..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > ESRA BAYKAL




25 Temmuz 2003
Artýk revaçta olmayan aþk mý edebiyat mý?  
ESRA BAYKAL
“ Artýk aþk pek tutulmuyor. O’nu ozanlar öldürdü. O kadar çok aþktan bahsettiler ki, artýk kimse inanmýyor.”


:CJJH:
“ Artýk aþk pek tutulmuyor. O’nu ozanlar öldürdü.
O kadar çok aþktan bahsettiler ki, artýk kimse inanmýyor.”
-Oscar Wilde.



“ O kadar çok bahsettiler ki, artýk kimse inanmýyor...”

Edebiyatýn en temel konularýndan biri olan “aþk” uzun süredir, ölümlüler arasýnda düþen ve inandýrýcýlýðýný kaybeden bir trend. Aþkýn yükseliþe geçtiði tek kuþak, ’68 kuþaðý...Yeni jenerasyona baktýðýmýz da, iliþkilerini ýþýk hýzýyla yaþadýklarýný, her türlü duygu gibi aþký da hýzla tükettiklerini gözlemliyoruz. Yaþadýklarý iliþkilerde temel kýstaslarýnýn, derin duygular, fedakarlýklar, acýlar, kayýtsýz þartsýz baðlýlýklar, sadakat yerine, para, eðlence, prestij olduðunu net bir biçimde görüyoruz.

Peki, günümüz aþklarýnýn (?) veya iliþkilerinin bu derece yozlaþmasýnda edebiyatýn etkisi veya bundan etkileniþi ne düzeydedir?

Bülbül’ün Gül’e, Leyla’nýn Mecnun’a, Aslý’nýn Kerem’e, Romeo’nun Juliet’e duyduðu temiz, karþýlýksýz, ölümüne aþklarýn yerini, bugün Ahmet Altan’ýn “Aldatma”sý, Ayþe Arman’ýn köþe yazýlarý, vb. gibi, insanlarýn yaþadýklarý karmaþýk düzen içerisinde tükettikleri, uðruna çok da kafa patlatmadýklarý sýð duygular aldý. Bir anlamda aþk ve edebiyat zamana ayak uydurdu!

Sheakspear’in, Abdülhamit Hak’ýn, Sait Faik’in yazýlarýnýzda karþýlaþtýðýmýz aðdalý cümlelerin, uzun tasvirlerin, methiyelerin yerini bugün, en basit cümle dizimleri, en net anlatýmlar, imadan ve derinlikten yoksun cümleler aldý. “Kendinizi ve partnerinizi tanýmanýn 20 kuralý”, “ Mutlu bir beraberliðin 45.000 inceliði” gibi bir gerizekalýya hitap edercesine, iyi bir iliþki için neler yapmanýz gerektiðini listeyen saçma sapan kitaplar, sözüm ona edebiyat listelerinde ilk sýradalar.

Romeo’nun Juliet’in gülüþü için kurduðu ve onlarca sayfa alan betimlemelerin yerinde bugün, “ içimi gýdýklayan gülüþü”, “ ay bir güldü valla pek fena oldum” gibi kendini cümle sanan bir takým kelime yýðýnlarý dolaþmakta.

Modern aþklarý incelediðimizde; uðruna badireler atlatýlan, destanlar yazýlan, daðlar delinen, yemeden içmeden kesilinen aþklarýn yerini, günü birlik ve hatta gecelik iliþkiler aldý. Artýk kimsenin kimseye, uzun uzadýya tahammülü yok. Kimse kendinden öte kimseyi sevmiyor veya buna vakti yok. Bir evlilikte çiftler birbirleri ile kavga etmiyorlarsa anormal addediliyor. 5 yýlý geçen evlilikler neredeyse Guinesse’e girmek üzere...Babam ve annemin 25. yýlýna giren evlilikleri, dehþetle izlenirken, babamýn her cumartesi anneme aldýðý çiçekler, babamýn kesinlikle annemi aldattýðý þeklinde yorumlanýyor. Sevgilinize, arkadaþlarýnýzýn yanýnda “caným, aþkým” gibi kelimelerle hitap ediyorsanýz, otomatikman “iðrenç” bir iliþkiniz olduðu düþünülüyor. Evlenmek artýk “out”, ve hatta uzun iliþkiler yaþayanlar oldukça “ demode” algýlanýyor.

Bu paralellikle bakýldýðýnda, insan yaþamýndaki tüm deðiþimlerin, edebiyatý da ayný oranda etkilediðini görebiliyoruz. Aþklar yozlaþtýkça, uðruna kurulacak özenli cümleler veya
yaþanmýþlýklar olmadýkça, edebiyat da sýðlaþýyor. Ýnsanlar birbirlerine tahammül edemedikçe, edebiyatçýlar da aðdalý cümlelerden, acýlardan, fedakarlýklar vazgeçerek, daha gerçek, daha hayatýn içinden cümleler ve öyküler kurguluyorlar.

Bizi bu noktaya getiren edebiyat mý, yaþadýðýmýz “modern” hayat mý? Oscar Wilde’ýn dediði gibi, ozanlarýn bize sunduðu ve yüzyýllarca anlattýklarý ideal aþklarý bulamadýðýmýz için mi biz artýk aþka inanmýyoruz? Edebiyattan esinlenen insan, yaþadýðý iliþkiye romanlarda gördüðü vaatleri ve anlamlarý yüklediði, ancak, bu vaatleri yerine getiremediði veya karþýlýk göremediði için mi artýk aþka ve klasik edebiyata deðer vermiyor? Bu yüzden mi mantýk evlilikleri çoðalýyor? Bireyciliði, önplanda tutan, egosantrik eserler bu yüzden mi okuyucular arasýnda giderek beðeni topluyor?

Bundan yýllar ve yýllar önce ideal aþklarý, uzun ve aðdalý cümlelerle anlatan klasikler yüzünden mi, bugün gerçek aþktan umudumuzu kesiþimiz; yoksa içinde yaþadýðýmýz karmaþýk hayatta, bizim mi uzun cümlelere ve geçirilecek biraz acýtan gecelere tahammülümüz yok?



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Sorgulamalarýn bitmemesi dileðiyle..
Gönderen: aynur özbek uluç / Ýstanbul/Türkiye
26 Þubat 2005
Durum tespiti yapmaya çalýþan bir yazý okudum.Pek çok yerde hatta çoðunluðunda doðru noktalara deðinen bir yazý. Ama tamamý konusunda diyemeyeceðim. Örneðin Ayþe Armaný'ý ve Ahmet Altan'ý ayný kefeye koyan yaklaþýmý haksýz buldum.Daha özenli gözlemler beklerdim buna soyunmuþ bir yazýda.. "Aþklar yozlaþtýkça, uðruna kurulacak özenli cümleler veya yaþanmýþlýklar olmadýkça, edebiyat da sýðlaþýyor." Bu çok yerinde bir tespit..Ama tersten bakýp edebiyattaki büyük aþký gerçekte göremediði için pratik yaþamda agresifleþen insan tiplemesini ayaðý yere basmayan bir yaklaþým olarak algýladým..Ama konuya bir sorgulama getirmesi açýsýndan yararlý olabilir. Çünkü ancak sorgulamaktan vazgeçmedikçe kaybetmeyeceðiz o güzellikleri. Kanýksayýp kabullendikçe kendimize "geçmiþ olsun" diyecek bakýþ açýmýz bile kalmayacak yoksa.. saygýlarýmla.. aynur özbek uluç

:: a þ k
Gönderen: halime / istanbul
28 Aðustos 2003
sevgili Esra, öncelikle böyle bir konuya deðidiðin için sana teþekkür ediyorum. edebiyat aþký öldürmedi, günümü aþklarý edebiyatý öldürdü senin de deyiminle... bence bu tamamen günümüz toplum yapýsý ve koþullarýyla iniltili. ulaþýmýn yaygýnlaþmasý, dünyanýn küçülmesi ve globalleþmesiyle aþklar da renk deðiþtirdi. büyük þehirlerdeki aþklar ile köylerde yaþanan aþklarý karþýlaþtýrdýðýmýzda da bu gerçeði görebiliriz. bugün aþklar artýk cep telefonlarýndaki hazýr mesajlarla anlatýlýyor sevgililer arasýnda. sanki kek tarifi verir gibi aþk tarifleri veriliyor. sevgiler bu kadar kolay ve basit mi anlatýlýyor? bu evrim gibi birþey... nasýl insanlar -ki bütün canlýlar- evrimleþiyorsa aþk da evrimleþiyor olamaz mý insanlarla birlikte?... yaþadýðým yoðun bunalýmlar ve aþk acýlarý yüzünden çok yakýnlarým tarafýndan "nesli tükenmiþ" olarak tanýmlandým. "uyan artýk, günümüzde böyle aþklar yok denildi." bu sözleri ilk duyduðumda beynimden vurulmuþa döndüm. ancak günümüzde nasýl soylarý tükenmekte olan ve hatta bazýlarý koruma altýna alýnan canlýlar varsa belki de ben ve benim gibi ve senin gibi düþünen bizlerin de nesli tükenmektedir. biz diðer yönlerden deðil ama belki de "aþk"ta çaðýn gerisinde kaldýk... insanlarýn tercihleri kendilerine aittir. bunlarý öðrendikleri, yaþamlarý ve gördükleri ile oluþtururlar. günümüzde hýzlý iletiþim, inanýlmaz bir reklam sektörü ve sinema ile gündem belirleniyor. bize bu gündemde olmak, gündemin gerisinde kalmak ya da gündemin ilerisinde olmak gibi tercihler ve durumlar kalýyor. ister evrimleþsin, ister evrimleþmesin dünyanýn ilk varoluþundan beri yeryüzünde var olan ve eðer olacaksa yok oluþuna dek kalacak olan "aþk"týr.. aþk iter kýzýlderililerin haberleþtikleri gibi dumanlarla, bulutlarla anlatýsýn, ister cep telefondaki msajlarla; ve ister düþüncelerde, hayallerde, düþlerde yaþansýn, ister tensel... herþeye raðmen yozlaþmamýþ ve bayaðýlaþmamýþ aþklarýn yaþanmasý dileðiyle...

:: Bu yazý için ne diyeceksiniz?
Gönderen: Bir Ýzedebiyat okuru / Ýstanbul
4 Aðustos 2003
çok beðendim diyeceðim. Ahmet Altan'ýn ve Fuzulî'nin, Shakespear'in 'sözde' ayný duyguyu anlatýyor olmasý ne acý. Bakýþaçýsý güzel ve cesaretli. Tebrik ve teþekkür.

:: .
Gönderen: M. Sinan Gür / Ýstanbul
27 Temmuz 2003
Duum tepiti yapmýþsýn. Çok yerinde ve doðru... Peki sen ne düþünüyorsun?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Sen
Bir Tek Beyaz Gül
Bir Çingene Masalý
Otogarlar, Kalanlar Ýçindir
Büyük Bir Aþtan Geriye Kalanlar - 2
Aþka dair...
Büyük Bir Aþktan Geriye Kalanlar - 1
Son Veda
Büyük Bir Aþktan Geriye Kalanlar - 3

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.