..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Mehmet Sercan Tezcanoðlu




12 Ekim 2001
Ýçine Þehrazat Düþen Roman  
Birinci Kitabýn Deðerlendirmesi

Mehmet Sercan Tezcanoðlu


Nejat Elibol'un Scala Yayýnlarý'ndan çýkan iki ciltlik romaný Haydar Bey ve Masallar Anlatýcýsý Þehrazat”la adýndan sýkça söz ettiriyor. Daha önce de “Direnen Haliç”, “Yolculuk” gibi romanlara imza atan Elibol,


:CJCI:
Nejat Elibol ismini hiç duydunuz mu? O bir emekçi, sendikacý ve yazar. Bugünlerde Scala Yayýnlarý’ndan çýkan iki ciltlik romaný Haydar Bey ve Masallar Anlatýcýsý Þehrazat”la adýndan sýkça söz ettiriyor. Daha önce de “Direnen Haliç”, “Yolculuk” gibi romanlara imza atan Elibol, son eserinde çok farklý bir roman kurgusuyla karþýmýza çýkýyor.

Kitabý görenler, yazar kýsmýnda üç kiþinin adýný görürler. Nejat Elibol, Haydar Bey ve Þehrazat. Haydar Bey ve Þehrazat aslýnda romanýn kahramanlarýdýr. Ancak Nejat Elibol’un yaptýðý kurgu bu iki karakteri, kendisiyle birlikte yazar konumuna getirmiþtir.

Romanda Petrol-Ýþ Sendikasý’nýn Ýstanbul Þubesi Baþkaný Haydar Bey’i bir yandan roman yazmaya çalýþan bir yandan da haksýzlýða gelemeyen kiþiliðini sendikacýlýðý için sonuna kadar kullanan bir karakter olarak görüyoruz. Gerçek bir olaydan, TIPSET’teki iþçi direniþinden alýnan konuda, isimler deðiþtirilerek kullanýlmýþ. Örneðin, TIPSET’in yerine TIBZET adý tercih edilmiþ. Haydar Bey’de aslýnda Nejat Elibol’un ta kendisi. Yazar, Petrol-Ýþ yönetimindeyken bu mücadelede yer almýþ.

Þehrazat’a gelince. Onun konumu çok farklý. Ünlü, Bin Bir Gece Masallarý’nýn anlatýcýsý Þehrazat, 3 yýl boyunca masal anlatarak canýný kurtarmaya çalýþmýþ bir karakterdi. “Haydar Bey ve Masallar Anlatýcýsý Þehrazat”ta ise daha deðiþik bir rolü var kahramanýzýn. Haydar Bey’in yazmaya çalýþtýðý romana yol gösterirken izliyoruz onu. Bilgisayar’ýn içinde yaþayan, interneti keþfeden ve dünyada yazmak isteyen herkesin karþýsýna her an çýkabilecek bir internet cini, ya da ilham kaynaðý diyebiliriz onun için.

Roman örgüsünün geliþimi Þehrazat ile Haydar Bey’in karþýlaþmasýyla baþlýyor. Bu sýrada bir grup TIBZET iþçisi de sendikalaþmak için Petrol-Ýþ’e baþvuruyor. Bu geliþim romanýn konusunu sendikalaþma hareketine yönlendiriyor. Kitabý okudukça, Türkiye’de sendikalaþmanýn önünde ne kadar çok engel olduðunu görüyorsunuz. Tüm bunlarýn yaný sýra bir grup olarak yaþamanýn getirdiði sorunlar ve bunlarýn çözümleri irdeleniyor.

Bunlarla da kalmýyor Nejat Elibol, bazý aþýrý fraksiyonlarýn mücadeleleri nasýl haksýz hale getirebileceðini de örnekleriyle romanda veriyor. Devletin iþçinin yanýnda olmaktansa, iþverenin yanýnda yer aldýðýný öne süren bir anlatým var, ki bu hiç de haksýz deðil. Düþünmek gerekiyor, Türkiye’de kaç tane iþletmede sendika barýndýrýlýyor. Biraz inceledikten sonra, ülkemizde sendikacýlýðýn, sendikanýn yaþam alaný olmadýðýný söyleyebiliriz.

Þimdi toplumsal konularýn aðýrlýkta olduðu bir roman olduðunu düþünebiliriz. Kitabýn içinde öyle ahým þahým, abartýlý anlatýmlar bulmanýz mümkün deðil. Her ne kadar son dönem yazarlarý, okuyucuyu buna alýþtýrsalar da, bu popülerizmin yakýn bir zamanda yerini baþka popülerliklere býrakacaðýný tahmin etmek hiç de zor deðil. Bu nedenle Nejat Elibol’un kitabýný son zamanlarda yayýmlanan birçok romana göre daha oturaklý ve daha kalýcý buluyorum.

Bu arada kitap da bir aþk hikâyesi de var. Ama bunu çözmek okuyucuya kalýyor. Haydar Bey, Þehrazat’a mý aþýk; yoksa romanýnda yarattýðý karaktere mi? Bunu okudukça göreceksiniz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Afganistan'a Yeni Harita
Bizim Savaþýmýz Baþka

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dizlerimde Uyuttuðum Eylül [Þiir]
Martýlar Hiç Göç Eder mi? [Þiir]
Binbir Gece [Þiir]
Kadýn ve Gözleri [Þiir]
Hangi Gemi [Þiir]
Çocuk [Þiir]
Kadýköy [Þiir]
Ayrýlýk [Þiir]
Aþk [Þiir]
Ölü Martýlarýn Çýðlýklarý [Þiir]


Mehmet Sercan Tezcanoðlu kimdir?

1977 yýlýnda Ýstanbul'da doðdu. Ýlk, orta ve lise eðitimini Ýstanbul'da tamamladýktan sonra Marmara Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Genel Gazetecilik Bölümü'nü kazandý. Bitirdikten sonra ayný üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Basýn Ekonomisi ve Ýþletmeciliði Bölümü'nde yüksek lisans yapmaya baþladý. Þu anda tezini verme aþamasýnda olan Sercan Tezcanoðlu, ayný zamanda bir internet sitesinde kitap editörlüðü yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Buket Uzuner, Sait Faik Abasýyanýk, Edip Cansever


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sercan Tezcanoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.