýnda üçüz dünyaya getirerek beþ kez doðum yapan anne de sorulara dilinin döndüðünce yanýtlar veriyordu. Yaptýðý bunca doðumlarýn, çocuk büyütürken çektiði eziyetlerin bedeninden gençliðinden ve güzelliðinden alýp götürdüðü yýllarýn verdiði yorgunluðun yanýnda, maddi zorluklarýn yarattýðý çöküntü bedensel çöküntülerle birleþince kadýncaðýzýn kýrk-kýr kbeþ yaþýnda görünmesi kaçýnýlmaz oluyordu.
Bu ilginç olay "Allah'ýn takdiri"ydi elbet. Kontrol altýna almak da insanlarýn taktirine kalýyor bence. Ýkiz, üçüz, dördüz altýz bebeklerin dünyaya geldiklerinde birkaçýnýn yaþamýný kaybettiklerini ya da bir kýsmýnýn daha anne karnýndayken öldüðünü hep duyarýz. Allah üçüzlere uzun ömürler versin, olayýn en ilginç yaný ise üçüzlerden hepsinin yaþýyor olmasýydý ve bu çok sevindiriciydi.
Haber bitmiþti. Ben: "Acaba daha ne zamana kadar sürecek bu üçer üçer çoðalma" diye hala düþünüyordum. Kenar bir mahallede bir oda dolusu çocuk... Ev ev deðil, sanki bir çocuk yuvasý. Bunca küçük çocuk... Ne yerler, ne içerler?... Nasýl barýnýrlar?... Baba: "Bize yardým eli uzatýn, çocuklarýma bakamýyorum!" diyordu kameralardan seslenerek.
Bu haber günlerce her kanaldan ayrý ayrý gösterildi gösterilmesine ama yankýsý öyle çabucak kaybolmadý. Memeleketimizin ücra bir köþesinde geliþen haber konusu ulusal düzeyde seyrini sürdürürken daha sonra yabancý ülkelerin çok ilgisini çekmiþ olacak ki kamerasýný kapan yabancý muhabirlerin yaptýðý roportaj sayesinde uluslararasý bir boyuta ulaþtý. Gerek yurt içi gerekse yurt dýþý televizyon kanallarýndan aileye ve çocuklara yardým eli uzatýlacaðý sözleri verildi.
Aradan bir-bir buçuk ay geçmiþti ki akþam haberlerinde yine ayný aile ile igili haber çýktý ekranda. Sonuna yetiþtim galiba çünkü spiker soruyordu anneye "Nasýl korunuyorsun?" diye. Anne boynu bükük bir þekilde "Valla ben bu güne kadar hiç korunmadým. Zaten korunma nedir, nasýl korunulur hiç bilmem ki," diyordu.
Kimileri korunmayý bilmediðinden, peþpeþe çocuk dünyaya getirir, bu iþe dur diyemez, kimileri ise bir çocuðun hasreti ile yanar yanar tutuþur da evlat sahibi olamaz. Gitmedikleri doktor, baþvurmadýklarý çare kalmaz. Sonunda ya uzun yýllar sonra bir evlada kavuþur ya da kavuþamamanýn hasretiyle göçer giderler.
Bir tarafta aile planlamasýný bilmeyen ya da uygulamayý reddeden, bir tarafta çocuk sahibi olabilmek için yanlýþ çarelere baþvuran bazý aileler. Her iki grup da ayný topraklarda doðup büyüyen, ayný suyu içen , ayný havayý soluyan , ayný törelerle yetiþtirilen kiþiler olmasýna raðmen, sonuçlarý ne olursa olsun maðduriyetlerinin bedellerini ya psikolojik ya da bedensel olarak aðýr bir þekilde ödemek durumunda kalýyorlar.
Eðitimsizlik, gelenek ve göreneklere baðlýlýk, toplum baskýlarý, yetiþme tarzlarý, ihmalkarlýk ve daha nice nedenleri göz önüne alýnca þaþýrmamam gerekirdi diye düþündüm sonunda...

Nur Ersen



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ümit Hiç Susmayan Bir Kuþtur
Hayatý Sevelim
Yanlýþ Mesajlar
Gün Batarken

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Altýn Þehir Üsküdar
Kesekaðýdý mý Poþet mi
Sanal Mý Gerçek Mi
Türküler Susmaz
Kara Tren
papatyalar aðlar mý
Sosyal Çabalarýn Neresindeyiz
Türküler Susmaz
Sevgi
Cep Telefonlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýstanbul Yolcularý [Þiir]
Ben Kadýným [Þiir]
Gidiyorsun [Þiir]
Býrakma Beni [Þiir]
Sen [Þiir]
Çaða Ayak Uydururken [Öykü]
Yazýk Deðil mi [Öykü]
Dest-i Ýzdivacýnýza Talibim [Eleþtiri]


Nur Ersen kimdir?

Yazmaya birkaç yýl önce baþladým. Yolun çok baþýndayým. Devam etmeye kararlýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nur Ersen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.