..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Hira Selma Kalkan




4 Ocak 2004
Mor Mayýs  
Hira Selma Kalkan
mayýs ayý ilkbaharýn ayýdýr,özlemin,mitlerin,topraðýn hareketlerinin....öykümüz de birçok simgeyi baðrýnda taþýyan anadolu'dan simgesel bir öykü.


:BCFD:
 
    Yüzyýllardýr oturduðum bu topraklarýn kurumayýþý biraz hüzündendir, biraz da gururdan. Kýzýlýrmak’ýn-Halys’in –topraðýndan testi yapýlýr buralarda. Fakat benim gibi güzeli yoktur. Kadýn beni özenle yaptý,aþkla...Ýþledi milim milim yüreðiyle. Geçmiþiyle, düþleriyle, beyniyle, geleceðiyle, özlemleriyle  tümüyle iþledi beni. Kýzýl topraklar oluþturdu bedenimi. Kollarýma doðru koyulaþtý renk. Belimde ince bir kemer gibi alaca toprak, boynumsa yüzüme doðru ayrýksý renk: Mor’du. Tutkunun, aþkýn, özgünlüðün rengi...Burada doða renk yönünden cömert davranmýþtýr, ancak benim gibi benzersizi, benim gibi canlýsý, benim gibi anlatýlamazý baþka bir tende can bulamamýþtýr. Ben bir aþkýn ürünüyüm, sonuna dek de tanýðý...
         Adam yabancýydý buraya. Kadýn onu Halys’in kenarýnda gördü ilk. Sonra daðda taþta... Sonra baktýðý, bakmadýðý her yerde. Baktý kocaman kocaman doðaya. Uzaktan bir þey yokta renk renk cümbüþüsüymüþ gibi görünen , yaklaþtýkça yerleþimin, yaþamýn olduðu ayrýmsanan Kapadokya’ya... Çok uzak ama çok yakýndan, çok derinden baktý kadýn. Gördüklerini, bildiklerini, yüreðinde , usunda ne varsa, varoluþundan neler getiriyorsa hepsini kattý Halys’in kýzýl topraðýna. Hepsini kattý bana.
Sudaki aksim!
Bu ben miyim!
Ne kadar güzelim!
Kadýnýn eline ne de çok yakýþýyorum. Irmaðýn sularýnda ne de güzel parlýyorum. Gözlerimi alamýyorum kendimden.
           Gittiði her yere beni de götürürdü. Su taþýrdý benimle,güzellikler taþýrdý. Ortak kýlardý an’larýna. En deðerlisi bendim adamdan sonra. Yabancýydý adam, baþkasýydý, ayrýksýydý. Mor’du. Heyecan dolu, coþku dolu, aþk doluydu. Halys’in sularýyla aktý yüreði kadýna. Canýna eþ tuttu. Kimsesizliðini unuttu elleri kadýnýn sýcak avcuna deðince. Dünyasýna güneþ doðdu. Doðanýn paletinde bir de onlara renk açýldý. Kimi zaman güvercinlerden boþalan güvercinliklerde, kimi zaman maðaralarda ýslatýrlardý aþktan kuruyan dudaklarýný içimdekiyle. Öperlerdi narin boynumdan. Doðanýn  döl yataðý maðarada döl aldý kadýn sevdiðinden.
Ellere barýnmak yok muydu bu illerde?
El-le-re ba-rýn-mak- yok- muy-du!
Ah!
Aþkýn rengi yok muydu taþtan dünyalar yaratan bu öykülerde?
Ah!  Yakýþýklý adam. Yiðit adam. Uzak-yakýn binlerce renge sarýlýp, Kýzýlýrmak’tan daha kýzýl, gökten daha mavi, morda anlam bulan.... Efsane! Doðmak içinde ölmek içinde en güzel ayda –Mayýs’ta-, baharýn en güzel gününde –5’inde-aldým kalçamdaki yarayý. Topraðýn yeniden dirildiði günde. Ah mayýs! Mor mayýs!
         Güvercinler birden uçuþtu  o gün duyduðu acý sesiyle ayrýlýðýn. Gök beyaza bulandý Kýzýlýrmak çýrpýndý. Vurdu kumlarýna gözyaþlarýný. Adama sýkýlan kurþunlardan biri sekti ve sol kalçamdan içeri girdi. Kaldý içimde. Ýlk aðlamaya baþlamam o zamandý. Sonra morardý gök adamýn siluetini alarak. Ne yazýk siper olamadým. Ne yazýk nefesleri yarým kaldý. Sözleri, yaþamlarý...Ama söylenceleri tamdý. Tanýðý da acýyý yüzyýllardýr taþýyan ben. Cansýz bedeni býrakýldý daðýn taþýn gözü önünde. Sonra o dað taþ inledi. Ýnledi kadýnýn feryatlarýyla. Topraklar kaydý. Anýt taþlarýnýn çoðu da benim gibi taþýrlar ayrýlýðýn kulaklar ötesi sesini,ölümün...
     Kimsesiz deðildi adam. Gömülecekti  elbet. Taþýdý sevdiðini kadýn en tepeye. Sað yanýna suyun sesi çarpan tepeye. Kýzýlýrmak’a kan karýþtý biraz, bana da. Doða onun kimsesiydi. Bir de kadýn. Bir de ben. Önceleri su taþýdýðý adamýna þimdi kýzýl topraklarý taþýyordu benimle. Ben de acýlýydým onun gibi ben de hüzünlüydüm. Ancak ben de onun gibi gururlu ve güçlüydüm.
        Herkesin topraða dileklerini gömdüðü günde, biz sevdiðimizi gömdük. Onunla beraber geçmiþin tenha yerlerini...Gece dolunayýn ýþýðýnda Kibele’ye kurban gibi gömdü sevdiðini. Doða Ana yüreðine istemiþti, bereketlenecek sonra daðýtacaktý onunla. Doðum gününde bu  doðanýn adamýný yanýna çaðýrmýþtý Kibele.
        Benim rengimde bir mezar  yaptý ona. Benden, bizden bir mezar. Beni de oturttu baþýna. Durdu ayýn geceyi terkediþine dek. Laleler ekti mezara ve bana. Tepede daha bir mor  daha bir ayrýksýydýk. Dað taþ bakamamazlýk edemedi bize. Her gün geldi. Konuþtuk biz bize. Laleleri çoðalttý sonraki dolunaya dek. O dolunay kadýný son görüþümdü. Benden baþka da gören olmadý. Öptü...Ve gitti...Yüzümde gözünden bir damla kaldý.
      Yüzyýllardýr bana aþkla bakanlarýn gözündeki hüzünde tanýrým kendimi. Ayna kýlarým onlarý. Hep onun gözünü ararým. Ýç çekerim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yedi Kalpli Kýz
Yeni Bir Aile
Yolculuk

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Frances Farmer'ýn Hüzünlü ve Direngen Öyküsü
Yakýnma
Dönüþüm
Böbrekte Buluþma

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düþ Ýzleri [Þiir]
Ýllüzyon [Þiir]
Ýþkence ve Hekim [Deneme]
Hem Yargýç Hem Suçlu [Deneme]


Hira Selma Kalkan kimdir?

. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hira Selma Kalkan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.