..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > Mehmet Sercan Tezcanoðlu




17 Kasým 2001
Afganistan'a Yeni Harita  
Mehmet Sercan Tezcanoðlu
Afgan halkýnýn geleceðine belirlemek isteyenler bir adým öne çýksýn..!


:BFDB:
Bush, Afganistan'a operasyon düzenlerken bunun uzun soluklu bir operasyon olacaðýný söylemiþti. Kuzey Ýttifaký'na baðlý güçlerin Mezar-ý Þerif'i ele geçirip Kabil'i tehdit eder konuma gelmesi savaþý bitirme noktasýna getirdi. Þimdi, Bush ve Müþerref bir açýklama yaparak Kuzey Ýttifaký'nýn daha fazla ilerlemesine engel olmaya çalýþýyorlar. ABD'nin savaþa girme nedeni intikamdý. Daha sonra yapýlan açýklamalarda Bin Ladin ele geçirilse de geçirilmese de savaþýn süreceði belirtildi. Ama beklenenin dýþýnda bir geliþme oldu ve Taliban askeri açýdan çok zayýf çýktý ve köþeye sýkýþtý. Bin Ladin ise hâlâ ortalarda yok. ABD'nin bu ikilemden nasýl çýkacaðý merak konusu.

Savaþýn sonuna yaklaþýlýyor görüntüsü, Afganistan'a ne olacak sorusunu akýllara getiriyor. Bu sorunun yanýtý aslýnda savaþ baþlamadan belli olmalýydý ya da zaten belli. Þu an ise çeþitli toplantýlar planlanýyor, açýklamalar yapýlýyor. Fransa, Kuzey Ýttifaký'nýn tek baþýna iktidar olmasýndan endiþe duyduðunu açýkladý ve geniþ tabanlý bir hükümet kurulmasý gerektiðini bildirdi. Fransa, sadece Kuzey Ýttifaký'nýn tüm Afganistan'ý temsil edemeyeceðini savunuyor. Ayný Fransa'nýn AB üyesi bir ülke olduðunu ve AB'nin Kýbrýs konusunda bunun tam tersi bir yöntem izlediði bilinen bir durum. Pakistan'da ise eski Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Aslam Beg'in yaptýðý "Kuzey Ýttifaký'nýn Kabil'i ele geçirmesinden sonra Afganistan'ýn bölünmesi kaçýnýlmaz" açýklamasý, Pakistan'ýn görüþünü açýklar nitelikte. Onlarýn en büyük korkularý ihtilal yaparak Pakistan'ýn baþýna geçen Devlet Baþkaný Pervez Müþerref'in bu karýþýklýk sýrasýnda ayný yolla koltuktan indirilmesi ve ülkenin kargaþa ortamýna sürüklenmesi. Afganistan nüfüsunun çoðunluðunu oluþturan Peþtun'larýn Pakistan'da da hatýrý sayýlýr bir çoðunluða sahip olmalarý ve bunlarýn Afganistan'da savaþ sonrasý çýkabilecek bir iç savaþa katýlmalarý ihtimali iki ülkeyi karþý karþýya getirebilir. Zaten Pakistan topraklarýný ABD'ye açarken bu riski istemeden de olsa üstlenmiþti.

Rusya ise, Afganistan'da ABD hakimiyetini istemediðinden BM'nin bölgeye yerleþmesini istiyor. Böylece BDT üyesi ve zengin enerji kaynaklarýna sahip Türkmenistan ve Özbekistan'ýn ABD'nin etkisine girmesini engellemeye çalýþýyor. Afganistan'da geniþ tabanlý hükümeti desteklemesinin en büyük nedeni de bu. Tabloya bakýlýrsa ABD'de geniþ tabanlý hükümetten yana. Ama ABD, yeni bir 11 Eylül daha yaþamamak ve Ruslar'a bu kadar yakýn bir mevziye sahip olmak için baþka çözümler de planlamýþ olabilir. Afganistan'ýn diðer komþularýný da unutmamak gerekiyor. Ýran, Çin gibi güçlü ülkeler sýnýrlarýnda bir ABD gücü istemiyorlar. Genel kaný, iç savaþ yaþanmamasý için Kabil'in tarafsýz bir bölge haline getirilerek silahsýzlandýrýlmasý. BM güçlerini de bölgeye yerleþtirmek düþünülenler arasýnda. BM her ne kadar bu fikre sýcak bakmasa da, eli kolu baðlý olduðu için mecburen buna uyacak.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, Afganistan'ýn geleceðine, Afganistan vatandaþlarý deðil, baþkalarý karar veriyor. Birinci Dünya Savaþý sonrasý için Wilson Prensipleri'ni ortaya atan ABD, diðer ülkeleri de yanýna alýp kendi söylediklerini çiðniyor. Bu yaþananlar size de bir þeyler hatýrlatmýyor mu?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn savaþ ve afetler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bizim Savaþýmýz Baþka

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýçine Þehrazat Düþen Roman

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dizlerimde Uyuttuðum Eylül [Þiir]
Martýlar Hiç Göç Eder mi? [Þiir]
Binbir Gece [Þiir]
Kadýn ve Gözleri [Þiir]
Hangi Gemi [Þiir]
Çocuk [Þiir]
Kadýköy [Þiir]
Ayrýlýk [Þiir]
Aþk [Þiir]
Ölü Martýlarýn Çýðlýklarý [Þiir]


Mehmet Sercan Tezcanoðlu kimdir?

1977 yýlýnda Ýstanbul'da doðdu. Ýlk, orta ve lise eðitimini Ýstanbul'da tamamladýktan sonra Marmara Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Genel Gazetecilik Bölümü'nü kazandý. Bitirdikten sonra ayný üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Basýn Ekonomisi ve Ýþletmeciliði Bölümü'nde yüksek lisans yapmaya baþladý. Þu anda tezini verme aþamasýnda olan Sercan Tezcanoðlu, ayný zamanda bir internet sitesinde kitap editörlüðü yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Buket Uzuner, Sait Faik Abasýyanýk, Edip Cansever


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sercan Tezcanoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.