..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > HASAN MAHÝR




1 Kasým 2003
Bazen Çekilmeliyiz Ýçimizdeki Hira’ya  
HASAN MAHÝR
Bazen çekilmeliyiz içimizde ki Hira’ya uzakta yaðan yaðmuru, yakýnda kavrulan çölü ve ötedeki sesi dinlemeliyiz.


:BAID:
 





              Ýçimizde sýnýrlarý çizilmemiþ ve keþfedilmemiþ bir derin coðrafya var. Kaç kaþif geçmiþ içimizdeki derinliklerden ama yinede keþfedilememiþ içimizde ki “ben” . insan teknolojinin sýnýrlarýný zorlayýp her gün farklý dünyalar keþfetse de, her gün yeni bir bilinmeyen aydýnlatýlsa da insan en yakýnýndaki “kendisine” en uzak olmaya devam ediyor.
              Öyle ki insan aya gidebiliyor, uzak gezegenlere uydular gönderiyor. Gen haritamýzý çýkartýyor. Yýllar öncesine ait fosillerini çýkartýyor topraklarýn altýndan. Ýnsanlýðýn geçmiþine aydýnlýk tutuyor. Ama gel gör ki iç dünyasýnda keþifler yapmýyor yada yapmaktan korkuyor.
Neden içimizdeki sonsuz  coðrafyada bir kazý yapmýyoruz? Neden bir sondaj atmýyoruz içimizin derinliklerine? Neden bir gemiye binip dünyanýn haritasýný çizen Piri Resi gibi içimizin  haritasýný çýkartmýyoruz. Hani çýkartýp da asmýyoruz odamýzýn duvarýna.  Galiba bunun en büyük sebebi kendimizi keþfetmekten kendimizi bulmaktan korkmamýz. Hani gerçeði bulduðumuzda kendimiz için çizdiðimiz sýnýrlarýn yýkýlacaðýný biliyoruz. Kýrýlacaðýný biliyoruz kalýplaþtýrdýðýmýz içimizde ki ön yargý fay hattýnýn. Büyük bir deprem yaþayacaðýz bunun en kazý altýnda kalmaktan korkuyoruz.
             Hep içimize yol almak yerine kendimizden kaçarak baþkalarý olmak durumunda kalýyoruz. Baþkalarýnýn sevdalarýna yol alýyoruz, baþkalarý için aþýk oluyoruz, baþkalarý için öfkeleniyor, baþkalarý için gülümsüyoruz. Hayatýmýz dýþardan bize monte edilmiþ yaþamlarla örülü. Bize çizilen sýnýrlarýn dýþýna çýkamýyoruz. Kalýplaþmýþ, kliþeleþmiþ düþünce içerisinde bir kýsýr döngü fasit daire çizip duruyoruz. Ve her nedense içinde kazý yapanlara, içinin sýrlarýný keþfetmeye çýkanlarý “cahillikle”, “geri” olmakla suçluyoruz.
             Ne zamana kadar sürer bilmiyorum antik çaðlardan kalma düþüncelerle bu yolculuk. Nereye kadar gider bu gözü kapalýlýk. Ve ne kazandýrýr insana, ne kazandýrmýþtýr ki madenin ortasýna putlar dikenlere.
            Oysa biraz kendimizi zorlasak, kýrsak bize dayatýlanlarý, yürüsek içimizdeki yol boyu omuzlarýmýzda Ferhat misali kazma. Yürüsek her yaný çiçeklerle örtülmüþ patikadan.  Hemen yaný baþýmýzdan kazmaya baþlasak ne hazineler çýkacak karþýmýza, ne zümrütten tepeler, ne gümüþ tenli dereler, ne Anka kuþlarý kanatlanacak hemen oracýktan. Karunun hazinelerinden daha fazla hazine bulacaðýz. Farkýna varacaðýz “mutluluk”un içimizde olduðunun.
             Hani bir sabah gün doðumu ile açýlsak içimizdeki coðrafyanýn sularýna. Çözülmeyi bekleyen binlerce buzulun olduðunu göreceðiz kutuplarýmýzda. Karanlýklarý aydýnlatacak dýþýmýzda ki maðara adamlarýna yol gösterecek binlerce ýþýðýn varlýðýný hissedeceðiz. Binlerce güneþin doðduðunu ancak bir güneþin var olduðunu keþfedeceðiz. Yýldýzlarý sayacaðýz yakamozlu gecelerde. Mehtaplý þarkýlar düþecek dilimize. Sevmenin rengi deðiþecek eleðim saðmanýn altýndan geçtiðimizde. Yedi renkten yedi binlerce renkler türeteceðiz yarýnýn resmini çizmek için.
           Olmazlarýn ritmini duyar gibiyim. Ama hiç denemedik biz içimizdeki coðrafi keþiflere çýkmayý. Birkaç felsefecinin, birkaç psikologun çizdiði iç dünya haritasýndan baþka ne var ki elimizde. Oysa insanýn içindeki coðrafyanýn sýnýrlarý kainatýn sýnýrlarýndan daha geniþ bunu keþfetmeliyiz. Bize sunulanlar koça bir okyanusun içerisinde bir damla sudan daha küçük. Bize verilen birkaç söylemle içimizin sahilinde oyalanýp duruyoruz. Oysa her insanýn kendi coðrafyasý vardýr. Bu sebepten her insan kendi içine zaman zaman seyahatlara çýkmalýdýr. Çýktýðý seyahatlardan notlar almalý. Ve onu zaman zaman okumalýdýr içindeki adama.
 Söner mi sanýyorsunuz suyla içinizde ki yangýn?
 Döner mi sanýyorsunuz kýrýlan diþlisi çarkýn?
 Ýnsan en çok kendine uzak durmakta, yaban
 Oysa insan farkýnda olmasa da en çok kendine yakýn

              Bazen çekilmeliyiz içimizde ki Hira’ya  uzakta yaðan yaðmuru, yakýnda kavrulan çölü ve ötedeki sesi dinlemeliyiz.



 
 
 
 
 
 

 




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýçimizdeki Arka Sokakla
Aþk Her Zaman Merhamet Ýster

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Daðsýz Kentlerin Dramý
Her Sonbaharda Düþünce Katili Oluyoruz.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ele Benzemezdin Sen [Þiir]
Garibanýn Parkesi [Þiir]
Ben Aslýnda Buralý Deðilim Hemþerim [Þiir]
Ýz [Þiir]
Minyatür Yüzlü Kýz [Þiir]
Sýrtý Yere Gelmeyen Pehlivan [Öykü]
Yalancý Bahar [Öykü]
Töre [Öykü]
Türk Erkekleri Kadýnlaþtýrýyor [Eleþtiri]
Medya Gençleri Önce Ýlah Yapýyor Sonra Pazarlýyor [Eleþtiri]


HASAN MAHÝR kimdir?

Hiç kimse

Etkilendiði Yazarlar:
Nfk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HASAN MAHÝR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.