..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Özcan Nevres




3 Ekim 2001
Terör ve Geleceðimiz  
Özcan Nevres
Nükleer bir savaþ yaþamadým. Yaþamak ta istemem


:CAHJ:
11 eylül günü Amerika’daki terör vahþetinin ardýndan yazdýðým terör adlý yazým, o günlerde Sevgi Bahçesinde yayýmlanmýþtý. O yazýmda Amerika’nýn top yekun bir saldýrý ile dünyanýn tepkisini üzerine çekmektense Kuzey Ýttifakýna yani General Raþit Dostum ile Þah Mesud’a destek vererek Taliban belasýndan kurtulmayý yeðlemesi gerekir diye yazmýþtým. Tüm askeri otoriteler, Afganistan’da Amerikan desteðiyle aðýr bir yenilgiye uðrayan Rusya’nýn askeri yetkilileri, bu gün dost olduklarý Amerika’yý uyarýyorlar. Afganistan’a yapacaðýn saldýrýda çok büyük kayýplara uðrarsýn. Atacaðýn her adýmý iyi düþünerek at diyorlar.
Nükleer bir savaþ yaþamadým. Yaþamak ta istemem. Mamak Muhabere Okulunda elektrik, elektronik ve telsiz esaslarý dersleri görürken okulun sinemasýnda bizlere görsel eðitim de veriyorlardý. Bu görsel eðitim sýrasýnda bizlere Hiroþima ve Nagazaki’ye atýlan on kilo tonluk atom bombalarýnýn yaptýklarý fiziki yýkýmýn film çekimlerini göstermiþlerdi. Bombalarýn düþtüðü noktada, iki kilo metre çapýndaki alanda, canlý, cansýz, bina ve aðaç ne varsa bu iki kilometre çapýndaki alanýn dýþýna sürükleniyor. Ardýndan o alan içinde oluþan hava boþluðu nedeniyle itilenler tekrar geri sürüklenerek patlama noktasýnda bir dað oluþturuyorlardý. Bu iki kilo metrelik halkanýn dýþýnda ikinci on kilometrelik halkada canlý kalma olasýlýðý yoktu. Bu iki halkanýn dýþýnda da korkunç boyutlarda etkilenmeler oluyordu. Daha sonra oluþan radyasyon rüzgarýn ve bulutlarýn etkisiyle, savaþla ilgisi olmayan ülkeleri bile etkisi altýna alýyordu. Savaþýn üzerinden elli beþ yýl geçmesine raðmen, Japonya halen bu bombalarýn neden olduðu yýkýmlarla boðuþmaya devam ediyor.
Rusya’nýn daðýlmasý, komünizmin sonu geldi diye irdelenmiþti. Komünizm düþmanlarý bu yýkýlýþa yürekten alkýþ tutmuþlardý. Oysa komünizm derin izler býrakmýþ bir ideoloji idi ve iz býrakmadan silinip gitmesi olasý deðildi. Komünizmin býraktýðý en derin iz Küba’dadýr. Küba bu ideolojiyi var gücüyle yaþatmaya çabalamaktadýr. Almanya, Ýngiltere Fransa, Ýtalya ve diðer ileri ülkelerde Komünist partiler halen varlýklarýný sürdürmektedir.
Ýki süper devletin varlýðý dünya barýþýnda güvenilir bir sigorta özelliði taþýyordu. Rusya daðýlýnca, bölünmeler sýrasýnda ortada kalanlar kapanýn elinde kaldý. Ýþin en korkunç yaný, Japonya’ya atýlan bombalara eþ deðer onlarca nükleer bombanýn kayýp olduðu ve kimin elinde bulunduðu bilinmemesi. Bazý otoritelere göre bu bombalardan bazýlarý Bin Ladin’in elinde olabilir.
Amerikan yetkililer, açýkça gerektiðinde nükleer silah kullanacaðýz demiyorlar ama, kullanmayacaðýz da demiyorlar. Tüm dünya bir çýlgýnlýðýn beklentisi ve korkusu içinde yaþýyor. Bu dünyayý fani, (geçici) ölümden sonrasýnýn da ebedi olduðuna inanan ve kendilerine vaat edilen cennete bir an önce kavuþmak isteyen kara cahillerin eline geçen nükleer bombalarla ne tür çýlgýnlýklar yapa bileceklerini düþünmek bile istemiyorum. Bir tarafta adlarýný dünya var oldukça yaþatacak buluþlar peþinde olan büyük insanlar. Mucitler, edebiyatçýlar, ressamlar, heykeltýraþlar ve daha niceleri yoðun uðraþlar verirlerken, diðer tarafta kendilerine vaat edilen cennete bir an önce kavuþmak için ele geçirdikleri uçaklardaki günahsýz ve hiç te ölümü hak etmeyen insanlarý da intiharlarýna ortak eden geri kafalýlar. Bu geri kafalýlar ellerine geçirecekleri nükleer bombalarla bir anda dünyayý cehenneme çevirmekten çekinirler mi?
Parmaklar tetiklere gitmeyi görsün. Tüm insani duygular bir anda yiter gider. Savaþýn yasasý bu. Ölmemek için öldüreceksin. Tüm yaþam geleceðin tetiðin üzerindeyken saniyeler deðil, belki de saliseler bile yetersiz kalýr. Tetiði kim daha önce çekmeyi becerirse yaþamýn yüzü ona gelecektir. Tetiði çekemeyen ise soðuk ölüm ile kucaklaþacaktýr. Bu kural nükleer silahlar için de geçerlidir. Bir tetik çekme yarýþýnýn baþlamasý ise dünyamýzýn sonu olur.
Görünen o ki, ok yaydan fýrladý. Atýlacak her adýmýn hesabý bir deðil binlerce kez yapýlmalýdýr. Hele hele din imajýna bu savaþta hiç yer verilmemelidir. Bu savaþ gereklidir. Gerekliliði yadsýnamaz. Bu savaþ ne din ne her hangi bir doktrin veya imaj için yapýlmamalýdýr. Yalnýzca insanlýk için, insanlýk adýna, insan yaþamýna hiç deðer vermeyen terör odaklarýna karþý yapýlmalýdýr.
Kuzey ittifaký Amerika’dan silah ve para yardýmý bekliyor. General Raþit Dostum, yardým yapýlýrsa biz Taliban’ý bitiririz diyor. Kuzey ittifakýyla Taliban arasýndaki savaþta destek Raþit dostum aðýrlýklý olmalýdýr. Afganistan’da bir tek kýz okulunun sadece Raþit Dostum’un kontrolündeki bölgede olduðu gözden uzak tutulmamalýdýr. Bu okul Dostum’un çaðdaþ bir kafa yapýsýnýn simgesidir. Desteklemekte yapýlacak yanlýþ bir seçim, bitirilen Taliban’ýn yerine yeni Talibanlar yaratabilir. Ýleride dünyanýn baþý tekrar aðrýyabilir.
                                   Özcan Nevres 02 Ekim 2001 Salý



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhabbet Kuþlarý Nasýl Üretilir
Baðýmsýz Aday Deli Osman
Tarýmda Neden Ýlerliyemiyoruz
Dilinin Belasý
Hayvan Severlikteki Tezatlar
Aþýrýlýðýn Sonu
Sefalet Podyumda
Hormonsuz Gýda
Yaþadýklarýmýzdan
Tarýmda Gerilemenin Nedenleri

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Onu Ölesiye Sevmiþti
Severek Ayrılalım
Mutluluðu Ölümü Ararken Buldu
Mustafa Efe
Bir Zamanlar Ben De Politikacýydým
Neden Terk Ettin
Güz Gülleri Gibi
O Yalancının Biriydi
Aþk Bu Mudur
Ölümüne Aşk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.