..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Mehmet Sinan Gür




9 Ekim 2001
01 14 Teröre ve Savaþa Hayýr!  
Mehmet Sinan Gür
Bir durum karþýsýnda doðru tespit yapmak çok önemlidir. Yanlýþ bir tespit yapýlýrsa bunun ucu çok yanlýþ yerlere çýkar. Gördüðünüz baþlýk fevri bir þekilde söylenmemiþtir. Ben böyle düþünüyorum. Farklý düþünen varsa benim yaptýðým gibi nedenini açýklasýn.


:CEIC:
Bir durum karþýsýnda doðru tespit yapmak çok önemlidir. Eðer yanlýþ bir tespit yapýlýrsa bunun ucu çok yanlýþ yerlere çýkar. Gördüðünüz baþlýk fevri bir þekilde söylenmemiþtir. Ben böyle düþünüyorum. Farklý düþünen varsa benim yaptýðým gibi nedenini açýklasýn.

En son söylenecek sözü en baþýndan söylüyorum. Teröre nasýl karþý isek bu savaþa da karþý olmalýyýz.

PKK terörü yalnýz ülkeyi bölmek niyetinde olan kiþilerin deðil, kendi kiþisel çýkarlarý peþinde koþanlarýn terörü idi. Þimdi de ayný durumla karþý karþýya bulunuyoruz. Dinciler bu savaþa kendilerine benzeyen kiþiler zarar gördüðü için itiraz ediyorlar. Ancak itiraz edilmesi gereken asýl nokta Türkiye’nin Amerikanýn amaçlarýna hizmet etmesidir. Bu savaþta aktif olarak yer almakla Türkiye kendisine bir yarar saðlamayacaðý gibi masum insanlarýn ölümüne de neden olur.

Ýkiz kulelerin yýkýlýþýnda ABD 60 milyar dolar zarar görmüþ. Orada ve uçaklarda ölen insanlarýn bir deðeri yoksa, bu saldýrýyý gerçekleþtirenler amaçlarýna ulaþmýþ ve baþarýlý olmuþlardýr. Þimdi ABD Afganistan’ý bombalýyor. Bu bombalama sýrasýnda ölen insanlarýn bir deðeri yoksa ve ABD istediði kiþi ve kiþileri ele geçirir ve Taliban’ý yýkarsa öcünü almýþ ve baþarýlý olmuþ sayýlacaktýr.

Ýþin aslýnda ise Afganistan ABD’ye cephe açarak saldýrmýþ deðildir. Ýkiz kuleler ve Pentagon saldýrýsý Amerikan gümrüklerinin, havaalaný görevlilerinin aymazlýðý, uyanýk olmasý gereken kiþilerin görevlerini yapmamasý sonucu olmuþtur. Bunun sorumluluðunun da saldýran ve saldýrýlan arasýnda paylaþýlmasý gerekir. Nasreddin Hoca fýkrasýný herkes bilir. Hocanýn evine hýrsýz girmiþ. Demiþler ki sen de kapýyý açýk býrakmasaydýn. O da peki hýrsýzýn hiç mi suçu yok demiþ. Burada iki tarafýn da haklý olduðu yerler var.

Söylenmesi gereken bir nokta da ülkelerin yýllýk gelirlerinde. Bir taraf yýlda kiþi baþýna 20bin dolar kazanýrken diðer taraf 160 dolar kazanýr ve açlýkla boðuþmak durumunda olursa bu savaþ nedenidir. Kýsaca sen bolluk içinde yüzerken ben açlýktan ölüyorsam en azýndan yaþamak için elindekilerden almak isterim. Almazsam öleceðim çünkü. Bu açýdan bakýnca din konusu da geri planda kalýr.

ABD’nin kazançlarý neler? Özbekistan’a bir BDT topluluðuna asker gönderdiler. Rusya eli kolu baðlý geliþmeleri izliyor. Eski SSCB’nin topraklarýnda þimdi Amerikan askerleri yerleþti. Pakistan 180 derecelik bir dönüþ yaptý. Her þey yolunda giderse Afganistan’da bir de üssü olacak. Ayný Küba’nýn SSCB üssü olmasý gibi, Nikaragua gibi Amerika Asya’nýn ortasýna yerleþecek. Dünya egemenliði için önemli bir adým atmýþ olacak. Burada ilgili olan ülke yalnýz Rusya deðil ayný zamanda Çin’dir.

ABD rejime karþý savaþan güçlere çok sýnýrlý düzeyde yardým ediyor. Buna karþýlýk savaþý bir baþýna halledebilecek kadar güçlü iken baþka ülkelerin yardýmýný istiyor. Bunlar onlarýn ince hesaplar peþinde koþtuklarýný kanýtlýyor.

Ýþler yolunda gitmezse neler olur? Ýran Afganistan’daki yandaþlarýný korumak bahanesiyle Afganistan’a girebilir. Bir daha da çýkmaz. Rusya Amerikanýn varlýðýndan rahatsýz olup Özbekistan’a girebilir. Pakistan’da darbe olur ve Afganistan yanýnda ABD ile savaþa tutuþabilir. Pakistan’ýn elinde nükleer silahlar olduðu biliniyor. Büyük bir olasýlýkla Afganistan’ýn da elinde vardýr. Pakistan tutumunu deðiþtirmese bile köþeye sýkýþtýðýný his ettiði anda bunlarý kullanabilir. Türkiye ile Afganistan arasýnda yalnýz Ýran var. Türkiye aktif olarak savaþa girerse nükleer silahlardan nasibimizi alabiliriz. Öyle olmasa bile Türkiye’de yaþayan ayný görüþteki kiþilerin katkýlarýyla ABD’deki saldýrýlarýn benzeri Türkiye’de olabilir. Irak Taliban yanýnda savaþa girebilir. Türkiye ile Irak karþý karþýya kalabilir. Çin ABD’nin varlýðýndan rahatsýz olup ayný Kore’de olduðu gibi Taliban’a yardým edebilir. Domino taþlarýnýn yuvarlanmasý gibi olay büyüyebilir.

Bu savaþý desteklememek terörü desteklemek anlamýna gelmez. Türkiye savaþa girerse Kore ve Kýbrýs savaþlarýndan sonra üçüncü savaþý olacak. Bizim kendimize özgü ilkelerimiz var. “Yurtta sulh cihanda sulh” ilkesi, Kýbrýs’ý saymazsak, üstelik haksýz bir temelde ikinci kez delinecek. Zaten ekonomik durumlar kötü, burnumuz pislikten çýkmayacak.

Not: Ýlgili yazýlar:
Bizi Zorla Savaþa Sokmak Ýstiyorlar
'Savaþa Hayýr' Mitingi izlenimleri


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Karþý konulamayan kiþi (Devlet) desteklenir
Gönderen: Hüsrev Özel / Ankara
13 Kasým 2002
Sayýn Gür, Bu yazýyý ithafen yazdýðýnýz o günler geçmiþ, Afganistan savaþý artýk bitmiþ, lakin bizimle kapýþmasýndan endiþe ettiðiniz Irak namlunun ucundadýr. Þimdi ne düþünüyor, ne önermek isterdiniz, merak ediyorum. Yazýnýzýn ana temasý olan, ABD\'nin çýkarlarýna alet olmayalým, tavsiyesine katýlýyorum. Lakin oluþan durumlara bir bakarsanýz artýk "Yurtta sulh, cihanda sulh" deme durumunda deðilsiniz. Cihanda savaþ varsa, siz Ýsmet Paþa gibi, doðrudan katýlmasanýz bile, yerinizde rahat duramayacaðýnýzý çok sürmez anlarsýnýz. O halde bir anlamda zorunlusunuz savaþa. Bu durumda ne yapacaðýnýzý iyi bilmeli ve kendi özel planlarýnýzý yüksek menfaalerinizi savunmak üzere; \'Gerekirse herkese karþý savaþmak üzere\' iyi yapmýþ olmalýsýnýz. ABD bizi kullanamayacaðýný anlayýnca, bu defa Kürtleri kullanmak istiyor, çünkü böyle yapmak zorunda. Fakat Kürtleri kullanýnca biz bundan ister istemez gocunuyoruz, çünkü adamlarýn niyeti oradaki Türkleri, gerekirse daha önceleri yaptýklarý gibi, yine bertaraf edip, Musul-Kerkük petrolleri üzerine oturmaktýr. Amerikaya yardým ederlerse bu emele ulaþabileceklerini düþünüyorlar. Tabii ki bu iþimize gelmiyor ve hop, diyoruz. Þimdi ne yapmalý peki? Korkaklýkla bir iþ baþarýldýðý görülmüþ mü, hayýr. Biz karþý çýkmazsak Araplar ABD\'ye karþý çýkabilir mi? Hep beraber karþý çýksak ne yazar? Hiç, çünkü ABD BM\'den de onay çýkarttý. Çin, Rusya AB ülkeleri falan karþý çýkan var mý, yok. Bu durumda tarafsýz olmak mümkün mü? Sanmam, çünkü olacaklar malum. O halda olabilen en yüksek menfaatimizi hedefleyip, ona göre bütün gücümüzü ortaya koyarak bu savaþý en kýsa sürede bitirecek þekilde davranmalý ve kesinlikle kazançlý çýkmalý, prestijimizi yükseltmeliyiz. Kimse bize iyi, uysal devlet diye ne iþ, ne de aþ verir. Saddamý ve Irakýn bütünlüðünü býrakalým biraz da baþkalarý düþünsün. Ellerinde fýrsat olsa, yani biz Saddamýn yerinde olsak gözünü bile kýrpmadan ABD\'nin yanýnda yer alýrdý, bunda kuþku yok. Haksýz mýyým?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
01 13 Sivil Toplum Örgütleri Nasýl Güçlenir?
Çanakkale Kara Savaþlarýnda Taktik Kararlar
01 10 Anti Küreselleþme
01 11 Bizim Kýzýlderililerimiz
Türkiye’nin Avrupa Birliðine Girme Umutlarý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Orhan Gencebay Trt1'de
Milliyetçilik Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.