..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Mehmet Sinan Gür




11 Mayýs 2003
Aklýnýz Fikriniz Dondurmadadýr!  
(Diyarbakýr’dan)

Mehmet Sinan Gür


Anadolu'nun renkleri hiç eksilmesin; artsýn.


:BCCB:
Diyarbakýr, Güneydoðu Anadolu’da Türkiye’mizin bir kenti. Nüfusu 1 milyona yaklaþmýþ. Küçük bir Ankara. Hem insanlarýyla, hem susuzluðuyla. Diyeceksiniz ki Dicle var; ama kent Dicle’den kopuk yaþýyor. O tarafa yalnýz gecekondular bakýyor. Nehir kentin içinden geçmiyor. Aþaðýdan, uzaktan, bir seyirlik izni bile çok az veriyor kente.

Diyarbakýr’da yazýn bulunmadým. TV’den bildiðim kadarýyla yazýn çok sýcak oluyormuþ. Geçen yýl çalýþtýðým ofiste Dicle kýyýsýndaki Hevsel bahçeleri için projeler yapýldý. Belki bir mesire, eðlence yeri gibi kentin biraz nefes almasýný saðlayacak.

Bu ayrýlýk, gayrýlýk konuþmalarý olmasaydý ne kadar iyi olurdu. Þimdi çoðu kimse (ben de dahil) kafayý oraya takmýþ durumda, yaþamýn tadýný çýkaramýyor. Çocuklar, böyle þeyler çocuklarýn umurunda deðil. Onlarýn aklý fikri þekerde, dondurmada. Yolda yürürken kulaðýma kýsa bir cümle çalýndý. Bir Diyarbakýrlý anne kýzýný böyle azarlýyordu:

“Aklýnýz fikriniz dondurmadýr!”

Ýçimden gülümsedim. Sakýn yanlýþ anlaþýlmasýn, annenin söyleyiþ biçimi hoþuma gittiði için gülümsedim. Bu sözü batýda yaþayan bir anne “Aklýnýz fikriniz dondurmada!” þeklinde söylerdi. Güneydoðulu vatandaþlarýmýz her cümlede fiil kullanmanýn gerekliliðine inanmýþ. Bir bakkala girip “Ekmek var mý?” diye sorunca bakkal “Vardýr” der. Halbuki sorusuna göre ‘var’ ile ‘vardýr’ arasýnda anlam farký ‘vardýr.’ ‘vardýr’ bir olasýlýk belirtir. Yani vardýr belki ama olmayabilir de... Bir de ayný Ruslar gibi cümlenin sonunu incelterek soru cümlesi yapýyorlar. “Bu akþam internet kafeye gidiyorsun?” “Gidiyorumdur.” “Bu VCD’yi gördünüz?” “Görmemiþizdir.” Diyarbakýr’a bu gidiþimde (ikinci gidiþim) benim de dilim, düþünce biçimim biraz Diyarbakýrlýlara benzedi.

Neredeyse her akþam internet kafeye gidiyordum. Hep ayný yere gittiðim için görüþe görüþe oradakilerle dost oldum (Bir de iþyerindeki dostlar vardý). Benim döneceðimi öðrenince çok üzüldüler. Ýnternet hýzý çok yavaþtý. Her gün espri konusu oluyordu. Arkadaþ bana sorar: “Nasýldýr hýzý? “Çok yavaþtýr.” (hýzlýydý dememi arzu ederek) Bir soru daha sorar:“Demin nasýldý?” “Daha berbattý.” Sonra konuþmalar... “Baðlantý kopmuþtur.” Baðlantý gelmiþtir.” Orada benden baþka insanlar da internete baðlanýyordu tabi. Bakardým, akýllý insanlar, Ýstanbul’da Ankara’da okumuþlar, teknik seviyesi çok yüksek olanlar da vardý. Ama bir konuþmaya baþlayýnca ortalýk Levent Kýrca’nýn parodilerine benzerdi.

Biri seslenir:
“Bu makine ‘hotmail’e girmiyor.”
“Güvenlik derecesini bir derece azaltmak gerekmektedir.”
“Bu makine internete baðlanmýyor.”
“Onun proxy ayarlarý bozulmuþtur.”
“Senin nikin nedir?”
“Bunun da aklý ‘chat’le bozulmuþtur.”
Bazen bilgisayarlar arasý oyun oynarlar. Düþmana karþý birbirlerine yardým ederler.
“Oradadýr. Üst katta, sütunun arkasýndadýr.”
Pek iyi söyleyemedim ama iþte bunun gibi þeyler. Keþke not alsaydým.

Ofiste de durum çok farklý deðildi. Bazen kýzdýk, bazen güldük. Ýyi kötü günlerimiz oldu. Hep çalýþtýk ama bazen de mutfak sohbetleri yaptýk. Sekreterimiz bir keresinde cesaretini toplayýp bir espri yaptý. “Hatice’ye bakma, Netice’ye bak; Netice daha güzel bir kýzdýr.” Erciþli arkadaþýn söylediði ise gerçek bir olaymýþ. Bir genç aþýk olmuþ; abisi - daha deneyimli olduðu için - ona nasihat vermiþ: “Ben senin abinem. Yedi yýldýr sevmiþem, heç çaktirmamiþem.” Ýþte saf ve temiz bir Anadolu gencinin içinden geçenler. Acaba hangimiz gençliðinde ayný þeyi yapmamýþtýr? Umarým bunlarý yazdým diye bana kýzmazlar. Ha, evet, bir de çok alýngandýrlar. Ben de cesaretimi toplayýp bunlarý yazdým.

Geçenlerde bir fýkra dinledim. Çok hoþuma gitti. Hep Karadenizli, Laz fýkralarý anlatýlacak deðil ya, bir tane de güneydoðu fýkrasý olsun. Arkadaþlarýn affýna sýðýnarak onunla bitireyim.


Harran ovasýnda bir klasik müzik konseri verilmiþ. Konserden sonra bir TV spikeri köylülerin arasýna girip konser hakkýndaki düþüncelerini almak istemiþ. Mikrofonu bir köylüye uzatmýþ.
“Konseri nasýl buldunuz?”
“Harran ovasý, tarihinde böyle rezalet görmemiþtir.”
“Neden?”
“Allegroyu moderato çalmýþlardýr.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Canlý Balýk
Baraj Sorusu: Beni Seviyor Musun?
Lenin'in Mozelesini Ziyaret
Sahalin'de Altý Ay
Ölüm Anýnda Görülen Tünel ve Iþýk
Müzik Film - Hair
Cadde'de Eðlence
Önyargý
Çanakkale Gezisi - 2
Ýki Günlük Çanakkale Gezisi - 1

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.