..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Kâmuran Esen




30 Aðustos 2003
Can Dündar'a Neden Küstüm?  
Kâmuran Esen
Can Dündar çok sevdiðim bir yazar.


:EJAA:
Can Dündar çok sevdiðim bir yazar. Hem tv’deki programlarýný izlerim( izlerdim) ; hem bulabildiðim kitaplarýný, gazetedeki günlük yazýlarýný mutlaka okurum ( okurdum) . Ama iki - üç aydýr falan okumuyorum. Gazetedeki köþe yazýlarýný - belki sonra okurum diye - kesip saklýyorum kupon gibi. Fakat okumuyorum. Hatta okumakta olduðum bir kitabýný yarým býraktým, gerisini okumayacaðým. Çünkü kendisine küstüm. Barýþýrsak ( barýþýrsam yani ) okuyacaðým. Söz verdim. Kime mi? Kendime.......Ölmek var, dönmek yok.

Sebebine gelince: Aylardýr kendisine bir konuda fikir sormak istiyorum. Sorayým mý sormayayým mý diye günlerce düþündüm. Kendisine ileti göndereceðim, malum konuda ( bence malum) fikir soracaðým ama bakalým iletimi okuyacak mý? Okusa bile yanýtlayacak mý? Kimbilir her gün kaç ileti geliyordur kendisine. Hangi birini okusun, hangi birini cevaplasýn! Kýrk eli yok ya zavallýnýn(!).

Ama benim soracaðým soru, kendisinin fikrini alacaðým konu; öyle eften püften deðil . Hani ünlülere ( ya da herhangi birine ) ikide bir, “ Boþ vakitlerinizde ne yapýyorsunuz? ”, yok “ En sevdiðiniz þarkýcý kimdir? ”, yok “ Hangi takýmý tutuyorsunuz? ”, yok “ Gülben Ergen mi haklý, Hülya Avþar mý ? ” ya da “ Sizce bu yýl hangi takým þampiyon olur? ” gibi kýytýrýk soru deðil........” Falanca sanatçý gerçekten menüsküs ameliyatý mý oldu, yoksa selülit mi aldýrdý? ” türünden hiç deðil. Ünlü bir yazara sorulabilecek bir soru. Tamamen edebi yani.

Derken o günlerde Can Dündar’ýn bir kitabýna baþladým. Zevkle okuyorum, her zamanki gibi. Kitaptaki bir yazýsýnýn baþlýðý “ Nadide Sultan’ýn Göðüsleri ”........Yazýyý okuyorum ama, Nadide Sultan’la uzaktan yakýnda ilgisi yok. Nadide Sultan’ýn N’ si yok. Can Dündar, yazýnýn sonunda, okunmasýný saðlamak için ilginç bir baþlýk bulmasý gerektiðini düþündüðünü ve bu nedenle böyle bir baþlýk koyduðunu itiraf etmiþ. Ýnsanlar magazine çok ilgi duyuyorlar ya; o nedenle, böyle bir baþlýk olursa daha çok kiþi okur diye düþünmüþ.......Þaka yapmýþ yani.

Kendisini çok seviyorum ya zaten, bu þakadan sonra birden yakýnlýk duydum Can Dündar’a. Þaka yapan þakadan da anlar diye düþündüm. O halde ben de kendisine bir þaka yapabilirim.Yabancý da deðilim üstelik, iyi bir okuyucusuyum. Her gün o konuþuyor(!), ben dinliyorum.Yani bir kez de ben konuþsam , o dinlese. Neden olmasýn !

Derken þeytan dürttü, aklýma bir kurnazlýk geldi. Kendisine ileti göndereceðim ya; okumasý için, gelen onlarca e-mail arasýndan benimkini farkedebilmesi için, ben de ilginç bir konu baþlýðý yazmaya karar verdim. Öyle bir baþlýk bulmalýyým ki, anýnda açýp okusun.

Düþündüm düþündüm, ilginç bir baþlýk buldum. Destan gibi yazdýðým iletime, “.........’nýn Memeleri ” diye baþlýk koydum. Aklým sýra, kendi silâhýyla vuracaðým kendisini. Bununla da kalmadým. ” Eðer bana yanýt vermezseniz, yarým býraktýðým kitabýnýzý da, hiçbir köþe yazýnýzý da okumayacaðým;ileride okumak üzere saklayacaðým,” diye tehdit bile ettim(!)....."Dalga boyu aþmýþ nasýlsa; ha bir karýþ, ha beþ karýþ," diye düþünerek. Bir yazara verilebilecek en büyük cezanýn, yapýlacak en büyük tehditin bu olduðunu düþündüm. Hani “ Sivrisinek filin kulaðýna konmuþ; - Acýttým mý?- demiþ.” ya; benim yaptýðým da o hesap.

Ve yanýtýmý beklemeye baþladým; “ Umut fakirin ekmeði ye Memet ye! ” misali...... Ha bugün yanýt gelir, ha yarýn......” diyerek umutla bekledim günlerce.

Sonra ne mi oldu? Sanýrým üç ay geçti, hâlâ týk yok. Geleceði de yok.Ben de kendisine ve kendime verdiðim sözü tuttum. Ýleti gönderdiðim o uðursuz günden beri; çok sevdiðim, beðendiðim Can Dündar’ ý okumuyorum. Bana yanýt verinceye kadar da okumayacaðým. Bazý arkadaþlar ikide bir bana onun yazýlarýný e-postayla gönderiyorlar. Açmýyorum bile. ” El içinde vasiyet ettik bir kez, ölmemek olur mu! ”... Okumayacaðým iþte okumayacaðým.

Þimdi bana; “ Adamýn iþi var, gücü var; seni mi düþünecek? ” demeyin. Evet düþünecek ! Kendisini okuyan, seven, örnek alan okuyucularýný düþünecek. Ünlü bir yazar hele hele köþe yazarý olmak kolay mý!... " Nefesine güvenen borazancý baþý olur," demiþler. Düþünmezse iþte böyle olur. Benim gibi sýký bir takipçisini kaybeder........Onun iþi gücü var da benim yok mu? Benim de iþim gücüm var ama, ne yapýp edip kendisini okuyorum.

Kýsacasý, iletimi yanýtlamadý diye Can Dündar’a küstüm. Köþe yazýlarýný, hiçbir kitabýný okumuyorum. ” Tavþan daða küsmüþ, daðýn haberi olmamýþ,” diye bir atasözü var. Benim küslüðüm de ona benziyor. Neye benzerse benzesin, küstüm iþte, okumuyorum...

Eðer kendisini görürseniz veya bir merhabanýz varsa, söyleyin ona; bir an önce iletime yanýt versin. Çünkü onu çok beðeniyorum ve yarým býraktýðým kitabýný, birkaç aydýr biriktirdiðim köþe yazýlarýný okumak istiyorum. Ömrümü, Can Dündar’ýn köþe yazýlarýný biriktirmekle geçirmek istemiyorum.

Siz siz olun, size her þaka yapana þaka yapmaya kalkmayýn. Çünkü bazýlarý þaka yapmayý severler ama kendilerine þaka yapýlmasýndan hoþlanmazlar.Ya da konuþurlar da dinlemeyi bilmezler.... Ben, ünlü yazara yaptýðým þakadan bu anafikri çýkardým.

Bu yazýmdan siz de belki þu anafiki çýkarabilirsiniz: “ Eþeðe cilve yap demiþler, tekme atmýþ.”..........Ben de þakanýn tadýný mý kaçýrdým ne yaptým, bilemiyorum yani. Eeee! ne demiþer; " Tabak, sevdiði deriyi yerden yere vururmuþ.".....Bildiðim bir þey var, o da þu: Can Dündar çok iyi bir yazar. Yazýlarýný büyük bir beðeniyle okuyordum......... Ama bu, kendisine küsmeme engel deðil. Bunu da aynen iletin. Ve ayrýca þunu da bilsin ki; “ Adam adama gerek olur, iki serçeden börek olur."



Eylül / 2003 / Mudurnu












.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Can Dündar mý önemli,yazdýklarý mý???
Gönderen: Özhan Hakan / Van-Türkiye
9 Eylül 2003
Sayýn Kamuran Esen,þiirlerini çok büyük beðeni ve zevkle okuduðum biri. Fakat bu yazýda Sayýn Kamuran Esen bana çok faklý bir þekliyle göründü.Anladýðým kadarýyla Kamuran Esen Can Dündar'ýn yazýlarýný tamamen duygusal bir yaklaþýmla okuyor ve yazýlarýný okudukça kendini ona biraz daha yakýn hissediyor.Yani okumanýn temel amacýndan uzak,öðrenme,yararlanma veya benzeri bir amaç gütmeden okumuþ...Can Dündar kendisine gönderilen her maile cevap verirse yazmaya vakit bulur mu sizce?Býrakýn lütfen bunlarý ve yazýlarý yazarlarýndan ötürü deðil,içeriðinden ötürü okumayý deneyin...Dilerim alýnmaz bu eleþtirimden ötürü. Saygý ve þiirin dostluðuyla...Özhan Hakan

:: katýlýyorum
Gönderen: zeki / Ýzmir
9 Eylül 2003
Bu davranýþýnýza katýlýyorum. Daha beteri benim baþýma yaklaþýk altý yýl önce geldi. Bir kitap fuarýnda bir yazarla (ayný zamanda büyük bir yayýnevi ortaðý) oturup çay iceceðiz, yeni kitap çýkaracaðým onu konuþacaðýz, O standda duruyor, ben kafetaryaya geçtim. On dakika sonra o büyük yazar geldi! Çaylarý söyledik, bir dakika ya konuþtuk ya konuþmadýk, 17-18 yaþlarýnda iki kýz yanýmýza geldiler. Ellerindeki kitaplarý imzalatmak istediklerini söylediler. Yazar onlara biraz ilerdeki masaya oturmalarýný, þimdi yanlarýna geleceðini söyledi. Kýzlar gitti, 5-6 saniye sessizlik oldu, ve o yýllarda 48-50 yaþlarýnda olduðunu düþündüðüm yazar, bana aynen þöyle dedi; "Kusura bakma; çýtýrlar geldi, belki birþeyler çýkar, iyi günler..." Ne o sahne, ne O an hissettiklerimi hiç unutmadým, hiç unutmayacaðým. Ogünden beri ne o yazarý okudum, ne de sahip olduðu yayýnevinden çýkan bir kitabý. Merak edenler için söyleyeyim; o yayýnevinin bütün kitap kapaklarý beyaz olur.

:: Ýlginç :)))
Gönderen: S. Murat ERSOY / Kýrýkkale
31 Aðustos 2003
Yazýný okudum, aslýnda niçin okudum sorusunu cevaplayayým önce; "Can DÜNDAR" ile ilgili her yazýyý okurum, saldýrý varsa saldýrýrým, övgü varsa sevinirim. Senin gibi bir fanatiðiyim iþte. Anlaþýlan sen Can DÜNDAR'ýn tüm yazýlarýný okumamýþsýn. www.candundar.com daki 3 tane yazýsý var lakin 2. yazýsýný okumaný tavsiye ederim size. Adam bas bas baðýrmýþ aileme zaman ayýramýyorum diye. O'na da hak vermek lazým. Bir sürü iþi arasýnda ailesine vakit ayýramýyorsa sana nasýl ayýrsýn ki? Ben de bir mail yazdým Can DÜNDAR'a. Henüz 2-3 gün oldu -ki benim meselem sadece izin almak- cevaplamazsa da olur. Birisini sevmek, O'na sevgi ile baðlanmak, O'nun senin için bir ideal kimlik olmasý kolay bir iþ deðil. Seviyorsan eðer þunu unutmamalýsýn: seven sorgulayamaz, sorgulamamalý. Eleþtirinin çaðý baþlamamalý Can DÜNDAR'ýn deyimiyle. Can DÜNDAR yazarlýðý seçmiþse okuyucularýnýn maillerini cevaplamayý hesap etmemiþtir sanýrým. Tavþan daða küsmüþ, daðýn haberi olmamýþ misali deðil olay. Zamansýzlýk olayý tamamýyla, eðer seni duymuþsa ve buna da zamaný olmuþsa eminim seni cevaplayacaktýr buna en ufak bir þüphe duymuyorum. Mükemmel yazýlarýn sahibi olmak için önce mükemmel bir yüreðe sahip olmanýz lazýmdýr deðil mi? Can DÜNDAR mükemmel yazýlarýn sahibi bir insan ve bana göre mükemmel bir yüreði var: benim en þikayet ettiðim konu ne biliyor musunuz; Can DÜNDAR'ýn o buðulu sesiyle yaptýðý programlar var ya, o programlarý seyredemiyorum diye kýzýyorum TV patronlarýna. Ama Can DÜNDAR'a kýzmak mý, O'na kýzamayacak, O'nu sorgulamayacak, O'na kýrýlamayacak, O'na küsmeyecek kadar seviyorum O'nu. Þayet siz de seviyorsanýz O'nu, bu dediðimde haklý olduðumu görecek ve sonuna kadar hissedeceksiniz. Baþarýlar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul Sizin Olsun
Fatma Nine'nin Günlüðü - 9
Rahatýmýzý Bozan Birileri Olmalý Yanýmýzda
Fatma Nine'nin Günlüðü - 8
Sinir Olduðum Tipler - 6
Üþür Yalnýzlýðýmýz
Evli Erkeklere - Ukalâca Deðil, Naçizane - Öðütler
Küçük Yerde Yaþamanýn Zorluklarý
Çocuklarýmýzý Anlayabilmek
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.