..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > Yûþa Irmak




14 Ocak 2021
Hasretin Sebebi: Ýlham  
Yûþa Irmak
Ýlham, insan aklýnýn ve gönlünün Cebrail kanadýyla okþanmasý, uyarýlmasý. Yükseliþini, manasýný, tamamýna erdirmek üzere yola çýkmýþ tüm kelimelerin “en güzel” adýyla mana gergefine uðrayarak ve uygun kumaþlarla istikametine devam etmesi.


:AFDA:
Ýlham, insan hayatýnýn tamamýna hakim zâhir-bâtýn (iç – dýþ) ikileminin bir tek çizgide ve olabilecek en son limitte kaynaþmasý, bütünleþmesi.

Ýlham, insan aklýnýn ve gönlünün Cebrail kanadýyla okþanmasý, uyarýlmasý. Yükseliþini, manasýný, tamamýna erdirmek üzere yola çýkmýþ tüm kelimelerin “en güzel” adýyla mana gergefine uðrayarak ve uygun kumaþlarla istikametine devam etmesi.

Her bilenin üstünde yegâne “Alim” olan Allah’hu Azimu Þan tarafýndan her bir þeyi tekrar, yeniden bilmeye muhtaç insanýn rezonans frekanslarýyla bilemediklerini bilir, göremediklerini görür, iþitemediklerini iþitir, duyar hale gelebilmesi…

Bilginin ve daha ötesi ilmin en duru kaynaðýný keþif, doyma bilmeyen öðrenme istek ve iþtahýnýn tatmine ulaþtýrýlmasýndaki keyfiyet… Hata payýnýn sýfýra düþürülmesi. Ýlmin ârizîliðine, bilginin izâfîliðine, seçme, tercih etmedeki kusurlarýn giderilmesinde bir mihenk taþý… Parça ile bütün arasýndaki baðlantýlarýn tespitini orijinaline en yakýn nitelikte yapabilme ve böylece ilmin bütünlüðünü idrak edebilme meselesinde doðruyu, ama her zaman doðruyu gösteren istikamet ibresi.
Sahi sezgi nedir?
Vicdan kavramýndan tam olarak ne anlaþýlmalýdýr?
Önsezinin ilim ve bilimle iliþkisi ne anlam taþýr?
Bilgi nedir, ilim nedir, his nedir?
Doðaçlamanýn (Tulûat) gerçek hayatta bir yeri var mý?
Mantýðýn kuru, yavan ve kendini beðenmiþ ukalâlýklarýndan bilginin berekete bakan yönünü kurtarmak ve keyfiyet denen meçhule ulaþmak mümkün mü?
Analiz ve sentez gücünün ana dinamiðinin adý ne?
Rüya ve hülyalarla eþya ve hâdiselerin iliþkisi ne?
Bir nokta olan ilmi bölen, parçalayan cehaleti yok etmenin çaresi ne?
Asýl ile görünen arasýndaki iliþkiyi ilim ve bilgi bazýnda yakalamanýn yolu ne?
Ve birbiri içine girmiþ ve girdikçe de arapsaçýna dönmüþ sorularýn netlik derecesindeki farklýlýklar saklý kalmakla birlikte en net cevabý, ilham nedir veya neler ilham deðildir, usul ve metoduyla incelemeye alýnan ilham kavramýnýn anlaþýlmasýna baðlý.

Evet, o arý için, bal yapmasýna imkan saðlayacak yol. Bir örümceðin að kurma sanatýný, bir ipek böceðinin en nadide kumaþý dokuma seçkinliði, balinalarýn denizlerine dönme becerilerini yönlendiren esas güç. O, bütün hayvanlarda, insiyaký davranýþlarýn fýtrat baðlantýsý.

Bu düþünceyi ne göz görmüþ, ne kulak duymuþ, ne de o, daha önce herhangi bir gönle konuk olmuþtur. Ýlham bu. Gerisi ilham benzeri birer esinti. Daha çok eski malumatlarý derleyip yenileme ameliyesi.

Ýnsan, mahiyeti itibariyle ilmi kendi bütünlüðü içinde kaplayacak güce sahip. Ama, fakat ve lakin insanýn da türünün de ömür süresi belli ve sýnýrlý. Ýnsanýn ilimden nasip payý yeteri kadar çünkü fýtratta israfa zerre kadar yer yok!

Zorlayýcý olan esasen ilhamdýr! Yani ilham kendisi zorlayýcý olandýr. Onu zorlamak mümkün mü? Ýlham ilmi baðlayýcý zincir. Onu ilmin veya bilginin kendisi kabul etmek hatalarýn en büyüðü… Ancak iç içelik öylesine görülmedik bir ölçüdedir ki, onu anlamada hataya düþmemek de mümkün deðil!

Bilgi, ilmin elvan elvan, renk renk kelama, beyana dökülüp yazýlmasý. Bilgiye kimliðini kazandýran da iþte bu renklerdeki çeþitlilik. Fakat renge tonunu veren yine ilham. Netlik veya bulanýklýk, ilhamýn baðlantý merkezinin aþýnmýþlýðýný veya korunmuþluðunu gösteren belge.

Sonsuzun olmayan iki ucu: Ýþte ilhamla vahiy arasýndaki mesafe de tam olarak bu. Biri, Alemlerin Rabbi ünvanlýyla, yek diðeri de tek ahizeyle konuþma. Peygamber ve veli nispeti. Baðlayýcý olma yönleri de buna göre kayýtlý.

Ýlhamlar arasý nisbet farký ister inanýn ister inanmayýn bir gerçek. Zira düþünce farklýlýklarýnýn en önemli gerekçesi bu. Þeytan nefesiyle, ilhamýn münasebeti olmadýðýný söylemek bile abes. Heves, Kaf sýnýrýný aþamaz ki, ilhama komþu olabilsin..

Þiir mûsikî. Ýlhamla beslenenin, nefesine karanfil kokusu sinmiþ. Ýlham da, esinti de cihaný kaplamýþ. Cins, dil, din ve ýrk ayýrýmýna tamamen kapalý. Ýþleyen bir kafa ile birlikte uyanýk gönül sahipleri ilham coðrafyasýnýn her karesine dahil. Fakat uðrak yeri pek az. Ýstemelerdeki isteksizlik onun için bir dalgakýran. Doyumun maddede aranmasý varlýk gayesiyle boðuþmak. Ýlhamýn rüyasý ise sükûnet. Kavga, kaos onu ürküten, kaçýran ses; ilham hasretimizin yegane sebeplerinden biri.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn entelektüel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…
Düþünce (!) Den Notlar
Bilgelik

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Sefil Tarihçilerimiz!
Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi?
Baþörtülü Cadýlar
Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür?
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý
Cihan Harbi Yahudiler ve Türkler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.