..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Kâmuran Esen




26 Eylül 2003
Öldüðümü Farzettim  
Güya öldüm, bakýn neler oldu.

Kâmuran Esen


Saçlarým alnýma döküldü...........


:DJJD:

Evde yalnýz olduðum bir gündü. Nedense birden ölüm geldi aklýma. Her zaman, sevdiklerimin yokluðunu; onlarýn yokluðunda ne yapacaðýmý düþünürüm, ama bu kez kendi yokluðumu düþündüm. Bir an için öldüðümü farzettim.........  “ Ölsem, annem, babam, kardeþlerim, kýzým , eþim, arkadaþlarým ne yaparlar acaba? ” dedim. 
Yokluðumda uzaktan, yakýnlarýmýn neler yaptýðýný izledim. Ölümümün; dünyada hiçbir þeyi deðiþtirmediðini, yakýnlarýmý pek etkilemediðini gördüm. Ne kadar sýradan biriymiþim meðer. Dünyada herþey saðlýðýmdaki gibiydi. Yaþam devam ediyordu. Bir tek ben yoktum,  o kadar. Öðrenciler okula, çalýþanlar iþine gidip geliyorlardý.Televizyonlar normal yayýnlarýný sürdürüyorlardý. Çöp arabasý her zamanki gibi, akþama doðru geliyordu evimin önüne, çöpü alýp gidiyordu. Arkadaþlarým “gün” adýný verdikleri gezmelerini yapýyorlardý. Zaman zaman, yazdýðý þiirleri bana telefonda okuyan arkadaþým, hiçbir þey olmamýþ gibi þiir yazmayý sürdürüyordu. Ama yine de vefalýydý. Adýma þiir yazmýþtý, yokluðumun kendisini nasýl etkilediðini anlatmýþtý bir þiirinde. Sevindim!...... Demek ki þairler vefalý kiþiler. 
Ablam, kardeþlerim eskisi gibi yoðun iþ temposunda idiler. Acýktýklarýnda yemek yiyorlar, susadýklarýnda su içiyorlardý. Normal yaþantýlarýný sürdürüyorlardý. Sanki  ne ben ölmüþtüm, ne de onlar beni kaybetmiþlerdi. Aðýr yaþam koþullarý, yokluðumu unutturmuþ olmalýydý onlara. Yoksa  böylesine bir kalemde silip atamazlar beni. 
Evimde bazý eþyalar deðiþmiþti. Koltuklar, kanepeler farklýydý. Son öðrencilerimle çektirdiðim ve bilgisayar masamda duran fotoðraf yoktu. Vestiyerde ne hýrkam vardý ne yaðmurluðum. Ayakkabýlarým kalkmýþ, onlarýn yerine baþka bayan ayakkabýlarý konmuþtu. Banyoda; saç fýrçalarýmý, fön makinemi, deodorantýmý de göremedim. 
Eþimin yanýnda bir kadýn vardý. Benden  genç ama çirkin bir kadýn. Güzel görünmek için çok çaba vermiþ  fakat  bu konuda hiç de baþarýlý olamamýþ bir görüntüsü vardý. Kanepeye yanyana oturmuþlardý eþimle. Saðlýðýmda, hiçbir kadýný eþime bu kadar yakýn görmemiþtim...Eþim  çok mutlu görünüyordu  yanýnda Beni çoktan unutmuþ bir hali vardý. Birlikte televizyon izliyorlardý.  Bunu pek yapmýyorduk saðlýðýmda. Çünkü tv izlemeyi pek sevmezdim.  
Ama eþimin mutlu görüntüsüne hiç inanmadým, inanmak istemedim. Otuz yýl yanýnda olan, yataðýný ve bedenini ýsýtan, birçok þeyi paylaþtýðý bir kadýný, bir kalemde silip atmak öyle kolay olmamalý. Ben onun eskimiþ ayakkabýsý gibiydim. Biraz deforme olmuþ, ama ayaðýnýn þeklini almýþ ve o nedenle en rahat edebildiði ayakkabýsý gibi. Hiçbir yeni ayakkabý içinde rahat edemez o. Eski ayakkabýsýný arar, biliyorum. 
Yayýn evlerinden geri çevrilen, basýlmamýþ þiir, deneme, öykü dosyalarým; çalýþma masama bitiþik kitaplýktaki  raflarda yoktu. En çok onlar için üzülüyorum. Öksüz býraktým onlarý. Acaba n’oldu onlara? Okuma gözlüðümü de göremedim  her zamanki  yerinde......Benden hiç bir iz yok ortalýkta. 
Her gün baþýna oturduðum bilgisayarýma bir örtü örtülmüþtü. Ýþlemeli, güzel bir örtü.Oysa ben onu hiç böyle gizlemeyi düþünmemiþtim. Her gün birkaç saatimi onun baþýnda geçirirdim. Zavallý bilgisayarým. Nasýl da sessiz ve hareketsiz. Neler ettim ben ona. Kýrkýmdan sonra öðrendim onu acemice kullanmayý. Kaç kez isyan etti bana, kilitlendi. Dilinden anlamýyordum çünkü. Ama son  aylarýmda oldukça iyi geçiniyorduk. 
Sonra babamý gördüm. Sakallarý iyice uzamýþ, yüzündeki çizgiler daha da derinleþmiþti. Bakýþlarýný belli bir noktaya dikmiþ, dalýp gitmiþti. Hep kendisini kaybetmekten korkardým saðlýðýmda.Yüreðinin, evlât acýsýyla böyle kavrulacaðýný hiç aklýma getirmemiþtim. Avcuna sýkýþtýrdýðý mendil iliþti gözüme. Caným babacýðýmýn benim için göz yaþý döktüðünde kullandýðý, gözyaþlarýný gizlediði mendil.. 
Kýzým, genç yaþýna raðmen  olgun bir kadýn görünümündeydi. Yorgun, bitkin, üzgündü. Gözleri kan çanaðýna dönmüþtü aðlamaktan. Kendisiyle birlikte aðlayacak, acýsýna ortak olacak bir kardeþi olmadýðý için, bunu kendisinden esirgediðim için, bana kýzýyor olmalýydý. Odanýn duvarlarýnda fotoðraflarým vardý. Bu fotoðraflarýn birinde; kýzýmla baþbaþa vermiþtik. Hatýrlýyorum, piknikte çekilmiþti bu fotoðraf. Kýzým henüz ilkokula gidiyordu. Rüzgâr saçlarýmýzý uçuþturmuþ, bir kýsmýný yüzümüze indirmiþti. Hatta  bu fotoðraftaki periþan halimizi gören ve o zaman henüz beþ- altý yaþýnda olan yeðenim; “ Hala! Bu fotoðrafý çektirdiðinizde siz çok mu fakirdiniz? ” diye sormuþtu. Öylesine periþan bir görüntümüz vardý fotoðrafta. 
Öðrencilerim  hayal kýrýklýðýna uðrattýlar beni. Çoðu, ölümümden habersiz görünüyordu. Benden aldýklarý ilk  feyzi, coþkuyu, azmi çoktan unutmuþ gibilerdi. Sanki ömürlerinin beþ yýlýný benimle birlikte geçirmemiþlerdi. Onlarýn gözünde; yaþýný baþýný almýþ, yýllarca öðretmenlik yaptýktan sonra emekli olmuþ, hatta belki de yaþlý bir öðretmendim ben. Onlara göre, yaþým öyle büyüktü ki. 
Giysilerimin hiç biri yoktu gardýropta. Öðrencilerimin karþýsýna özenli bir þekilde çýkmak  için ne çok giysi alýrdým saðlýðýmda. Hiç biri yok þimdi. Öðrencilerime veda ederken üzerimde olan, her giydiðimde  bana okuldaki son günümü hatýrlatan kýrçýllý lâcivert takýmým yok. Kahverengi döpiyesim, bej döpiyesim, kemik rengi döpiyesim de yok. Ya o çeþit çeþit çantalarým? Onlar nerdeler acaba? Bir çantam vardý, büro tipi, kahverengi. O çantamý çok severdim. Çok büyüktü. Ýçine, aklýma ne gelirse koyardým. Öðrencilerime lâzým olur diye yara bantlarý, kâðýt mendiller, kurþun kalemler, saçý daðýlan öðrencilerin saçlarýný toplamak için tokalar, daha neler neler. Bu çantayý taþýmaktan sol elimin avcu nasýr tutmuþtu. Emekli olduktan bir süre sonra, bu nasýr kaybolmuþtu. Çok üzülmüþtüm. Mesleðime, öðrencilerime ait bir iþareti kaybettim diye. 
Evimin pencere kenarlarýndaki, bahçedeki çiçekler bakýmsýzdý. Belli ki onlara, vitamin hapý veren yoktu. Kendi vitamin haplarýmdan verirdim onlara. Onlar da çoþtukça coþarlar, renk renk açarlardý. Þimdi ise sararan yapraklarý, solan çiçekleriyle kötü bir görüntü veriyorlar.Yokluðum, hemen belli oluyor çiçeklerin görüntüsünden. 
Peki ya arkadaþlarým? En çok onlar þaþýrttý beni, en çok onlar hayal kýrýklýðýna uðrattý . Sohbetlerinde adým  hiç geçmiyordu. Beni çok sevdiðini sandýklarým hatta emin olduklarým bile, yokluðuma çoktan alýþmýþlardý. Birlikteyken anlattýðým fýkralara gülenler, sohbetimi tatlý bulanlar sanki onlar deðillerdi. Hiç birini üzgün görmedim.Yokluðum, televizyonda severek izlenen bir dizinin sonu gibiydi sanki onlar için.Yapýmcýlar ya devamýný çekerler ya da onun yerine yeni bir dizi yaparlardý. Bana olan sevgileri; bu kadar mý yüzeyseldi, bu kadar mý pamuk ipliðine baðlýydý? 
 Mektuplarýma üzüldüm. Bana gelen ve açýlmamýþ mektuplarýma. Biri, seksen yaþýndaki bir erkek arkadaþýmdan gelmiþti. Aramýzda, otuzdan fazla yaþ farký olmasýna raðmen çok iyi anlaþtýðým bir arkadaþtan. Diðer mektup, asker mektubuydu.Yüzünü bile görmediðim, sesini hiç duymadýðým bir delikanlýdan gelmiþti. Bir þiir sitesinde tanýmýþtým onu. Þiirlerimi okumuþ, bana ileti göndermiþti. Zaman zaman yazýþýyorduk. Kendisi askere gidince, mektuplaþmaya baþlamýþtýk. Kendisine yazdýðým mektuplarla; asker ocaðýnda duyduðu ev, aile, anne özlemini hafifletmeye çalýþýyordum. Þimdi, mektubuna yanýt alamayýnca, kimbilir nasýl üzülecek. Kendisini ihmal ettiðimi sanacak. 
Peki ya annem? Annemi zor tanýdým. Nasýl deðiþmiþ! Birden yaþlanmýþ. Baktýðý yeri görmüyor gibi. Seccadenin baþýnda namaz kýlýyordu. Gözleri, çukurlarýna iyice çekilmiþti. Omuzlarýna yüklenmiþ bir aðýrlýðýn altýnda eziliyor gibiydi.....Sonra kalktý seccadeden. Adeta iki büklüm oturdu kanepeye. Gözlerinin pýrýltýsý yok olmuþ. Yokluðuma en çok üzülen o. Yokluðumun en çok etkilediði kiþi o. Annemim kalbini, beynini okuyorum adeta. Kendisinden önce çekip gittiðim, onun sýrasýný aldýðým için kahroluyor. 
Ölümümün; arkamda býraktýðým, çok sevdiðim birçok kiþi için, hiç de dayanýlmaz olmadýðýný anladým. Saðlýðýmda; birçok kiþi için çok deðerli, vazgeçilmez, yokluðuma dayanýlmaz olduðumu sanýrdým. Nasýl yanýlmýþým!  
Ýþte bu düþündüklerim, - güya- bu gördüklerimden sonra, ölümden daha da korkar oldum. Ayrýca, varlýðýmýn, birçok kiþi için pek de deðerli  olmadýðýný anladým. Yalancý sevgi ve dostluklara  inanmakla ne kadar hata yaptýðýmý da........Demek  ki, birçok kiþi için ben bir hiç’im! Yazýk!
                                                    26 / Eylül / 2003
 
 
 
 
 
 

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: bu aralar bende çok düþünüyorum!
Gönderen: Siyah / izmir
1 Aralýk 2003
Merhabalar Kamuran Haným; yazýnýzý galiba biraz geç okudum! bu aralar bende bu genç yaþýma raðmen oldukça sýklýkla ölümü düþünüyorum zaten ölümün yaþla ne alakasý var ki, hergün benim yaþýmda yüzlerce genç bir þekilde ebediyete yol almýyor mu, galiba bu konuyu bu kadar düþünmeme sebep olan þey, geçenlerde izmirdeki þu cafe yangýnýnda ölen iki arkadaþým oldu ilk önce, sonra þu lanet bombalar! ve evet en çok düþündüðüm þey, hatta garipte olsa hayrete düþtüðüm þey ben öldükten sonra hala yaþanacak bir dünya olucak bu tarafta, beni artýk içinde barýndýrmayan, hayatýn gerçeðimidir acý bir gerçekmidir bilmem ama evet dostlarda bir zaman sonra hayatlarýna devam edecekler ama olmasý gerekende bu deðilmi zaten, adý üstünde hayat! birde siz düþünün bu güne kadar kaç insaný ölüme verdiniz ve kaç tanesi için hala aðýtlar yakýyorsunuz, en sevdiðiniz insanlarýn ardýndan bile tekrar gülebiliyorsunuzdur mutlaka. son sözüm þu ölüm hakkýnda, gelirkende yalnýzdýk, giderkende yalnýz gideceðiz, ve kimseyi bunun için suçlayamayýz! ve bir soru size, cevaplarsanýz sevinirim! sizce, doðduðumuz gün yaþamayamý yoksa ölmeye mi baþlýyoruz! saðlýcakla kalýn! (bunlarýda kafanýza fazla takmayýn, hayat herþeye raðmen bizler için, mutlulukta hüzünde acýda ölümde! )

:: Offffff!....
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu
15 Ekim 2003
Bir kere bunlarýn hiçbiri olmayacak.hem sen sussana ya!ne o öyle ölüm mölüm!..aðzýndan yel alsýn arkadaþým.biliyor musun,en vefalý ben deðilim:)))çünkü böyle düþünmeye devam edersen sana yazdýðým þiirleri okumamam,ona göre!sahi seni özledim;hani birar fincan kahve içip edebiyatý,þiiri,hayatý çekiþtirdiðimiz anlar var ya,yaþamaya deðerdi...gel gayrý!..sevgilerle...

:: Ýlk siz deðilsiniz ve son olmayacaksýnýz.
Gönderen: M. Sinan Gür / Antakya
10 Ekim 2003
Yaþamýn anlamý (anlamsýzlýðý mý demeliyim?) iþte budur. Gerçek üzüntü verici, olacak þeyler. Önemli olan geride bir þeyler býrakmýþ olmak. Dikkat ettim, çocuðunuzdan ve torununuzdan söz etmiyorsunuz. Sizin için geride býrakýlan þey onlardýr, öðrencilerinizdir. Onlar bilmese de, düþünmese de onlarda sizden parçalar var. Þimdiye kadar nasýl geldiyse bundan sonra da öyle sürecek. Üzülüyorsunuz, haklýsýnýz ama böyle düþünmek sizi belkibiraz olsun rahatlatýr.

:: Hocam marhaba
Gönderen: Ýrfan Burunkaya / Antalya
10 Ekim 2003
Sevgili hocam, yazýný dikkatlice okudum. Sizin gibi insan canlýsý bir insanýn ölümü aklýna getirmesine çok üzüldüm. Yazýlarýnýzý okuyorum ve çok hoþuma gitti, sizleri seviyoruz çok selamlar

:: BURUK YAZI
Gönderen: ayse / ist
10 Ekim 2003
Yazınızı okurken içimi tuhaf bir burukluk kapladı ,adı soguk alan bir mevzu ,ama kaçınılmasıda imkansız bir olay,şunu söylemek isterim ki çok karamsarsınız siz zihinlerden silinmiyecek bir şahsiyetsiniz ,sizi sevdik ve sevecegiz ,allah saglıklı uzun ömür versin ve yıllar boyu beraber olalım SAGLICAKLA.....

:: bilmenizi istedim
Gönderen: Meryem Uçar Kayalý / izmir
3 Ekim 2003
Birþey yazýp yazmamayý düþündüm iki gündür, biri çýkýp yazsýn da sonra da ben yazarým dedim.. kimsein birþey yazmadýðýna inanamýyorum.. belli ki buradaki dostlarýnýz da yazmýþtýr ama siz onaylamamýþ olabilirsiniz.. belki bunu da onaylamazsýnýz.. ancak yazýnýn altýnda yorumumun çýkýp çýkmasý o kadar da önemli deðil, mühim olan sizin bilmeniz benim için.. Ben sizi sadece buradaki yazýlarýnýzdan ve arada geçen birkaç mailleþmemizden tanýyorum sadece.. Ve bu kadarý ile bile size öyle saygý duyuyorum ki... En azýndan benim için deðerlisiniz; bunu bilmenizi istedim.. Size bunu daha önce söyledim mi bilmiyorum ama bunun yazýlarýnýz ve öðretmen oluþunuz dýþýnda özel bir sebebi daha var.. Yazar sayfanýzdaki resminizde rahmetli anneme o kadar benziyorsunuz ki.. Niyetim arabeskleþmek deðil, sadece düþüncelerimi ve hissettiklerimi söyledim o kadar... sevgilerimle Meryem

:: baþlýksýz...ölüm gibi !!
Gönderen: Sarper Saðlam / ankara
3 Ekim 2003
dostluklarýn kabir kapýsýna kadar olduðu bir dünyada yaþadýðýmýzý/öldüðümüzü, duyarlý vicdanlar ince bir tefekkürle hissediverirler.. Dolayýsýyla Ýki nokta önemlidir: ** Seni hiç terketmeyecek olana HERÞEYÝNÝ VER !! ** Seni hiç unutmayacak olaný UNUTMA !! bunun dýþýnda hepsi boþ, deðil mi?! yani... TEK DOST O'DUR, gerisi masal kahramaný..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Pehlivan Tefrikasý Gibi Bir Ürya Gördüm
Elli Yaþýma Doðru Hayatýma Giren Erkek
Sen misin Vitamin Haplarýný Çiçeklerine Veren!
Hayatýmý Yazacak Biri Çýksa
Sen Yanýmda Olmalýydýn
Ben Bir Yalancýyým!
Yýllardan Alamadýðým Ýntikamý, Bir Çarþaftan Nasýl Aldým!
Vitamin Haplarýmý Çiçeklerime Verdim
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Gençlik Kirez Mevsimi Gibi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.